Forum OSKKO - wątek

TEMAT: leckje j ez polskiego dla ucznia przybywajacego z zagranicy
strony: [ 1 ]
Lucy B07-09-2021 14:43:25   [#01]

Witam,

czy zajecia języka polskiego dla ucznia przybywającego z zagranicy można organizować 2 lata - ( oczywiście za zgodą organu ) Gdzieś mi sie obiło , że możemy te zajęcia przydzielić uczniowi tylko na 12 miesiecy?? 

rzewa07-09-2021 15:23:42   [#02]

to zależy czy jest obywatelem polskim czy nie -> jeśli nie, to może uczyć się polskiego dłużej niż 12 m-cy (przepis nie przewiduje ograniczenia czasowego nauki języka) - art 165 ust 7 u.P.o.

ale jeśli to obywatel polski, to z dodatkowej nauki języka polskiego może korzystać tylko przez 12 m-cy - art 165 ust 9 u.P.o.

Lucy B07-09-2021 16:20:21   [#03]

ok, dziekuje 

Moltena07-09-2021 21:10:07   [#04]

Dostałam dzisiaj wniosek  od rodziców o dodatkowe godziny języka polskiego dla dziecka, które wróciło z Niemiec. Mamy dokumenty z niemieckiej szkoly. 

czy przydzielany takie godziny jeśli dziecko mówi dobrze po polsku? Jest w pełni komunikatywne w mówie i piśmie? 

rzewa07-09-2021 22:31:43   [#05]

ustawa Prawo oświatowe:

Art 165 ust. 7. Osoby niebędące obywatelami polskimi, podlegające obowiązkowi szkolnemu lub obowiązkowi nauki, które nie znają języka polskiego albo znają go na poziomie niewystarczającym do korzystania z nauki, mają prawo do dodatkowej, bezpłatnej nauki języka polskiego. Dodatkową naukę języka polskiego dla tych osób organizuje organ prowadzący szkołę.

Art 165 ust. 9. Uprawnienie, o którym mowa w ust. 7, przysługuje także osobom będącym obywatelami polskimi, podlegającym obowiązkowi szkolnemu lub obowiązkowi nauki, które nie znają języka polskiego albo znają go na poziomie niewystarczającym do korzystania z nauki; osoby te korzystają z uprawnienia, o którym mowa w ust. 7, nie dłużej niż przez okres 12 miesięcy.

Moltena07-09-2021 22:41:30   [#06]

Dzięki, tym aktem prawnym się posłużyłam w odpowiedzi. 👍🏼👍🏼

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]