Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
OCENA DOROBKU ZAWODOWEGO |
kach | 03-08-2004 20:30:42 [#01] |
---|
WITAM WSZYSTKICH. JUŻ NA STARCIE PROSZĘ O POMOC. PO DWÓCH LATACH STAŻU NA NAUCZYCIELA DYPLOMOWANEGO ZOSTAŁAM DYREKTOREM PO. JAK POWINNA WYGLĄDAĆ MOJA OCENA DOROBKU . MAM ZA TE 2 LATA OD POPRZEDNIEJ DYREKTORKI. I CO DALEJ? |
zgredek | 03-08-2004 20:39:49 [#02] |
---|
karta Art. 9e. 1.Nauczyciel, któremu powierzono stanowisko dyrektora szkoły, posiadający na tym stanowisku od dnia nadania stopnia nauczyciela mianowanego nieprzerwany okres pracy wynoszący co najmniej 2 lata i 9 miesięcy, a w przypadku nauczyciela posiadającego co najmniej stopień naukowy doktora co najmniej 9 miesięcy oraz legitymujący się dobrą lub wyróżniającą oceną pracy, może złożyć wniosek o podjęcie postępowania kwalifikacyjnego o awans na stopień nauczyciela dyplomowanego.
2. Nauczyciel mianowany, o którym mowa w art. 1 ust. 2 pkt 1, zatrudniony na stanowisku, na którym wymagane są kwalifikacje pedagogiczne, może złożyć wniosek o podjęcie postępowania kwalifikacyjnego o awans na stopień nauczyciela dyplomowanego, jeżeli jego nieprzerwany okres pracy na tym stanowisku od dnia nadania mu stopnia nauczyciela mianowanego wynosi co najmniej 2 lata i 9 miesięcy, a w przypadku nauczyciela posiadającego co najmniej stopień naukowy doktora co najmniej 9 miesięcy.
3. Nauczyciel urlopowany lub zwolniony z obowiązku świadczenia pracy na podstawie przepisów ustawy, o której mowa w art. 1 ust. 2 pkt 3, może odpowiednio złożyć wniosek o podjęcie postępowania egzaminacyjnego o awans na stopień nauczyciela mianowanego lub wniosek o podjęcie postępowania kwalifikacyjnego o awans na stopień nauczyciela dyplomowanego, jeżeli od dnia nadania poprzedniego stopnia awansu zawodowego okres urlopowania lub zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy trwa nieprzerwanie co najmniej 2 lata i 9 miesięcy.
4. Nauczycielom, o których mowa w ust. 1-3, którzy odpowiednio: przestali zajmować stanowisko dyrektora, przestali być zatrudnieni na stanowisku, na którym wymagane są kwalifikacje pedagogiczne, przestali korzystać z urlopu lub zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy, do stażu wymaganego do uzyskania kolejnego stopnia awansu zawodowego zalicza się odpowiednio okres zajmowania stanowiska, zatrudnienia, urlopowania lub zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy.
5. Jeżeli w okresie stażu nauczycielowi powierzono stanowisko dyrektora, zatrudniono go na stanowisku, na którym wymagane są kwalifikacje pedagogiczne, urlopowano go lub zwolniono z obowiązku świadczenia pracy, do nieprzerwanego okresu, o którym mowa w ust. 1-3 zalicza się okres odbytego stażu. |
kach | 03-08-2004 20:46:38 [#03] |
---|
KARTA DZIĘKI |
AnJa | 03-08-2004 21:04:50 [#04] |
---|
Kach - to Ona czy On? i tak na oko to masz przerąbane.
Bo wprawdzie za rok 3 latka Ci mina i wniosek złozyć bedziesz mógł ale w dokumentacji jako dyrektor masz złozyć sprawozdanie z pracy szkoły przez siebie kierowanej z 3 lat ( na razie jest 2, od wrzesnia bedzie 3)
Jako nauczyciel zaś nie możesz bo masz tylko 2 lata stażu.
