Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Praca na świadczeniach kompensacyjnych
strony: [ 1 ]
Biuro OSKKO04-08-2021 12:20:42   [#01]

Prosimy o odpowiedzi na pytanie zadane nam przez Czytelniczkę forum:

Jestem na świadczeniach kompensacyjnych. Dostałam propozycje pracy jako dyrektor w szkole niepublicznej o uprawnieniach szkoły publicznej. W szkole nie obowiązuje Karta Nauczyciela. Dostałam propozycje pracy jako dyrektor. Organem prowadzącym jest stowarzyszenie. Czy mogę być zatrudniona jako dyrektor na umowę zlecenie, aby nie tracić świadczenia kompensacyjnego? Czy prawo na to pozwala?

Dodatkowa uwaga:

ZUS mi odpowiedział, że praca w szkole na świadczeniach kompensacyjnych jest możliwa, ale tylko na umowę - zlecenie. Pytanie następne - czy dyrektor w szkole niepublicznej może pracować na umowę - zlecenie?

post został zmieniony: 04-08-2021 13:40:38
DYREK04-08-2021 15:38:53   [#02]

Umowa zlecenia zlecenia z nauczycielem może być zawarta tylko w wymiarze nie wyższym niż 4 godziny tygodniowo (art. 10a Karty Nauczyciela) i zapewne tylko to ZUS miał na myśli.

Wg mnie, zatrudnienie na umowę zlecenia dyrektora - nauczyciela nie jest możliwe.

ale

Jeżeli dyrektor nie jest nauczycielem, to wtedy może być zatrudniony na podstawie umowy zlecenia ->  pośrednio wynika to z art. 35 ust 1 ustawy o finansowaniu zadań oświatowych (dotacja może być wykorzystana m.in. na pokrycie wydatków bieżących szkoły, w tym na wynagrodzenie osoby fizycznej zatrudnionej, w tym na podstawie umowy cywilnoprawnej w szkole, jeżeli pełni funkcję dyrektora szkoły).

AnJa04-08-2021 16:35:15   [#03]

Naciągane- ale zgadzam się, co do możliwości zatrudnienia dyrektora nienauczyciela na cywilno prawnej.

O ile jednak kojarzę, ZUS uważa każde zatrudnienie w szkole jako zawieszajace prawo do kompensacyjnego.

Nie wiem jednak na ile ta odpowiedź z ZUS z #1 i to moje kojarzenie traktować jako zobowiązujące;-)

rzewa05-08-2021 07:21:07   [#04]

nie ma żadnych prawnych przeszkód by dyrektora w szkole niepublicznej zatrudnić na umowę zlecenie (przepracowałam tak 10 lat)

zatrudnienie na umowę zlecenie nie ma żadnego wpływu na prawo do świadczenia kompensacyjnego -> prawo to jest uzależnione tylko od zawarcia stosunku pracy i to do tego jedynie w charakterze nauczyciela

DYREK05-08-2021 10:37:19   [#05]

Takie wyjaśnienia można odszukać na stronie ZUS:

• prawo do nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego ulega zawieszeniu w przypadku podjęcia pracy (nie tylko w charakterze nauczyciela) w placówkach oświatowych określonych w art. 1 Karty Nauczyciela,
  • jeżeli osoba pobierająca nauczycielskie świadczenie kompensacyjne wykonuje pracę na rzecz ww. jednostek w ramach innej umowy niż umowa o pracę (np. umowa zlecenia), wówczas nie stosuje się przepisu o zawieszeniu świadczenia -> wtedy mają zastosowanie ogólne zasady zawieszenia świadczenia (wysokość osiągniętego dochodu).

Przykłady zatrudnienia na podstawie umowy zlecenia w tego typu placówkach bez zawieszenia świadczenia kompensacyjnego :

• w charakterze nauczyciela w wymiarze nie wyższym niż 4 godziny tygodniowo (art. 10a Karty Nauczyciela),
  • w charakterze pracownika niepedagogicznego np. sekretarki,
  • w charakterze dyrektora (jeżeli dyrektor nie jest nauczycielem).

Warto pamiętać, że osoba powołana na stanowisko dyrektora szkoły a niebędąca nauczycielem nie może sprawować nadzoru pedagogicznego.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]