Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Tworzenie grup językowych międzyklasowych w szkole podstawowej
strony: [ 1 ]
Sławomir Chmiel22-05-2021 15:41:50   [#01]

Dzień dobry,

może już ten wątek kiedyś był poruszany....

Pracuję nad organizacją nowego roku szkolnego. Jestem wicedyrekotrem w szkole niepublicznej. Ze względu na specyfikę naszej szkoły (dużo uczniów cudzoziemskich) chciałbym zapytać czy mogę tworzyć grupy międzyklasowe z języka angielskiego ze względu na poziom zaawansowania znajomości języka np. dwie grupy podstawowa i zaawansowania utworzona z uczniów klasy 4 i 5 to samo z klasy 6 i 7 i to samo z 7 i 8? 

Czy mogę w ten sposób organizować zajęcia i gdzie mogę znaleźć tego poparcie w przepisach prawa. 

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki

Jacek22-05-2021 15:48:33   [#02]

Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 3 kwietnia 2019 r. w sprawie ramowych planów nauczania dla publicznych szkół (Dz.U. z 2019 r. poz. 639 ze zm.)

§  7. 

1. W klasach IV-VIII szkoły podstawowej, branżowej szkole I stopnia, liceum ogólnokształcącym, technikum, branżowej szkole II stopnia i szkole policealnej podział na grupy jest obowiązkowy:

2) na obowiązkowych zajęciach z języków obcych nowożytnych w oddziałach liczących więcej niż 24 uczniów; zajęcia mogą być prowadzone w grupie oddziałowej lub międzyoddziałowej liczącej nie więcej niż 24 uczniów; przy podziale na grupy należy uwzględnić stopień zaawansowania znajomości języka obcego nowożytnego;

post został zmieniony: 22-05-2021 15:50:01
rzewa22-05-2021 16:52:06   [#03]

powyższe rozporządzenie dotyczy wyłącznie szkół  publicznych

w szkołach niepublicznych z tego rozporządzenia obowiązuje jedynie dolny limit godzin nauki każdego przedmiotu - tyle i tylko tyle

zatem możesz tworzyć dowolne grupy - takie, jakie uważasz za najbardziej optymalne, a jedyne co będzie weryfikowało taką organizację to rynek, czyli zadowolenie/niezadowolenie rodziów

jeśli to wpłynie pozytywnie na skuteczność nauczania to sądzę, że wszyscy będą zadowoleni

o jedno musisz zadbać: z dokumentacji szkolnej musi jasno wynikać, że każdy uczeń miał planowane co najmniej tyle godzin zajęć języka obcego ile jest w ramowym planie nauczania

AnJa22-05-2021 17:00:34   [#04]

doprecyzowując:
1.godzin nama być w cyklu kształcenia minimum tyle, co w publicznej,
2. można w niepublicznej tworzyć nie tylko grupy międzyoddiałowe ale i międzyklasowe

rzewa22-05-2021 21:10:59   [#05]

1. tak - patrz art 14 ust 3 pkt 2 u.P.o.

2. tak i to całkowicie dowolnie - np. część uczniów klasy 5 zostaje połączona z częścią uczniów klasy 4 a inna część z częścią uczniów klasy 6 czy nawet 7 - jedynie statut szkoły może wprowadzić jakieś ograniczenia w tym względzie

:-)

post został zmieniony: 22-05-2021 21:13:40

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]