I po Ci to było? Nie dosyć, że funkcja przerabana to jeszcze awansa ni ma:-(
PS. Cos pomieszałem? Nie mam pod ręka Karty, a po MENISach nie lubie o tej porze sie pałetać. |
kach | 03-08-2004 22:07:40 [#05] |
---|
KACH- TO ON CZ ONA NAPĘDZIŁEŚ MI STRACHA, ALE PRZECIEŻ PRZEZ 9 MIESIĘCY BYCIA PO, BYŁAM TEŻ NAUCZYCIELEM - WYCHOWAWCĄ KLASY I PEWNE ZADANIA REALIZOWAŁAM NADAL. |
kach | 03-08-2004 22:50:57 [#06] |
---|
OCENA DOROBKU ZAWODOWEGO ANJA TAK MI NAMOTAŁ W GŁOWIE, ŻE NIE BĘDĘ MOGŁA SPAĆ. NIE MÓWCIE MI, IŻ CAŁY MÓJ STAŻ POSZEDŁ W DIABŁY. |
kach | 03-08-2004 23:31:37 [#08] |
---|
ZGREDEK POCZYTAŁAM, TROCHĘ MNIE TO USPOKOIŁO. DZIĘKI SERDECZNE |
AnJa | 03-08-2004 23:38:39 [#09] |
---|
A śpijże, śpij:-) No, przecież napisałem, że przekombinowuję być może. Ale: 1) w przypadku nauczyciela, któremu powierzono stanowisko dyrektora szkoły – sprawozdanie z ostatnich dwóch lat pracy obejmujące w szczególności charakterystykę i rozwój kierowanej przez niego szkoły w tym okresie, z uwzględnieniem wyników mierzenia jakości pracy szkoły oraz programu rozwoju szkoły, Ktoś ostatnio na innym wątku pisał o wykładni jezykowej, więc kombinuję dalej. Ma być sprawozdanie z: ostatnich 2 lat pracy - jasne! na razie nieważne jako kto: dyrektor czy nauczyciel Zawiera:charakterystykę i rozwój kierowanej przez niego szkoły - jasne, ma tam się znaleźć o szkole, w której jest dyrkiem, za okres:w tym okresie - jasne! tym, czyli 2 lat. Czyli, jakby takie cuś: żeby złożyc sprawozdanie obejmujące charakterystyke i rozwój kierowanej przez siebie szkoły za ostatnie 2 lata, trzeba te 2 lata szkoła kierować. Bo jak się kierowało krócej to albo: złoży sie sprawozdanie ze szkoly przez pewien czas nie przez siebie kierowanej - czyli kierowanej przez kogos innego, a to nie ktos - a my jesteśmy kandydatem na dyplomowanego albo: złozy się sprawozdanie z 2 lat swojej pracy, ale nie będzie to sprawozdanie z 2 letniej pracy szkoły obejmujące itp. Oczywiście w Rozporządzeniu jest jeszcze jeden niuans: w szczególności I teraz: co kontekście całego zapisu oznacza to "w śćiegulnośći"? czy: podpowiedź dla sprawozdawcy, ze fajnie byłoby takie cuś jak ta charakterystyka i rozwój z uwzglednieniem wyników mierzenia i programu rozwoju ująć, czy: warunek sine qua non -taka charakterystyka, to zawierająca, z tej szkoły, z tego okresu musi być. Dziwne? Pewnie! A przypomnijcie sobie: egzemplarz dostał w czerwcu np. 2003 ocenę za staż i w sierpniu np. dyplomowanego i akurat zachciało mu się w kwietniu 2004 papióry do konkursu na dyrektora złożyć. I się przypomniało, że ocenę pracy ma sprzed 6 lat.A do konkursu trzeba max. sprzed 5 lat. A przed czerwcem 2004 oceny mu zrobic nie można, bo do oceny pracy rok od oceny za okres stażu minąć musi. |
zgredek | 03-08-2004 23:42:20 [#10] |
---|
teraz to już spać na pewno nie pójdzie |
AnJa | 03-08-2004 23:54:22 [#11] |
---|
