Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
PZO - sprzeciw Rodzica |
Afraniuk | 08-09-2021 16:48:01 [#01] |
---|
Mam następującą sytuację i stanąłem w miejscu:
Rodzic nie podpisał PZO wklejanych do zeszytu (z 1 przedmiotu)
Według niego zapis: ocena semestralna i roczna nie jest średnią arytmetyczną ocen cząstkowych (taki zapis widnieje w PZO - zgodnie z zapisami w Statucie) jest nieprecyzyjny i brak mu kontekstu :)
zdębiałem i nie mogę ruszyć z miejsca |
Skimir | 08-09-2021 16:57:57 [#02] |
---|
Rodzic podpisem nie wyraża zgody na stosowanie określonych zasad oceniania a jedynie potwierdza, że się z nimi zapoznał. Więc jeśli nie podpisał to co?
Druga sprawa, to skoro taki zapis widnieje w Statucie to po co go powielać w zasadach oceniania z przedmiotu? Aby rodzic-analityk mógł się nad tym doktoryzować? |
KaPi | 08-09-2021 16:59:33 [#03] |
---|
średnia arytmetyczna jako rzecz matematyczna już bardziej precyzyjna być nie może...
a kontekstu brakuje mu w jakim kontekście???
|
Afraniuk | 08-09-2021 17:26:16 [#04] |
---|
kontekstu międzynarodowego - rzecz jasna - w kontekście aktualnej sytuacji geopolitycznej - 30 lat pracy i nadal zaskakuje :) |
KaPi | 08-09-2021 17:35:23 [#05] |
---|
poproś o doprecyzowanie braku kontekstu w formie pisemnej... może rozprawka??? ;)
sorki, ale fakt... sytuacje bywają zaskakujące tam, gdzie raczej oczywiste są... |
kaef | 08-09-2021 17:36:36 [#06] |
---|
Zgadzam się z tym, że rodzic nie jest od zatwierdzania PZO. Nigdy nie wiadomo, co tam dalej wykombinuje (np. przy podważaniu oceny), dlatego dla pewności przesłałbym mu jeszcze to PZO Librusem (może być nawet z autorskim komentarzem). Przeczyta - znaczy, że się zapoznał, a tak to powie, że nie musiał przecież do zeszytu zaglądać. Przy ewentualnych roszczeniach co do oceny to jest najważniejsze, jeśli tylko statutowy zapis jest zgodny z prawem oświatowym (a wg mnie jest). |
AnJa | 08-09-2021 18:12:03 [#07] |
---|
Kontekst polega na tym, ze zapis wskazuje czym ocena nie jest- ze nie jest średnią arytmetyczną.
Rzecz a tym, że nie napisano, - czym jeszcze ta ocena nie jest- np. pochodną drugiego stopnia od najniższej oceny cząstkowej albo pierwiastkiem z numeru( mierzonego w calach) buta nauczyciela , - czym jest (tzn. co na nią wpływa i w jaki sposób) ta ocena.
Jesli taki macie zapis w statucie i tylko taki przekazujecie rodzicom jako informację o ocenianiu - spodziewajcie się kontroli z KO, bo rodzic moze być nie tylko myślacy, ale i w kontekstach obznajomiony (znaczy: adres KO zna)
Co do konsekwencji braku takiego podpisu - zgoda. Tylko jeszcze drobiazg- te PZO to macie jakos umocowane w prawie wenątrszkolnym czy przez zasiedzenie ze stanu sprzed jakiś 15 lat zostało? |
kaef | 08-09-2021 18:21:11 [#08] |
---|
Być może zagalopowałem się z domysłami i wykonałem kilka skrótów myślowych po drodze, ale wychodzę z założenia, że zapisy w ich PZO i w statucie są o wiele szersze, a rodzic przyczepił się do tego zapisu, że nie jest średnią arytmetyczną. Ciężko mi sobie wyobrazić, by wszystko, co mieli do powiedzenia o swoim ocenianiu sprowadzało się do zdania "ocena semestralna i roczna nie jest średnią arytmetyczną ocen cząstkowych", którego to rodzic się przyczepił. |
tusia1 | 08-09-2021 19:53:34 [#09] |
---|
W niektórych szkołach stosuje się tzw. "średnią ważoną", ale rodzice muszą być zapoznani z tzw. "wagą" ocen. |
Marcin | 10-09-2021 08:20:09 [#10] |
---|
Średnia ważona to archaizm który nie powiem mieć zastosowania w ocenianiu uczniów... |
AnJa | 10-09-2021 09:27:15 [#11] |
---|
Gdzie archaizm tam archaizm. Tam, gdzie stosuje się średnią arytmetyczną- ważona jest innowacją. |
Marcin | 10-09-2021 10:50:12 [#12] |
---|
Gdyby tak podejść do sprawy... zawsze można jakieś bardziej skomplikowane algorytmy opracować: różniczki itd.... |
kaef | 10-09-2021 10:52:44 [#13] |
---|
I jak to w szkole, za 5-10-15 lat będzie kolejna innowacja - odejście od średnich! |
Marek Pleśniar | 10-09-2021 15:40:28 [#14] |
---|
pomijając odkrycie ewaluacji za kilka lat | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|