Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Przerwanie czy przedłużenie stażu n-ciela stażysty
strony: [ 1 ]
MMW14-05-2021 10:25:27   [#01]

Nauczyciel stażysta nie planuje kontynuacji pracy w szkole. Obecnie od 26.04 - 25.06 udzieliłam mu urlopu bezpłatnego na jego wniosek.

Będąc w stażu, aby był on zaliczony powinnam mu wydłużyć ten staż, ale umowę ma do 31.08 i nie będziemy umowy przdłużać. Znalazł pracę poza edukacją i nie chce kończyć stażu.

Czy w związku z powyższą sytuacją, oprócz formalnego pisma informacyjnego o niemożności zakończenia stażu, coś jeszcze powinnam jako dyrektor dopełnić?

W przyszłym roku czeka mnie ocena pracy i nie chciałabym, aby z formalnego punktu widzenia coś mi umknęło.

MKJ14-05-2021 12:39:41   [#02]

Jeżeli nauczyciel rozpoczął staż 1.09.2021 r., to w związku z urlopem bezpłatnym wydłuży się on miesiąc i 5 dni, więc spokojnie po powrocie do pracy 26.06 może staż kontynuować (oczywiście w trakcie urlopu, jeśli to szkoła feryjna). A po zakończeniu stażu składa (albo i nie) sprawozdanie z realizacji planu rozwoju.

Z obowiązków dyrektora pozostaje tylko wydłużyć nauczycielowi staż (pisemko do ręki) i zobowiązać opiekuna do napisania projektu oceny dorobku w ciągu 7 dni od zakończenia stażu. Reszta należy do nauczyciela - jak nie złoży sprawozdania, to dyrektor ma już święty spokój.

rzewa14-05-2021 13:54:41   [#03]

zatem jedyne pismo jakie dyrektor w tej sytuacji musi sporządzić i wręczyć pracownikowi, to pismo informujące od dacie zakończenia stażu

pismo to należy wręczyć pracownikowi w pierwszym dniu po zakończeniu nieobecności przedłużającej staż

post został zmieniony: 14-05-2021 14:00:48
MMW17-05-2021 07:32:17   [#04]

Dziękuję bardzo za rozwianie wątpliwości.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]