Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
podział na zajęciach ogólnych |
Maro77 | 11-08-2021 21:01:42 [#01] |
---|
Dzień dobry.
W jaki sposób rozwiązujecie Państwo kwestię podziału na grupy np. na chemii (w rozp. jest mowa o max 50% godz.). Klasa zgodnie z planem nauczania ma 1 godz./tydz. przez 38 tyg. tj.:
1. jak zapisujecie to w arkuszu?
2. jak to jest realizowane w ciągu roku szkolnego?
Z góry dziękuję |
rzewa | 11-08-2021 21:46:44 [#02] |
---|
w arkuszu jest 1 godz tyg dla ucznia, ale 1,5 (ew. trochę mniej) dla n-la
a w realizacji, to najlepiej, gdy plan umożliwia podział, który niekoniecznie musi być zrobiony -> czyli wtedy, gdy z programu wynika konieczność podziału, to się go robi a gdy nie, to nie -> n-l w planie dydaktycznym powinien wskazać te lekcje, które będzie realizował z podziałem na grupy
wielu dyrektorów robi w planie podział w jednym semestrze a w drugim nie ale to nie bardzo koresponduje z potrzebami... :-( |
Maro77 | 11-08-2021 22:34:58 [#03] |
---|
Dziękuję z odp
Taki podział jest u nas nowością. Tak zażyczyło sobie KO, a za nim OP..
Jeżeli w planie będzie to wyglądało tak:
I pół. tj.19 tyg zajęcia realizują całą klasą
II pół tj. 19 tyg dzielę klasę na gr.1 i gr.2. Gr.1 realizuje 19 godz. i gr.2 realizuje 19 godz.
Natomiast w arkuszu:
I pół. tj. 1godz./19 tyg.
II pół. gr.1 0,5 godz./19 tyg.
gr.2 0,5 godz/19 tyg.
to czy będzie to dobrze?
|
fitter48 | 12-08-2021 10:03:40 [#04] |
---|
Podpinam się do watku bowiem OP dodaje nam godziny matematyki 2h z klasą a 2h z podziałem na grupy Jak to ując w arkuszu organizacyjnym, jestem "świeżak" :) Czy tak jak z podziałem wyzej na zajęcia z chemii z podziałem na grupy ? |
rzewa | 12-08-2021 11:13:02 [#05] |
---|
w arkuszu dla uczniów piszesz jak dotychczas - w arkuszu nie ma podziału na półrocza
to czy tak czy tak jest dla uczniów 1 lub 4 godziny tygodniowo -> czyli np. kl I ma w przedmiocie chemia/matematyka wpisane tyle ile bez podziału czyli 1 lub 4
chyba, że u was stosuje się jakiś inny zapis - język obcy. inf. wf - np 3/3 co oznacza, że są 3 godziny ale klasa jest dzielona na grupy
przy takim częściowym dzieleniu ten zapis będzie wyglądał tak: 0,5+0,5/0,5 (chemia) lub 2+2/2 (matematyka)
można też wpisać w arkuszu dodatkowy przedmiot: chemia grupy, czy matematyka grupy i wpisać w przedmiocie chemia 0,5 a w przedmiocie chemia grupy 0,5/0,5 lub w przedmiocie matematyka 2 i w przedmiocie matematyka grupy 2/2
i to dzielenie nie powinno być robione z podziałem na półrocza - najbardziej prawidłowo jest, gdy jest naprzemiennie |
matyldaa | 25-08-2021 18:36:27 [#06] |
---|
Mam sytuację: 30 uczniów, podział : wf, informatyka, języki obce. Pojawiła się potrzeba podziału na innych/pozostałych/egzaminacyjnych zajęciach. Gdzie znajdę informacje? |
AnJa | 25-08-2021 19:42:58 [#07] |
---|
W rozporządzeniu o ramowych planach nauczania - podział na przedmiotach tzw. doświadczalnych (w praktyce: fizyka, chemia, biologia) na najwyżej połowie godzin, o ile wynmaga tego realizowany program nauczania.
Nie ma przepisu traktujacego o pozostałych przedmiotach (polski? matematyka?)
Proponuję wczesniejsze uzgodnienie z OP |
malmar15 | 20-09-2022 10:46:41 [#08] |
---|
na prośbę koleżanki pytam
przedmiot- informatyka, pracownia- 16 komputerów
czy może połączyć klasę VI (10 uczniów) i klasę VII (5 uczniów) w jedna grupę?
wiąże się to z brakiem nauczyciela |
Marcin | 20-09-2022 12:35:05 [#09] |
---|
Takie łączenie ze względu na brak nauczyciela? Ciekawe rozwiązanie... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|