Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Uznanie kwalifikacji nauczyciela |
|
mała re | 24-08-2021 01:30:46 [#01] |
---|
Nauczyciel ma dyplom licencjata z nauczania chemii i fizyki z 1996 r i dyplom magisterski z chemii analitycznej z 2000 r. Akt mianowania dostał z urzędu 1.09.2000r. Od czterech lat zatrudniałam go na 4 godz. chemii w kl VII-VIII
Ostatnio przy opiniowaniu arkuszy, wizytator stwierdził, że nie ma kwalifikacji pedagogicznych, nie ma suplementu do dyplomu ( wtedy jeszcze nie wydawano) , a ksero jego indeksu, na którym były wymienione przedmioty pedagogiczne , które realizował nie są dokumentem wg. kontrolującego. Poprosiłam nauczyciela o dostarczenie mi zaświadczenia z uczelni , że realizował przedmioty pedagogiczne. Niedawno przedstawił mi dokument z uczelni w formie tabelki z wypisanymi przedmiotami realizowanymi podczas licencjatu. Wizytatora to nie przekonuje, twierdząc, że na podstawie tych dokumentów nie mogę mu uznać kwalifikacje do nauczania chemii w mojej szkole. W innej gdzie pracuje od dawna uznali mu je z urzędu. Ja nie mogę. Czy to prawda? Czy raz nabyte kwalifikacje nie obowiązują wszędzie?
|
AnJa | 24-08-2021 06:34:12 [#02] |
---|
Nic nie robić. Wizytator nie jest organem nadzoru. - tym jest kurator i on wypowiada się na piśmie. |
rzewa | 24-08-2021 08:56:41 [#03] |
---|
a ten n-l ma kwalifikacje nauczycielskie - dokument wystawiony przez uczelnię to potwierdza |
AnJa | 24-08-2021 09:19:59 [#04] |
---|
No, jesl widziałaś ten dokument to oczywiście:-)
Ja nie - choć też sądze, ze ten licencjat z nauczania fizyki i chemii ma zapis identyczny albo bardzo podobny do tu przytoczonego - a wizytatorowi wychodzi jakos tak, ze i na magisterce musi być o kwalifikacjach pedagogicznych.
I takie jest zbójeckie prawo. Tzn. każdemu może się wydawać. |
tusia1 | 24-08-2021 19:50:35 [#05] |
---|
To ile razy ma zdobywać te kwalifikacje nauczycielskie, jeśli ukończył nauczanie ..., to chyba ma. |
Jot | 24-08-2021 20:17:11 [#06] |
---|
Ja byłabym przekonana, że ma. Przecież w podstawowej szkole wystarczy mu licencjat Nie wiem, jakie to ma znaczenie, że w 1996r? |
Jot | 24-08-2021 20:36:02 [#07] |
---|
Jeśli to licencjat z nauczania chemii i fizyki, to nie wiem, skąd mogą być te wątpliwości, że nie ma pp |
KahaM | 24-08-2021 20:45:48 [#08] |
---|
Znam ten problem z własnego doświadczenia... MKO bardzo często podważa kwalifikacje i czasami nawet stanowisko ministerstwa nie pomaga ;) |
mała re | 25-08-2021 00:01:55 [#09] |
---|
Wszystkie dyplomy i informację ze studiów licencjackich dołączyłam do aneksu arkusza, czekam na opinię z KO, zastanawiam się tylko co mam zrobić, jak wizytator da negatywną opinię do aneksu arkusza?
|
Roman Langhammer | 25-08-2021 04:12:31 [#10] |
---|
Przekonać OP, żeby zatwierdził arkusz, a KO niech zrobi kontrolę doraźną ws. kwalifikacji. Wtedy na piśmie będą wszystkie uwagi i zalecenia i będzie się można kopać. ;) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|