Forum OSKKO - wątek
bogna4 | 07-06-2021 12:46:35 [#01] |
---|
Czy uczeń, który w drodze decyzji, będzie miał przyznaną edukację domową może egzaminy klasyfikacyjne zdawać zdalnie? Rodzic zadał pytania, bo wyjeżdża jesienią na rok do stanów. |
rzewa | 07-06-2021 20:13:42 [#02] |
---|
nie, o ile nie będzie ograniczeń pracy szkół w związku z pandemią |
Martuta | 21-06-2021 14:48:25 [#03] |
---|
Jesienią 2020, po złożeniu odpowiednich dokumentów przez rodziców/opiekunów dzieci, wydałam decyzję zezwalającą na spełnianie obowiązku szkolnego poza szkołą. Dzieci z terenu województwa, ale nie z obwodu naszej szkoły. Ustaliłam w porozumieniu z matką /e-mailowo/ terminy egzaminów klasyfikacyjnych. Egzaminy nie odbyły się, bo dzieci nie pojawiły się na egzaminach. Tuż przed egzaminami kontakt z matką się urwał- telefon nieczynny, na maile nie odpisuje. Ze szkołą skontaktował się ojciec informując, że sytuacja się bardzo skomplikowała i dzieci są za granicą kraju i tam pozostaną, tam będą mieszkać i chodzić do szkoły. Ojciec miał się ponownie odezwać, ale póki co kontaktu brak. To była informacja tylko telefoniczna. Co jako szkoła, do której aktualnie dzieci są zapisane, zrobić powinnam?
Brak klasyfikacji - brak promocji?
W którym momencie decyzja w sprawie cofnięcia zezwolenia na spełnianie obowiązku szkolnego poza szkołą?
W którym momencie i jakie dokumenty przesyłam szkole macierzystej, w obwodzie której w Polsce mieszkały?
Co jeszcze - jako szkoła, powinniśmy?
|
rzewa | 21-06-2021 21:14:56 [#04] |
---|
cofnięcie zezwolenia w dniu niestawienia się na egzamin klasyfikacyjny - art 37 ust 8 pkt 2 u.P.o.
brak promocji, w arkuszu ocen i na świadectwie ze wszystkich przedmiotów objętych egzaminem klas. wpisać "nieklasyfikowany"
a szkołę obwodową będziesz zawiadamiać jak we wrześniu się nie stawi do szkoły |
Martuta | 21-06-2021 21:54:06 [#05] |
---|
Dziękuję bardzo Rzewa. Zastanawiam się jeszcze, tak bardziej teoretycznie, czy gdyby np. jutro rodzice odezwali się, usprawiedliwili nieobecność, to czy na podstawie poniższych przepisów mogę wyznaczyć nowy termin egzaminu? Te egzaminy miały się odbyć w ubiegłym tygodniu.
2. Egzamin klasyfikacyjny przeprowadza się nie później niż w dniu poprzedzającym dzień zakończenia rocznych zajęć dydaktyczno-wychowawczych. Termin egzaminu klasyfikacyjnego uzgadnia się z uczniem i jego rodzicami.
Uczeń, który z przyczyn usprawiedliwionych nie przystąpił do egzaminu klasyfikacyjnego w terminie ustalonym zgodnie z ust. 2, może przystąpić do niego w dodatkowym terminie wyznaczonym przez dyrektora szkoły. |
rzewa | 22-06-2021 10:42:51 [#06] |
---|
tak ale.... to usprawiedliwienie powinno być w dniu egzaminu
no... najdalej wraz z końcem zajęć edukacyjnych tj. 25.06 | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|