Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Przeniesienie nauczyciela mianowanego do innej szkoły organy
strony: [ 1 ]
barwi23-08-2021 10:48:44   [#01]

Mam prośbę proszę o poradę : 

1. Nauczycielka w mojej szkole będąca obecnie na urlopie macierzyńskim (do 11.09 br.) , zamierza od 01.09.2021 r. rozpocząć pracę na pełny etat w innej szkole poza terenem gminy ( zmiana miejsca zamieszkania )
  2. Otrzymałem od dyrektora tejże szkoły , w której od 01.09 nauczycielka ma być zatrudniona pismo o przeniesieniu 
  3. Sęk w tym , że dyrektor owo pismo wystosował nie do mnie a do burmistrza czyli mojego OP 

Mam kilka wątpliwości , otóż :

1. Jak stanowi przepis : Art. 18 Karty Nauczyciela cyt: „przeniesienia nauczyciela zatrudnionego na podstawie mianowania do innej szkoły dokonuje dyrektor szkoły, do której nauczyciel ma być przeniesiony, po zasięgnięciu opinii organu prowadzącego tę szkołę i za zgodą dyrektora szkoły, w której nauczyciel jest zatrudniony....”
  2. W związku z powyższym:

- czy pismo dyrektora szkoły, do której ma być przeniesiona moja nauczycielka winno być adresowane do mojego burmistrza ? 

- czy zgodnie z zapisem Art. 18 KN dyrektor szkoły , do której ma być przeniesiona moja nauczycielka powinien zasięgnąć opinii swojego organu prowadzącego , czy też to ja powinienem zasięgnąć opinii organu prowadzącego moją szkołę ? 

- nauczycielka  zgodnie aktualnymi dokumentami do 11.09 br pozostaje na urlopie macierzyńskim, zaś od 12.09 – 24.04.2022 r. ma pozostawać na urlopie wychowawczym co oczywiście zgodnie ze zmianą jej sytuacji ( podjęcie pracy) będzie uchylone.

dziękuję za porady 

rzewa23-08-2021 15:36:25   [#02]

dokładnie tak samo jak miało to miejsce w przypadku Twojego zatrudnienia w obecnej szkole -> dyrektor szkoły, do której n-l ma być przeniesiony zwraca się do swojego OP o opinię a do dyrektora zatrudniającego n-la o zgodę

Twój OP nie ma tu nic do roboty, ale jeśli otrzymał pismo to powinien przekazać go wg właściwości, czyli Tobie, a Ty, jeśli wyrażasz zgodę, to informujesz o niej dyrektora szkoły, do której n-l się przenosi i przygotowujesz teczkę akt osobowych oraz inne dokumenty pracownicze do przekazania - po otrzymaniu dekretu/aktu przeniesienia (powinien on być skierowany do n-la, a dla Ciebie jedynie do wiadomości) przekazujesz za potwierdzeniem dokumenty n-la do nowej szkoły

u Ciebie pozostają jedynie dokumenty związane z przeniesieniem: prośba o zgodę, Twoja zgoda, dekret/akt przeniesienia oraz potwierdzenie przekazania dokumentów

barwi25-08-2021 09:55:34   [#03]

bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli wobec powyższego dyrektor szkoły, do której mój nauczyciel ma być przeniesiony powinien zasięgnąć opinii jednak do swojego OP a nie mojego OP - tutaj jest kwestia korekty :) 

Dante25-08-2021 16:37:00   [#04]

Czy przenosząc ,,z urzędu" nauczyciela zatrudnionego przez mianowanie do innej szkoły można określić, że będzie to

np. na 2 lata ? Tym samym taki nauczyciel wracałby do szkoły pierwotnej po upływie tego okresu.

ela240925-08-2021 17:38:10   [#05]

Z dniem 01.09 ma nastąpić przeniesienie nauczyciela, który po zwolnieniu lekarskim w wakacje 2020r. nie wykorzystał całego urlopu wypoczynkowego, po zwolnieniu lekarskim przeszedł na urlop zdrowotny od 01.09.2020r. do 30.06.2021r.

Co z niewykorzystanym urlopem w związku z przeniesieniem? Proszę o pomoc.

rzewa25-08-2021 17:42:19   [#06]

jeśli to przeniesienie z art 18 KN, to w nowej szkole będzie miał ten n-l prawo do urlopu uzupełniającego w takim wymiarze jaki wynika z art 66 ust 1 KN

rzewa25-08-2021 17:43:21   [#07]

Dante, napisałam tu:

https://oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=62993&ux=14&pst=31#pst31

Dante25-08-2021 18:06:16   [#08]

#04 vs #07

Rzewo

Taka też była moja wiedza. Dziękuję !

post został zmieniony: 25-08-2021 18:07:05

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]