Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Sprawozdanie z realizacji podstawy programowej
strony: [ 1 ]
zemi28-06-2021 12:02:33   [#01]

Czy ktoś mógłby podzielić się informacją jak wyglądają u was takie sprawozdania?

Na radzie podsumowującej rok szkolny nauczyciele składają taką informację. 

Chodzi mi o zapis w księdze protokołów. Czy wystarczyłaby jakaś jedna informacja, że nauczyciele zrealizowali podstawę programową (bez wymieniania każdego z osobna i przedmiotów, które prowadził) z ewentualnymi uwagami o problemach, jeśli ktoś zgłosi?

Jak jest u was? Ma ktoś jeszcze czas i siłę na odpowiedź?

:)

rzewa28-06-2021 12:19:09   [#02]

tan kto taki wymóg wprowadził niech to zrobi tak, by takich problemów nie było

graraz28-06-2021 23:45:33   [#03]

U nas do każdego przedmiotu mamy tabelę z treściami z podstawy programowej. W ciągu roku szkolnego zaznaczamy realizowane treści. Taką tabelę na koniec roku oddajemy dyrektorowi. To rozwiązanie u nas się sprawdza. Nauczyciel uczący na bieżąco widzi postęp w realizacji treści. W sytuacji, gdy jest dłuższe zastępstwo - nauczyciel zastępujący widzi co zostało zrealizowane a co jeszcze musi zrobić. No i dyrektor też ma informację - sprawozdanie na koniec roku. 

Do protokołu podajemy tylko czy przewidziane treści w bieżącym roku szkolnym zostały zrealizowane.

KahaM29-06-2021 11:15:55   [#04]

Podziwiam dyrektora....

olaszyma29-06-2021 11:48:55   [#05]

U nas podobnie jak w #03. Można twierdzić że to niepotrzebna biurokracja , ale do czasu jak nie będzie kontroli realizacji pp. Wtedy kontroler nie bawi się w sentymenty, tylko żąda dowodów na realizację konkretnych treści. Wiem bo kiedyś tego doświadczyłam, a dotyczyło tylko wychowania fizycznego.

joljol29-06-2021 14:35:02   [#06]

Dla mnie realizacja podstawy programowej to badanie osiągnięć uczniów a nie odfajkowanie zrealizowanego materiału przez nauczyciela

i w szkole do tego służy wso i prowadzenie obserwacji pedagogicznych a nie sprawozdanie, które tak naprawdę nic nie wnosi do rozwoju ucznia

dodam jeszcze, że kluczowe jest tu rozporządzenie w sprawie wymagań

post został zmieniony: 29-06-2021 14:36:08
graraz29-06-2021 21:13:38   [#07]

Gdy nauczyciel polonista udał się na urlop dla poratowania zdrowia na jego miejsce został zatrudniony nowy nauczyciel. Patrząc na tabelę realizacji np. nie miał problemu, która lektura była już omówiona.

Roman Langhammer30-06-2021 04:42:15   [#08]

Tego samego mógł i powinien się dowiedzieć z dziennika lekcyjnego.

graraz30-06-2021 16:01:34   [#09]

Oczywiście, że z dziennika lekcyjnego też się o tym dowie. Ale "nasze" tabelki są czytelniejsze i łatwiej to zobaczyć. Tym bardziej, że my mamy dziennik papierowy.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]