Forum OSKKO - wątek

TEMAT: rodzina pod ochroną policji/ agencji ochrony
strony: [ 1 ]
edithael27-05-2021 09:14:41   [#01]

Rodzice zgłosili, że ich rodzina objęta jest ochroną ze względu na otrzymane pogróżki. ochrona całodobowa, dla dziecka też. Dziecko przywożone przez ochronę, ochrona cały czas przy szkole - dziecko (wyjścia z budynku) musi być w zasięgu ich wzroku. Teoretycznie dyskretni, w praktyce - po kilku dniach jednak zauważeni przez uczniów/ rodziców, budzą zaniepokojenie.

Jestem w stałym kontakcie z rodzicami i firma ochroniarską. Balansujemy pomiędzy utrzymaniem bezpieczeństwa dziecka a utrzymaniem w tajemnicy, o które dziecko chodzi, żeby nie robić sensacji.

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? 
Organ prowadzący powiadomiony. Czy o sytuacji powinno też wiedzieć KO? Ktoś jeszcze?

Ta ochrona może trwać dłużej, kilka miesięcy...

Będę wdzięczna za wszelkie komentarze, wskazówki, sugestie.

Marek Pleśniar27-05-2021 18:00:17   [#02]

na dłuższą metę to nieznośne
jest kwestią dni, gdy inni rodzice zgłoszą obawy o bezpieczeństwo innych dzieci - w sytuacji np ataku czy obrony
nauczyciele na pewno boją się już

edithael28-05-2021 20:37:56   [#03]

Tak, trudne do zniesienia, tym bardziej, że niewiele mogę powiedzieć uczniom, rodzicom... Minimum z minimum - takie ich procedury i wytyczne...

Z drugiej strony - co można zrobić? Wyrzucić dziecko ze szkoły? Nakazać nauczanie indywidualne? Brak podstaw. Edukację domową? Rodzice nie złożą takiego wniosku.

Uważam, że to i tak lepiej, niż gdybyśmy jako szkoła dostali informację, że np. rodzinie grożono porwaniem dziecka i my, nauczyciele, mamy zwracać na nie szczególną uwagę. Takiej odpowiedzialności sobie nie wyobrażam...

Marek Pleśniar28-05-2021 22:05:47   [#04]

ale - czy policja bierze w tym udział, czy tylko agencja ochrony?
Jeśli agencja bez policji, to szkoła chyba nie jest na to miejscem

AnJa29-05-2021 03:28:49   [#05]

Jak Marek. Nie wygląda mi to na procedury policyjne. Zwłaszcza że sama piszesz o firmie ochroniarskiej.

edithael30-05-2021 19:42:39   [#06]

Policja jest powiadomiona. Nie znam szczegółów tej współpracy i nie sądzę, żebym poznała... 

ergo30-05-2021 20:22:36   [#07]

Policja sama powinna się do Ciebie zwrócić i ustalić zakres współpracy, jeśli jest taka potrzeba.  Skoro nie masz kontaktu z policją, nie znasz szczegółów, to wygląda mi to na prywatę. Sama zwróciłabym  się do policji w podobnej sytuacji, a nie poprzestawała na informacjach od rodziców. Zwłaszcza, że budzą zaniepokojenie innych dzieci i rodziców. Oni też mają prawo czuć się bezpiecznie i komfortowo.

Marek Pleśniar30-05-2021 21:00:51   [#08]

chodzi mi też o to, że może dojść do np ataku czy próby porwania dziecka, mogą ucierpieć inne dzieci

edithael30-05-2021 21:50:59   [#09]

Tak, rozmawiałam z policją. Wiedzą o sytuacji, więcej nie powiedzą. W ich opinii nie ma zagrożenia dla szkoły. Nie jestem w stanie tego zweryfikować...

ergo30-05-2021 21:55:04   [#10]

Pisemnie się do nich zwracałaś i na piśmie Ci odpowiedzieli?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]