Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Projekt diagnozy potrzeb WDN- proszę o opinie :-) |
|
Małgoś | 12-08-2004 12:19:57 [#01] |
---|
Upichciłam ankietę w celu zebrania informacji od n-li na temat ich potrzeb i mozliwości dot. WDN. Mam prosbę, jesli ktos pracuje nad podobnym problemem, ale ma doświadczenie w tej dziedzinie, niech wrzuci parę uwag, propozycji itp. Będe bardzo wdzięczna. Od września pracuję w większej szkole, z większym gronem pedag., z większą presją dot. jakości pracy szkoły. Dlatego z kopyta, od wrześna musimy się intensywnie rozwijać. Stąd te moje całkiem niewakacyjne problemy ;-) ANKIETA - DIAGNOZA POTRZEB SZKOLENIOWYCH .................................................................................................................................(imię i nazwisko nauczyciela) Spośród podanych niżej tematów szkoleń wybierz 6, które uważasz za najważniejsze i najbardziej potrzebne z Twojego punktu widzenia. Następnie przyporządkuj im wartości liczbowe od 1 do 6 (6 oznacza „najbardziej potrzebne”, a 1 – najmniej potrzebne spośród sześciu wybranych). Cyfry należy wpisać w odpowiednie kwadraty Jednoczesne proszę o zaznaczenie (poprzez przekreślenie X-em) te tematy, które znasz i ewentualnie mógłbyś podzielić się wiedzą z innymi.
EFEKTYWNOŚĆ OSOBISTA I INTERPERSONALNA |
EFEKTYWNOŚĆ WYCHOWAWCZA |
EFEKTYWNOŚĆ DYDAKTYCZNA |
UMIEJĘTNOŚCI INNE |
£Komunikacja interpersonalna |
£Przeciwdziałanie przemocy |
£Metody aktywizujące |
£Znajomość przepisów dot. awansu zawodowego |
£ Trening twórczego rozwiązywania problemów |
£ Przeciwdziałanie uzależnieniom |
£ Praca z uczniem wykazującym trudności w uczeniu się |
£Znajomość przepisów dot. klasyfikowania i oceniania |
£Radzenie sobie ze stresem, kontrola własnych emocji |
£ Praca z uczniem sprawiającym trudności wychowawcze |
£ Konstrukcja narzędzi pomiaru dydaktycznego |
£Zasady przeprowadzania egzaminów , sprawdzianów zew. |
£Zarządzanie czasem |
£Problem ofiary w grupie |
£Metoda projektu |
£Udzielanie pierwszej pomocy |
£ Asertywność |
£ Rozwiązywanie konfliktów |
£Planowanie wynikowe |
£Organizacja wycieczek. |
£Umiejętności negocjacyjne |
£Sporządzanie opinii o uczniu |
£Sztuka oceniania pracy ucznia |
£Odpowiedzialność prawna nauczyciela |
£ Zapobieganie wypaleniu się zawodowemu |
£ Integrowanie grupy |
£ Techniki uczenia się |
£Postępowanie w sytuacjach trudnych lub niebezpiecznych |
£ |
£ |
£Praca z uczniem zdolnym |
£ |
£ |
£ |
£ Motywowanie ucznia do nauki |
£ | Jeżeli uczestniczyłeś kiedyś w bardzo dobrze zorganizowanym i świetnie poprowadzonym szkoleniu na temat, zbliżony do w/w, to proszę o napisanie na drugiej stronie kartki tematu i nazwiska osoby prowadzącej |
ewa | 12-08-2004 19:54:49 [#02] |
---|
wg mnie ok ;-) |
hania | 13-08-2004 12:04:23 [#03] |
---|
ciekawe... dorzuciłabym gdzieś jeszcze współpracę z rodzicami (planowanie i prowadzenie spotkań, wspieranie rodziny w wychowaniu...) - u nas wyszła taka potrzeba a może jeszcze - wykorzystanie komputerów w pracy dydaktycznej? |
Grzegorz G | 13-08-2004 13:18:09 [#04] |
---|
bardzo ciekawe... świetna robota - tylko:
1. jak ANKIETA - to bez nazwiska i imienia (miałem ten sam problem, stwierdzono - z czym się zgodziłem, że to może rzutować na wyniki) :-)
2. jak u Ewy - tylko dla całej szkoły np.: jednakowe zagadnienia na spotkania z rodzicami, kontakt z nauczycielami (godz. kiedy są do dyspozycji R., tel. kontaktowe, dyżur pedagoga i inne - wypracować wspólnie i przekazać R.)
