Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Sprawozdanie z realizacji podstawy programowej |
zemi | 28-06-2021 12:02:33 [#01] |
---|
Czy ktoś mógłby podzielić się informacją jak wyglądają u was takie sprawozdania?
Na radzie podsumowującej rok szkolny nauczyciele składają taką informację.
Chodzi mi o zapis w księdze protokołów. Czy wystarczyłaby jakaś jedna informacja, że nauczyciele zrealizowali podstawę programową (bez wymieniania każdego z osobna i przedmiotów, które prowadził) z ewentualnymi uwagami o problemach, jeśli ktoś zgłosi?
Jak jest u was? Ma ktoś jeszcze czas i siłę na odpowiedź?
:) |
rzewa | 28-06-2021 12:19:09 [#02] |
---|
tan kto taki wymóg wprowadził niech to zrobi tak, by takich problemów nie było |
graraz | 28-06-2021 23:45:33 [#03] |
---|
U nas do każdego przedmiotu mamy tabelę z treściami z podstawy programowej. W ciągu roku szkolnego zaznaczamy realizowane treści. Taką tabelę na koniec roku oddajemy dyrektorowi. To rozwiązanie u nas się sprawdza. Nauczyciel uczący na bieżąco widzi postęp w realizacji treści. W sytuacji, gdy jest dłuższe zastępstwo - nauczyciel zastępujący widzi co zostało zrealizowane a co jeszcze musi zrobić. No i dyrektor też ma informację - sprawozdanie na koniec roku.
Do protokołu podajemy tylko czy przewidziane treści w bieżącym roku szkolnym zostały zrealizowane. |
KahaM | 29-06-2021 11:15:55 [#04] |
---|
Podziwiam dyrektora.... |
olaszyma | 29-06-2021 11:48:55 [#05] |
---|
U nas podobnie jak w #03. Można twierdzić że to niepotrzebna biurokracja , ale do czasu jak nie będzie kontroli realizacji pp. Wtedy kontroler nie bawi się w sentymenty, tylko żąda dowodów na realizację konkretnych treści. Wiem bo kiedyś tego doświadczyłam, a dotyczyło tylko wychowania fizycznego. |
joljol | 29-06-2021 14:35:02 [#06] |
---|
Dla mnie realizacja podstawy programowej to badanie osiągnięć uczniów a nie odfajkowanie zrealizowanego materiału przez nauczyciela
i w szkole do tego służy wso i prowadzenie obserwacji pedagogicznych a nie sprawozdanie, które tak naprawdę nic nie wnosi do rozwoju ucznia
dodam jeszcze, że kluczowe jest tu rozporządzenie w sprawie wymagań
post został zmieniony: 29-06-2021 14:36:08 |
graraz | 29-06-2021 21:13:38 [#07] |
---|
Gdy nauczyciel polonista udał się na urlop dla poratowania zdrowia na jego miejsce został zatrudniony nowy nauczyciel. Patrząc na tabelę realizacji np. nie miał problemu, która lektura była już omówiona. |
Roman Langhammer | 30-06-2021 04:42:15 [#08] |
---|
Tego samego mógł i powinien się dowiedzieć z dziennika lekcyjnego. |
graraz | 30-06-2021 16:01:34 [#09] |
---|
Oczywiście, że z dziennika lekcyjnego też się o tym dowie. Ale "nasze" tabelki są czytelniejsze i łatwiej to zobaczyć. Tym bardziej, że my mamy dziennik papierowy. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|