Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Przeniesienie nauczyciela mianowanego do innej szkoły organy |
|
barwi | 23-08-2021 10:48:44 [#01] |
---|
Mam prośbę proszę o poradę :
- Nauczycielka w mojej szkole będąca obecnie na urlopie macierzyńskim (do 11.09 br.) , zamierza od 01.09.2021 r. rozpocząć pracę na pełny etat w innej szkole poza terenem gminy ( zmiana miejsca zamieszkania )
- Otrzymałem od dyrektora tejże szkoły , w której od 01.09 nauczycielka ma być zatrudniona pismo o przeniesieniu
- Sęk w tym , że dyrektor owo pismo wystosował nie do mnie a do burmistrza czyli mojego OP
Mam kilka wątpliwości , otóż :
- Jak stanowi przepis : Art. 18 Karty Nauczyciela cyt: „przeniesienia nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania do innej szkoły dokonuje dyrektor szkoły, do której nauczyciel ma być przeniesiony, po zasięgnięciu opinii organu prowadzącego tę szkołę i za zgodą dyrektora szkoły, w której nauczyciel jest zatrudniony....”
- W związku z powyższym:
- czy pismo dyrektora szkoły, do której ma być przeniesiona moja nauczycielka winno być adresowane do mojego burmistrza ?
- czy zgodnie z zapisem Art. 18 KN dyrektor szkoły , do której ma być przeniesiona moja nauczycielka powinien zasięgnąć opinii swojego organu prowadzącego , czy też to ja powinienem zasięgnąć opinii organu prowadzącego moją szkołę ?
- nauczycielka zgodnie aktualnymi dokumentami do 11.09 br pozostaje na urlopie macierzyńskim, zaś od 12.09 – 24.04.2022 r. ma pozostawać na urlopie wychowawczym co oczywiście zgodnie ze zmianą jej sytuacji ( podjęcie pracy) będzie uchylone.
dziękuję za porady |
rzewa | 23-08-2021 15:36:25 [#02] |
---|
dokładnie tak samo jak miało to miejsce w przypadku Twojego zatrudnienia w obecnej szkole -> dyrektor szkoły, do której n-l ma być przeniesiony zwraca się do swojego OP o opinię a do dyrektora zatrudniającego n-la o zgodę
Twój OP nie ma tu nic do roboty, ale jeśli otrzymał pismo to powinien przekazać go wg właściwości, czyli Tobie, a Ty, jeśli wyrażasz zgodę, to informujesz o niej dyrektora szkoły, do której n-l się przenosi i przygotowujesz teczkę akt osobowych oraz inne dokumenty pracownicze do przekazania - po otrzymaniu dekretu/aktu przeniesienia (powinien on być skierowany do n-la, a dla Ciebie jedynie do wiadomości) przekazujesz za potwierdzeniem dokumenty n-la do nowej szkoły
u Ciebie pozostają jedynie dokumenty związane z przeniesieniem: prośba o zgodę, Twoja zgoda, dekret/akt przeniesienia oraz potwierdzenie przekazania dokumentów |
barwi | 25-08-2021 09:55:34 [#03] |
---|
bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli wobec powyższego dyrektor szkoły, do której mój nauczyciel ma być przeniesiony powinien zasięgnąć opinii jednak do swojego OP a nie mojego OP - tutaj jest kwestia korekty :) |
Dante | 25-08-2021 16:37:00 [#04] |
---|
Czy przenosząc ,,z urzędu" nauczyciela zatrudnionego przez mianowanie do innej szkoły można określić, że będzie to
np. na 2 lata ? Tym samym taki nauczyciel wracałby do szkoły pierwotnej po upływie tego okresu. |
ela2409 | 25-08-2021 17:38:10 [#05] |
---|
Z dniem 01.09 ma nastąpić przeniesienie nauczyciela, który po zwolnieniu lekarskim w wakacje 2020r. nie wykorzystał całego urlopu wypoczynkowego, po zwolnieniu lekarskim przeszedł na urlop zdrowotny od 01.09.2020r. do 30.06.2021r.
Co z niewykorzystanym urlopem w związku z przeniesieniem? Proszę o pomoc. |
rzewa | 25-08-2021 17:42:19 [#06] |
---|
jeśli to przeniesienie z art 18 KN, to w nowej szkole będzie miał ten n-l prawo do urlopu uzupełniającego w takim wymiarze jaki wynika z art 66 ust 1 KN |
Dante | 25-08-2021 18:06:16 [#08] |
---|
#04 vs #07
Rzewo
Taka też była moja wiedza. Dziękuję !
post został zmieniony: 25-08-2021 18:07:05 | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|