Forum OSKKO - wątek

TEMAT: NIEPUBLICZNE: niewydanie świadectwa za długi rodzica????
strony: [ 1 ]
bratek25-06-2021 21:48:44   [#01]

Hej!

Znajoma zwróciła się do mnie z pytaniem i kompletnie mnie zagięła....

Co o tym myślicie?

W przeddzień rozdania świadectw dyrektor niepublicznej szkoły dzwoni i informuje rodzica, że nie wyda dziecku świadectwa w związku z  zadłużeniem rodzica na czesnym. 

Rodzic nie kwestionuje, ze ma długi wobec szkoły, tłumaczy, że w związku z covid nie zarabiał.

Ale dziecko nie dostaje świadectwa.

Dla mnie to z jednej strony zrozumiałe (szkoła też może mieć kłopoty finansowe), z drugiej strony nieetyczne (rodzic musi wytłumaczyć sytuację dziecku i wtajemniczyć w swoje problemy). Daleko etyczniejsze byłoby wg mnie nasłanie komornika na rodzica. 

Ale może się mylę?

Jakoś zbulwersowała mnie ta sprawa. 

Co tym myślicie?

Jot25-06-2021 22:22:06   [#02]

Nie zrobiłabym tego dziecku- bez względu ile ma lat. Jak ten dzieciak może się czuć? Upokorzone na pewno, a co jeszcze??? Sytuacja ekstremalna dla rodziny. Zaproponować rozłożenie na raty,ustalić z rodzicem sposób spłacenia długu, a nie karać dziecko za pandemię. Jestem zbulwersowana decyzja dyrektora.

A poza tym link

https://samorzad.infor.pl/sektor/edukacja/rodziceiuczniowie/4620881,Swiadectwo-szkolne-czy-szkola-moze-odmowic-jego-wydania-uczniowi.html

post został zmieniony: 25-06-2021 22:26:09
mika26-06-2021 09:34:29   [#03]

To niezgodne z prawem, świadectwo musi być wydane. Spisać porozumienie z rodzicami w sprawie spłaty zadłużenia. Jeśli nie zechca wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty (zazwyczaj pomaga).

rzewa26-06-2021 17:57:47   [#04]

szkoła niepubliczna może skreślić ucznia z listy uczniów za to, że rodzic nie uiszcza czesnego

ale jeśli tego nie zrobiła, to ma obowiązek wydać świadectwo

rodzicowi przysługuje skarga do kuratora na takie działanie szkoły

kaef28-06-2021 09:48:35   [#05]

Wszyscy oczywiście wieszają teraz psy na dyrektorze (i słusznie), a pytanie w ilu szkołach stosowane są tzw. obiegówki i np. wymuszanie zwrotu książek bibliotecznych pod cichą* groźbą niewydania świadectwa.

*wypowiedzianą tak, by czasem nikt do kuratorium nie poszedł

bratek28-06-2021 19:24:51   [#06]

Kaef!

Może i są.... ale to jednak nie ta sama sytuacja.

Książek nie oddał uczeń.

Pieniądze zalega rodzic.

Potrafię przyjąć, że uczeń powinien ponosić konsekwencje swojego zachowania (choć i tak niewydanie świadectwa, to nie jest adekwatna kara; stawiałabym na obniżenie oceny z zachowania).

Ale moim zdaniem nikt na świecie nie powinien być karany za nie swoje przewinienia (w tym przypadku uczeń za sytuację rodzica).

Tak myślę. I dlatego napisałam ten post. 

Myślałam, że to tylko etycznie i wychowawczo nie gra. Teraz wiem, że także prawnie :)  

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]