3. kolumna 1(Efekt. osobista..)-emisja głosu, współpraca i współdziałanie w gronie w różnych sytuacjach i in.;
4. kolumna 2(Efekt. wych...)-zagrożenia dla młodzieży, umiejętność korzystania z różnorodnych źródeł informacji i weryfikacja oraz ustosunkowywanie się do nich (samodzielność w myśleniu, różnicowanie poglądów...); bardzo ważne (wg mnie) - SPOSOBY MOTYWOWANIA UCZNIA DO DZIAŁAŃ "SPOŁECZNIE UŻYTECZNYCH I WŁAŚCIWYCH" (trochę jak z poprzedniej epoki, lecz ważne, jak mniemam) oraz dorosłość - rola rodziny i poszczególnych jej członków itp, itd.
5. zagadnienia związane z tworzeniem Szkolnego Systemu Badania Osiągnięć (Rozp. z dn. 23 kwietnia 2004r.) i wszystko, co jest z tym związane...:-)
6. kontaktowanie się z instytucjami i osobami wspierającymi bądź związanymi ze szkołą (w tym np.: kuratorzy, pedagodzy, psycholodzy i in.)
7. STATUT PLACÓWKI - jako podstawowy dokument regulujący wewnętrzne prawo szkoły, zawierający: Wewnątrzszk. System Oceniania, Program Wych. Szkoły i Plan (program?!) Rozwoju Placówki na ...Lat ( w nim plany rozwoju poszczególnych n - li :-)))))
Powodzenia.
To kawał ciężkiej i odpowiedzialnej pracy.
Ale wiem, że się uda - jestem optymistą :-) |
Małgoś | 13-08-2004 18:03:11 [#05] |
---|
:-))) Bardzo Wam dziekuje za cenne uwagi! :-))))))))))))) Ankieta nie musi byc anonimowa - ta akurat nie porusza kwestii drażliwych, nie zmusza do ocen, a ponadto ma na celu zebranie inf. o ewentualnych umejętnościach n-li, którzy mogliby podszkolic innych. Z dośw. wiem, że jesli zależy nam na zebraniu informacji (nie ocen, opinii itp.) to lepsze sa nieanonimowe - ludzie wtedy bardziej się "wysilają" (powaznej traktuja pytania) Emisja tez mi przyszła do głowy, dzieki za: - wspólprace z rodzicami + organizowanie spotkań (wywiadówek) - umiejętność wspólpracy u n-li, - motywowanie ucznia do działan społecznie uzytecznych (!!!! - bardzo aktualny problem) - diagnozę osiagnięc szkoły, - kontakty z instytucjami zew. - statut Po uzupełnieniu ankiety o nowe tresci wrzuce ja do wymiany plików |
ewa | 13-08-2004 20:22:33 [#06] |
---|
może zostaw jeszcze trochę miejsca, aby nauczyciele sami mogli wpisać tematykę, którą uważają za ważną, a nie została ujęta, potem przy zliczaniu "samobadania" wyjdą Ci ewentualne nowe tematy zgodnie z "zapotrzebowaniem" :-) |
Małgoś | 13-08-2004 20:29:31 [#07] |
---|
:-) no jasne! :-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|