;-) E, tam! od zawsze tak mam i jakos spię. A za parę dni jeszcze mi roczek dołożą - i tez bedę spał:-) Na pocieszenie: kuratoria mniej pokrętnie rozumują i praktyka jest jak w przywoływanym tutaj przez zgredka wątku. Właśnie - jest! Ale czy będzie???? Wszak państwo odpartyjniamy, fachowców zatrudniamy!!! Oczywiście jest wyjscie: zatrudnij się u sąsiada na 1/2 etatu i skończ staż. Chociaż... bo jak sasiad świnia (a historia polskiego szkolnictwa zna takie przypadki, oj zna) to na staż przyjmie, ale ocenę może uczciwą napisać - czyli negatywną! Uczciwą - bo jaki tam z dyrektora nauczyciel:-( (chociaż w historii polskiego szkolnictwa pewnie się jakieś rarogi tezie powyższej przeczące może i znalazły) |
jeannette | 04-08-2004 00:09:25 [#12] |
---|
AnJa Rany, a co będzie , jak ma się ocenę pracy i ocenę za okres stażu w odstępie krótszym niż rok? Jaki przepis to reguluje? Ziarno niepokoju trafiło na podatny grunt... ;) |
zgredek | 04-08-2004 00:13:28 [#13] |
---|
no to więcej nas nie śpiących dziś;-)
aleś piosiał tych ziaren:-)))))))))
karta:
Art. 6a. 1. Praca nauczyciela, z wyjątkiem pracy nauczyciela stażysty, podlega ocenie. Ocena pracy nauczyciela może być dokonana w każdym czasie, nie wcześniej jednak niż po upływie roku od dokonania oceny poprzedniej lub oceny dorobku zawodowego, o której mowa w art. 9c ust. 6, z inicjatywy dyrektora szkoły lub na wniosek:
1) nauczyciela;
2) organu sprawującego nadzór pedagogiczny;
3) organu prowadzącego szkołę;
4) rady szkoły;
5) rady rodziców. |
Uśka | 04-08-2004 00:16:14 [#14] |
---|
Art. 6a. 1. Praca nauczyciela, z wyjątkiem pracy nauczyciela stażysty, podlega ocenie. Ocena pracy nauczyciela może być dokonana w każdym czasie, nie wcześniej jednak niż po upływie roku od dokonania oceny poprzedniej lub oceny dorobku zawodowego, o której mowa w art. 9c ust. 6, z inicjatywy dyrektora szkoły lub na wniosek:
2) organu sprawującego nadzór pedagogiczny;
3) organu prowadzącego szkołę;
5) rady rodziców.
2. Dyrektor szkoły jest obowiązany dokonać oceny pracy nauczyciela w okresie nie dłuższym niż 3 miesiące od dnia złożenia wniosku, z zastrzeżeniem terminu określonego w ust. 1. 3. (uchylony). |
Uśka | 04-08-2004 00:17:11 [#15] |
---|
Ups. Zgredek byla pierwsza:)) |
AnJa | 04-08-2004 00:20:29 [#16] |
---|
Grunt to wzorce;-) Podobno nieodżałowanej pamieci Józef Wissarionowicz robił tak:
Ok. 2-3 w nocy dzwonił do goscia z wierchuszki:
Tu Stalin. No, co śpicie tam Towarzyszu dobrze?
Kiedy sie delikwent wił, nie wiedząc coby tu rzec, slyszał:
No to śpijcie Towarzyszu, śpijcie już, bo jutro niełatwy będzie dzień. |
zgredek | 04-08-2004 00:20:30 [#17] |
---|
prawdę powiedziawszy to AnJa powinien teraz rozwiewać (wątpliwości), ale jak znów zacznie wyjaśniać, to forum się zablokuje, tyle ziarenek niepokoju zacznie kiełkować;-))))))))))) |
Uśka | 04-08-2004 00:23:56 [#18] |
---|
:)) |
zgredek | 04-08-2004 00:24:56 [#19] |
---|
no to co teraz, jeśli oceniono wcześniej niż rok od oceny dorobku?
nie jest ważna taka ocena? |
jeannette | 04-08-2004 00:26:25 [#20] |
---|
AnJa rozsiewaczu, rozwiewaj bo spać nie pójdę ;) a ziarno pyta dalej, wtedy ocena pracy byłaby nieważna ? Sama sobie odpowiem, skoro nie jest zgodne z kartą to nie jest ważna... |
zgredek | 04-08-2004 00:28:14 [#21] |
---|
a jak ktoś robi cóś niezgodnego z przepisami to jest przestępcą
czli przestępcą - dyrektor
a nauczyciel?
paser? |
AnJa | 04-08-2004 00:28:29 [#22] |
---|
Sądzę, że nieważna.
