Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Klasa pierwsza rośnie:)
strony: [ 1 ]
Oskisu20-08-2021 10:35:40   [#01]

Dzień dobry, proszę o pomoc. Mam jeden oddział Sp klasa 1, po rekrutacji przyjęłam do szkoły 25 uczniów, w tym 22 z obwodu, a 3 spoza ob. w trakcie wakacji sprowadziło się do naszej miejscowości kilka nowych rodzin i zameldowało i do w/w klasy mam dodatkowych 3 uczniów z obwodu. Co w takiej sytuacji zrobić?. 

Ala20-08-2021 10:51:52   [#02]

utworzyć drugi oddział klasy I

Roman Langhammer20-08-2021 12:57:05   [#03]

Można było w rekrutacji nie przyjmować dzieci spoza. Teraz tylko i wyłącznie podzielić oddział

kaef20-08-2021 15:18:22   [#04]

@Roman - przecież to widać, że jest miejscowość wiejska (1 oddział). To nie jest zatem takie proste. Niejednokrotnie mamy dzieci, które najzwyczajniej w świecie nie są odpowiednio zameldowane, ale mieszkają w obwodzie. Chodzą tu do przedszkoli i później idą do podstawówki (w Zespołach prawie że z marszu). Nieprzyjmowanie dzieci, bo być może nagle się ktoś sprowadzi... no nie wiem. Oczywiście można rodzicom powiedzieć, by się przemeldowali i wtedy z czystym sumieniem przyjąć. Można też zostawić chociaż jedno wolne miejsce, ale w tym przypadku i to by nie starczyło. Ogólnie nie zazdroszczę sytuacji, ale rozumiem dyrektora i taka rada "można było nie przyjmować dzieci spoza" nic nie wnosi.

Roman Langhammer20-08-2021 17:20:23   [#05]

Ale przecież meldunek nie ma nic wspólnego z obwodem.

Dziecko obwodowe, to dziecko zamieszkałe (a nie zameldowane) w obwodzie szkoły.

Ja mam szkołę na granicy gmin. Ogólnie w szkole mam pół na pół dzieci z obwodu i spoza. Otwierając klasy pierwsze (2), w każdej zostawiam po 2 miejsca wolne (za przyzwoleniem OP), mimo, że mógłbym je zająć dziećmi spoza obwodu. Ale po to właśnie, żeby takie sytuacje się nie zdarzały. Teraz jest lepiej, bo można w trakcie roku przyjąć dzieci z obwodu do 27. W ubiegłym roku przyjąłem 20 (integracja) i 22 ogólnodostępne - a już mam 24.

post został zmieniony: 20-08-2021 17:24:16

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]