Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
kwalifikacje psychologa |
gongmin | 13-05-2021 12:39:58 [#01] |
---|
Poprzednia dyrekcja zatrudniła od 2018 roku w szkole psychologa z kwalifikacjami: psychologia przedsiębiorczości i zarządzania + Studia podyplomowe - przygotowanie pedagogiczne. Arkusz był co roku zatwierdzany przez Kuratorium Oświaty bez uwag odnośnie kwalifikacji psychologa.. Nauczyciel zatrudniony był na czas nieokreślony. Obecnie - arkusz na rok szkolny 2021-2022 - Kuratorium stwierdziło, ze nauczyciel-psycholog, nie ma odpowiednich kwalifikacji. Jestem w dylemacie, bo w tej sytuacji pozostaje mi tylko zwolnienie tego nauczyciela. Mam jednak wątpliwości: czy nauczyciel wobec którego wcześniej kuratorium nie miało żadnych zastrzeżeń do jego kwalifikacji w sumie ich przez to prawnie nie nabył. Proszę o Wasze sugestie. post został zmieniony: 13-05-2021 12:40:20 |
ejkej | 13-05-2021 13:16:13 [#02] |
---|
Masz możliwość zatrudnienia nauczyciela niespełniającego wymagań kwalifikacyjnych za zgodą KO (tzw. szczególny przypadek). Możesz go zastosować gdy:
- brak możliwości zatrudnienia nauczyciela posiadającego wymagane kwalifikacje,
- istnieje potrzeba wynikająca z organizacji nauczania,
- istnieje potrzeba wynikająca z zastępstwa nieobecnego nauczyciela,
- dyrektor szkoły wystąpi z wnioskiem do kuratora oświaty o wyrażenie zgody na zatrudnienie nauczyciela niespełniającego wymagań kwalifikacyjnych,
- kurator oświaty wyrazi zgodę na zatrudnienie nauczyciela.
Dyrektor może w tej sytuacji nawiązać stosunek pracy, z tym że nauczyciel nie rozpoczyna (nie kontynuuje rozpoczętego) stażu. Niezależnie od posiadanego stopnia awansu zawodowego (kontraktowy, mianowany, dyplomowany), nauczyciel dla celów płacowych traktowany jest jak nauczyciel stażysta. |
KahaM | 13-05-2021 13:56:03 [#03] |
---|
Możesz również wystąpić do MEiN z wnioskiem o potwierdzenie kwalifikacji :))))) Ja już kilka razy skorzystałam z tej możliwości i udowodniłam KO że mam rację ;)
|
rzewa | 13-05-2021 16:07:19 [#04] |
---|
gongmin: nic nie robisz dopóki KO w trybie nadzoru pedagogicznego nie stwierdzi, że n-l nie ma kwalifikacji -> wówczas, po nieskutecznym wniesieniu zastrzeżeń, trzeba będzie wygasić stosunek pracy
póki co opinia, do żadnych podobnych działań nie obliguje -> należy poinformować OP, że zgodnie z Twoją wiedzą n-l kwalifikacje ma i tyle
oczywiście, otrzymawszy taki sygnał należy gromadzić dowody na to, że kwalifikacje n-l ma, w tym można zastosować sposób, o jakim pisze KahaM |
tarek | 14-05-2021 07:40:39 [#05] |
---|
Czy w arkuszu trzeba wpisywać sposób uzyskania kwalifikacji, ukończone studia, rok ukończeni itp., czy tylko wymienione kwalifikacje (kwalifikacje w końcu stwierdza dyrektor) i jaki rodzaj zajęć zostaje mu przydzielony (§ 17 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia o organizacji szkół)? Nie wystarczy na etapie arkusza wpisać np. kwalifikacje do nauczania fizyki, a organ opiniujący stwierdza, czy w arkuszu przydzielono mu fizykę, czy inne przedmioty? Przecież kontrola posiadania przez nauczycieli wymaganych kwalifikacji do prowadzenia przydzielonych zajęć jest realizowana w trybie nadzoru pedagogicznego, zgodnie z art. 55 ustawy Prawo oświatowe.
|
AnJa | 14-05-2021 11:25:50 [#06] |
---|
Ale OP opiniuje od katem zgodności z prawem - i w zasadzie ta zgodnosc tyczy tylko ramówek i kwalifikacji.
Trudno wydac opinię mając dane pt: ma kwalifikacje do fizyki i uczy fizyki - więc akurat oczekiwanie KO, ze dostanie jakieś dane jest zrozumiałe.
Brak ich podania (czyli w praktyce wypełnienia dodatkowego arkusza, wg wzoru ustalonego przez KO) nie powinien skutkowac negatywną opinią - bo na jakiej podstawie? Czym natomiast skutkowałby - nie wiem- może opinią z konluzją, ze brak jest podstaw do ustalenia opinii? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|