Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Zniszczone podręczniki
strony: [ 1 ]
Skimir24-06-2021 16:26:13   [#01]

Dzień dobry

Ciekaw jestem jak to rozwiązujecie w Waszych szkołach, gdzie stawiacie granicę uszkodzenia (zniszczenia) książek, które uczniowe dostają ze szkoły, po przekroczeniu której rodzic musi zapłacić za podręcznik.

Wiadomo, są roczniki, które dostają nowe podręczniki. Muszą one przetrwać trzy lata. Wiadomo, że uczniowie niechętnie biorą te bardziej zniszczone, rodzice też chcieliby aby dzieci miały ładne te książki.

Niestety nie wszyscy potrafią zadbać o to co dostaną. Czasem książka wraca częściowo zalana jakimś piciem, czasem obszarpane brzegi… Jaki jest Wasz poziom tolerancji na „sfatygowanie” podręczników?

gosiaes224-06-2021 21:30:36   [#02]

u mnie była dzisiaj ciekawa sytuacja 
kazaliśmy odkupić podręcznik - więc mama korzystając z internetu zakupiła zubytkowaną przez inna bibliotekę w szkole podstawowej (gdzieś w Polsce) książkę - stempel biblioteki ze stemplem zubytkowana i przyniosła do nas :O

Skimir24-06-2021 21:42:22   [#03]

Ekologicznie :-)

emes24-06-2021 22:26:06   [#04]

U nas jak podręcznik zalany w jakimkolwiek stopniu to do odkupienia. Jeżeli chodzi o próg uszkodzenia to jeżeli książka jest cała i w miarę czysta to ok. 

We wrześniu bardzo mocno namawiamy uczniów na obłożenie podręczników okładkami, co baaaardzo poprawia kondycję podręczników. A na pozaginane i obszarpane rogi uczniowie sami znaleźli patent - żelazko, taśma klejąca i papier. Nie wiem na czym polega dokładnie ta metoda, bo mówią o niej bardzo enigmatycznie :-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]