Wyraźnie naruszono prawo, tu akurat mocno jednoznaczne.
Chociaż intencja była pewnie słuszna: miało to bronić nauczyciela przed nadgorliwościa graniczącą z mobbingiem dyrektora. |
jeannette | 04-08-2004 00:29:05 [#23] |
---|
jak wziął , to wspólnik ;) |
zgredek | 04-08-2004 00:31:40 [#24] |
---|
łapówkarz? |
AnJa | 04-08-2004 00:32:12 [#25] |
---|
Aha, spóźniłem się.
No nie paser, paser to jak świadomie.
To chyba jak z nabyciem kradzionego samochodu w dobrej wierze - gdzieś tam do depozytu idzie, a jak sie właściciel nie upomi, to po 3 latach oddaje sie go nabywcy.
Czyli: po 3 latach bedzie ważna:-)
Poważnie: tak jakoś wyglada jak wyżej napisano, w tym i Twoją ręką. |
Uśka | 04-08-2004 00:33:18 [#26] |
---|
a co tu sie porobiło- wątek sensacyjny prawie. Zdał był się Rutkowski;)) |
jeannette | 04-08-2004 00:34:04 [#27] |
---|
taaa, nieznajomość prawa szkodzi, to co , do ciupy ? |
zgredek | 04-08-2004 00:34:21 [#28] |
---|
no to za chwilę ktos zapyta skąd te trzy lata od samochodu wziąłeś:-)))))))))))))) |
jeannette | 04-08-2004 00:35:35 [#29] |
---|
z autopsji? ;) |
AnJa | 04-08-2004 00:39:44 [#30] |
---|
Kurczę! Wpis wykasowało:-( Powtórże więc:
Zdaje się, że w Kodeksie Cywilnym jest taki zapis. |
kach | 04-08-2004 21:41:03 [#31] |
---|
do dyskutujących w nocy ALEŚCIE SIĘ ROZGADALI, A JA JEDNAK ZASNĘŁAM. NIESTETY OBUDZIŁAM SIĘ ZNÓW Z NIEPOKOJEM, BO ZNÓW ZAWISŁO NADE MNĄ WIDMO TECZKI. ALE CO TAM W KOŃCU SĄ JESZCZE WAKACJE |
AnJa | 04-08-2004 21:58:09 [#32] |
---|
Widmo? O czarownicach poczytaj.
A potem Caps Locka wyłacz - bo Cie Autor watku o w/w sczyści;-)
A mnie za brak prawego alta! |
zgredek | 04-08-2004 22:04:00 [#33] |
---|
to ja przetłumaczę:
AnJa napisał:
przeczytaj wątek "Tak sobie o czarownicach:-)"
pisz małymi literami, bo za duże to... (nie umiem przetłumaczyć - sczyści)
a AnJa zły jest bo polskie litery mu nie wychodzą;-) |
kach | 04-08-2004 22:09:07 [#34] |
---|
stosuję Piszę drukowanymi bo strasznie bazgrolę |
AnJa | 04-08-2004 22:12:34 [#35] |
---|
:-) No! |
kach | 04-08-2004 22:22:17 [#36] |
---|
taki los początkujących dzięki za wskazówki , wybaczcie ale jestem tu początkująca. mam nadzieję, że się wprawię |
zgredek | 04-08-2004 22:24:10 [#37] |
---|
Kasia - według mnie teraz mniej bazgrolisz:-)
pozdrowienia |
kach | 04-08-2004 22:26:10 [#38] |
---|
kach no bardzo się cieszę, że ktoś to docenia |
jeannette | 04-08-2004 22:29:57 [#39] |
---|
jak to szybko można się pozbyć dysgrafii ;) |
Gaba | 04-08-2004 22:36:00 [#40] |
---|
no to wy jesteście jacys inwalidzi Ja Ci mogę altem zawsze pociagnąć... |
AnJa | 04-08-2004 23:01:46 [#41] |
---|
Altem???
Sznapsbaryton zapamietałem jakoś!
Ale checi były, były:-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|