Forum OSKKO - wątek

TEMAT: ubezpieczenie uczniów
strony: [ 1 ]
tusia124-08-2021 14:19:17   [#01]

Ze strony MEN:

"Przepisy ustawy Prawo oświatowe nie upoważniają dyrektora szkoły, jak również innych organów szkoły, do podejmowania czynności związanych z zawieraniem umów ubezpieczenia na rzecz uczniów. Także rady rodziców nie mają upoważnienia prawnego do zawierania jakichkolwiek umów, w tym umów na ubezpieczenia grupowego NNW. Mogą jednak wnioskować do organu prowadzącego we wszystkich sprawach szkoły, w tym również dotyczących ubezpieczenia.

Pytania:

1. Jak rozwiązujecie sprawę ubezpieczenia w szkołach?

2. O co wnioskuje rada rodziców do organu prowadzącego w kwestii ubezpieczenia?

AnJa24-08-2021 14:25:31   [#02]

Do dyrektora też mogą wnioskowac:-)

I lata temu jakoś tak miałem, że w sumie umowa była z RR, ale na jej wniosek rózne działania w szkole ja wykonywałem.

A konkretnie to wychowawcy.

Z wnioskiem do OP w kwestii ubezpieczenia NNW uczniów nie spotkałem się jeszcze. Ale spodziewam się odpowiedzi w stylu: kwestia ubezpieczenia nnw obywateli RP jest ich indywidualną sprawą.

olaszyma24-08-2021 14:53:00   [#03]

Odwieczny temat ubezpieczeń powraca. Już wiele lat temu to podnoszono, a i tak są rodzice którzy domagają się organizowania przez szkoły nieobowiązkowego ubezpieczania uczniów , a potem rady rodziców i dyrektorzy wykonują jakieś karkołomne działania żeby to szkolne ubezpieczenie uskutecznić. 

Jacek24-08-2021 15:23:10   [#04]

Mamy to z głowy.

RR wybiera firmę ubezpieczeniową i jej pracownik przychodzi do szkoły podczas pierwszych zebrań z rodzicami, które są w 2 tyg. września, a rodzice zainteresowani wpłacają mu składkę i podpisują się zawierając umowę.

noe1924-08-2021 16:20:26   [#05]

Przekazuję RR wszystkie oferty ubezpieczeń i zapominam o temacie :)

tusia124-08-2021 19:46:44   [#06]

Dzisiaj w lubelskim na konferencji Pani Kurator mocno to podkreśliła, dodając, że obowiązek ubezpieczenia przez szkołę dotyczy tylko wyjazdów zagranicznych, szkół prowadzących klasy "wojskowe" oraz szkół, w których uczniowie realizują zajęcia u pracodawcy, dlatego sięgnęłam po ww. informację, gdyż do niej się odwołała, stąd moje pytanie o stosowane rozwiązania.

Jacek24-08-2021 20:59:23   [#07]

Pani Kurator mocno podkreślała, podkreślając i podkreślając (zapomniała dodać żeby wężykiem podkreślić podkreślenie)

§  7. 

W przypadku wycieczki organizowanej za granicą:

1) dyrektor szkoły jest obowiązany poinformować organ prowadzący i organ sprawujący nadzór pedagogiczny o organizowaniu takiej wycieczki, przekazując kartę wycieczki, o której mowa w § 6 ust. 1; dyrektor szkoły nie przekazuje listy uczniów, o której mowa w § 6 ust. 3;
2) szkoła ma obowiązek zawrzeć umowę ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków i kosztów leczenia na rzecz osób biorących udział w wycieczce, o ile obowiązek zawarcia takiej umowy nie wynika z odrębnych przepisów;

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]