Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Art. 44g ustawy o systemie oświaty - przewidywane oceny
strony: [ 1 ]
KK7428-04-2021 18:48:19   [#01]

Mam pytanie o art 44g ustawy o systemie oświaty. Czy szkoła ma obowiązek informowania uczniów i ich rodziców o przewidywanych ocenach z każdego przedmiotu i zachowania w jakimś konkretnym terminie?

Czy w waszych statutach macie zapis o tym, że informujecie o wszystkich ocenach (nie tylko jedynkach czy obniżonych ocenach)?

Czy szkoła może w oparciu o ten artykuł poinformować np. na miesiąc przed tylko o ocenach niedostatecznych i/ lub obniżonych ocenach zachowania?

Dla mnie treść art. 44g jest jasna, ale jak macie w waszych szkołach?

Dzięki za ewentualne głosy

Ala28-04-2021 19:02:46   [#02]

tak, ma obowiązek informowania

Art. 44g. 1. Przed rocznym klasyfikacyjnym zebraniem rady pedagogicznej nauczyciele prowadzący poszczególne zajęcia edukacyjne oraz wychowawca oddziału informują ucznia i jego rodziców o przewidywanych dla niego rocznych ocenach klasyfikacyjnych z zajęć edukacyjnych i przewidywanej rocznej ocenie klasyfikacyjnej zachowania, w terminie i formie określonych w statucie szkoły.

co znaczy obniżona ocena zachowania? nie ma czegoś takiego, ocena zachowania pownna być ustalana według kryteriów przyjętych dla tej oceny i zapisanych w statucie

w art. 44g nie wyróżnia się, o których ocenach informować albo nie informować, zatem dotyczy to wszystkich ocen

można miesiąc przed klasyfikacją, ale można tydzień, to szkoła ustala terminy, trzeba tylko pamiętać, że musi być czas aby zdążyć z trybem ubiegania się o ocenę wyższą niż przewidywana, gdy uczeń lub jego rodzice o to wystąpią

KK7428-04-2021 19:10:24   [#03]

OK dzięki czyli tak jak myślałem, muszę stare gnioty po kimś zmieniać :(

Ala28-04-2021 19:12:12   [#04]

;)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]