Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Braki w realizacji podstawy programowej |
Sylwia123 | 10-09-2021 18:47:17 [#01] |
---|
Po przejęciu szkoły od września okazało się że istnieją braki w realizacji podstawy programowej. Przykładowo w obecnej 3 klasie szkoły branżowej - przedmiot X w siatce 1 godzina w 1 klasie nie była zrealizowana.Dodałem przedmiot do siatki klasy 3. Realizacja w klasie 3 została zakwestionowana przez OP. Nie pomagają tłumaczenia że uczeń skończy szkołę bez realizacji i oceny z przedmiotu. takich "michałków" mam więcej. Proszę pomóżcie . |
AnJa | 10-09-2021 21:59:03 [#02] |
---|
Daj sobie odrobinkę luzu. A jeśli efektem niefrasobliwości poprzednika byłby brak oceny końcowej - wytłumacz OP
|
elkap | 10-09-2021 23:02:34 [#03] |
---|
AnJa, czy ty naprawdę tak myślisz? OP to możesz wytłumaczyć, że to błędy poprzednika, ale w przypadku kontroli KO to już nie przejdzie. Myślę, że Sylwia pisząc o realizacji podstawy programowej ma raczej na myśli realizację ramowego planu nauczania. A ramowy plan nauczania określa minimalny tygodniowy wymiar godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych dla odpowiednich lat nauki (patrz: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 3 kwietnia 2019 r. w sprawie ramowych planów nauczania dla publicznych szkół(Dz. U. poz. 639, z 2020 r. poz. 1008 oraz z 2021 r. poz. 1534), jeśli nie zrealizowano tych minimalnych ilości godzin określonych w ramowym planie, to "nie ma zmiłuj". Uczeń nie może ukończyć szkoły, jeśli nie zrealizował tego minimum. No chyba, że OP pozwolił na dołożenie godzin do ramowego planu, wówczas, to inna historia. Mogą być, ale nie muszą. |
AnJa | 11-09-2021 11:41:16 [#04] |
---|
Tak uważam naprawdę.
I tak, jak napisałem: jesli efektem zaniedbania poprzednika jest brak realizacji przedmiotu i niemoznośc ustalenia oceny końcowej - oczywiscie trzeba to nadrobić. |
Sylwia123 | 11-09-2021 15:31:15 [#05] |
---|
Dziękuję za utwierdzenie mnie w tym że dobrze myślę. jednak problem jest dalej. KO każe wyprostować i uzupełnić braki, OP się na to nie zgadza i każe zmienić po staremu. OP argumentuje brakiem kasy. Co robić? Ignorować OP? |
AnJa | 11-09-2021 15:45:49 [#06] |
---|
Grunt to stopniowe dawkowanie informacji. Teraz już mamy nowego gracza- K O. Ale wciaz nie wiemy, czego właściciwe nie zrealizowano: podstawy czy ramówki- a jeśłi tej ostatnie to wcale czy częsciowo. |
Sylwia123 | 11-09-2021 15:59:59 [#07] |
---|
Nie zrealizowano ramówki. Przepraszam, że nie było jasne. Przedmiot nie był do tej pory realizowany. Chcemy go zrealizować w tym roku, bo to ostatnia klasa.
post został zmieniony: 11-09-2021 16:01:32 |
AnJa | 11-09-2021 17:48:21 [#08] |
---|
No to musi być. I warto w OP to wytłumaczyc. Bez zawracania głowy mityczna podstawa a wprost: przedmiot musi być na świadectwie ukończenia szkoły. Bez tego nie można wydać świadectwa. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|