Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Wynajem sal i obostrzenia |
robson | 19-03-2021 09:26:28 [#01] |
---|
Ja mam trochę inne pytanie i proszę o jakąś interpretację. Jak wy to rozumiecie. Szkołą wynajmuje salę szkółce sportowej, dzieci są zgłoszone jako sportowcy (profesjonalny klub sportowy). Czy szkoła ma obowiązek zamknąć salę i tym samym nie pozwolić dzieciom ćwiczyć? Oni nie przechodzą przez szkołę, zajęcia są w godzinach popołudniowych, rodzice chcą przyprowadzać dzieci. |
AnJa | 19-03-2021 09:30:59 [#02] |
---|
Ale co Cię to obchodzi czy rodzice chcą? Klub wynajmuje i klub ponosi odpowedzialnosc. Ty ewentualnie, w zależnosci od zapisów umowy, możesz regulować wysokośc opłaty. |
robson | 19-03-2021 09:35:09 [#03] |
---|
Wiem, tylko mnie chodzi o to czy sala może być otwarta. Czy tu nie ma żadnych przeciwskazań. Ja rozumiem, że tak i chciałbym to tak zostawić. |
tarek | 19-03-2021 09:37:10 [#04] |
---|
Ale czy można wynajmować?
Wszak: W jednostce systemu oświaty, której funkcjonowanie zostało w całości lub w części ograniczone zgodnie z § 1 ust. 1, zawieszone zajęcia są realizowane z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie art. 30c ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe.
Czyli wszystkie zadania są ograniczone i można realizować tylko zdalnie. Czy wynajem pomieszczeń nie będzie sprzeczny z istotą ograniczenia funkcjonowania szkoły?
Ponadto wymieniono literalnie (nie w szczególności) komu można udostępniać pomieszczenia:
Dyrektor szkoły, centrum lub placówki, o których mowa w§ 1 i § 1a, może udostępnić pomieszczenia w szkole, centrum lub placówce w celu przeprowadzenia poszczególnych stopni konkursów, olimpiad lub turniejów, o których mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 22 ust. 2 pkt 8 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty.
Dyrektor szkoły lub placówki, o której mowa w ust. 1, może udostępnić pomieszczenia odpowiednio w szkole lub placówce w celu przeprowadzenia badań edukacyjnych, których realizacja wynika z krajowych lub międzynarodowych zobowiązań ministra właściwego do spraw oświaty i wychowania.
Czy zatem udostepnienie innym podmiotom można uznać za zgodne z przepisem? |
robson | 19-03-2021 09:53:28 [#05] |
---|
To może poproszę odpowiedź na to ostatnie pytanie. Moim zdaniem tak. post został zmieniony: 19-03-2021 10:00:11 |
tarek | 19-03-2021 10:01:35 [#06] |
---|
Ja też chciałbym odpowiedź tak. Wynajmuję m.in. klubom sportowym. Ale czy mogę? |
robson | 19-03-2021 10:25:09 [#07] |
---|
O to mamy ten sam kłopot. Bo to co podałeś jest jak większość tych przepisów... masło maślane |
AnJa | 19-03-2021 10:36:19 [#08] |
---|
Udostępnianie na podstawie tych przepisów to nie to samo, co najem komercyjny podmiotom zewnętrznym (no, zblizony do komercyjnego)- nawet jeśłi ten najem ze zwolnieniem z opłat.
Ale zgoda- bajzel tu jest.
I w zasadzie nie byłoby problemu, gdyby nie to, ze kiedys wymyslono, ze dyrektor szkoły to menadzer i ma o dodatkowe wpływy dbać.
Tzw. salomonowym wyjściem jest przyjęcie rozwiązania, ze wstrzymuje sie na czas obostrzeń wynakem okazjonalny a kwestie realizacji umów długoterminowych pozostawia się wynajmującemu i jego odpowiedzialności. |
robson | 19-03-2021 13:50:28 [#09] |
---|
Tak, ale dalej nie znam odpowiedzi na pytanie. Więc powiem jaśniej. W moim przekonaniu te zajęcia powinny się odbywać dla dobra dzieci. Im jest to potrzebne. Czytam to i nie wiem, jak to zinterpretować bo .... i tu całe masło maślane. Tu nie chodzi o rodziców, o klub sportowy tylko o dzieci. Gdyby klub miał swoją halę to nie byłoby problemu. Oczywiście można wszystko zamknąć i mieć to w nosie. |
bobi367 | 19-03-2021 14:04:52 [#10] |
---|
U nas sanepid wystosował stosowne pismo do wszystkich szkół o zakazie wykorzystywania oraz wynajmowania obiektów sportowych do działalności związanej ze sportem, rozrywkowej i rekreacyjnej |
AnJa | 19-03-2021 14:12:52 [#11] |
---|
A tak jasniej to o co Ci chodzi?
Chcesz umożliwić swoim szkolnym dzieciom mozliwość udziału w zajęciach sportowych, których jako szkoła na pewno zrealizowąć nie możesz, przepuszczając je przez klub sportowy, który ma taką furtkę?
Przepuszczaj- Ty nie ryzykujesz chyba nic. A nawet jesli - niebo gwiaździste nad Tobą a prawo moralne w Tobie.
Pewien znany warszawski pub był już od stycznia salą szkoleniową (degustacja piwa), muzeum (z delektowaniem się piwem), od jutra będzie zakładem produkcji serwetek (z napojami regeneracyjnymi) - bo jego właściciel tez pod wpywem Kanta jest. |
Marek Pleśniar | 19-03-2021 20:40:23 [#12] |
---|
gorzej jak jakiś wizytator albo inspektor nie jest pod wpływem (tego kanta) |
barwi | 23-03-2021 10:45:17 [#13] |
---|
Nie wynajmuję, żadnym podmiotom zewnętrznym sali gimnastyczej. Oczywiście było pokazywanie "świstków" sport zawodowy dzieci na liście etc... To jest zwyczajne "naginanie prawa" . Przeanalizowałem sytuację , zbyt duże ryzyko zarówno covidowe jak i "kontrolne" . Ja się nie będę potem tłumaczył Sanepidowi i innym instytucjom kontrolnym. Dopóki się nic nie dzieje to jest dobrze - wpieramy sport , rekreację w pandemii etc etc - proszę bardzo ale na zewnątrz prywatnie , panowie instruktorzy, trenerzy proszę organizować zajęcia w terenie .
Dlaczego ja mam ponosić odpowiedzialność bo ustawodawca oczywiście jak zawsze niedookreślił pewnych wytycznych w tym zakresie.
|
robson | 29-03-2021 09:53:16 [#14] |
---|
I niestety tak to jest. Barwi ma tu trochę racji. Z jednym ale. To co pokazują trenerzy to nie świstki. Ci ludzie dbają rozwój naszych dzieci. Dziękuję i zamykam temat. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|