Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Dane osobowe i śmieci |
1788 | 18-03-2021 21:48:15 [#01] |
---|
Witam. Wydział w urzędzie nalega, by podać mu w tabeli przy numerach mieszkań liczbę osób zamieszkałych. Twierdzi, że dane te potrzebuje dla oszacowania liczby osób w gospodarstwie domowym celem ustalenia opłaty za śmieci. Czy takie informacje to dane osobowe? Nie dotyczą one wprawdzie imienia i nazwiska. Ale przecież rodzice podali swoje adresy w momencie zapisu dzieci do placówki, a tam podpięta była informacje, że dane osobowe są pozyskiwane dla celów rekrutacji... Pomijam fakt, że wyliczanie opłat za śmieci to zadanie gminy i nie należy do obowiązków dyrektora wymienionych w art. 68 Prawa oświatowego. Oraz to, że okrojony skład pracowników administracji ma ogrom innej pracy, z którą ledwie nadąża. post został zmieniony: 18-03-2021 21:50:48 |
AnJa | 19-03-2021 07:44:26 [#03] |
---|
A skąd i po co w procesie rekrutacji takie dane? |
Leszek | 19-03-2021 09:57:29 [#04] |
---|
wg mnie nieprawne poszerzenie zbioru danych
pozdrawiam |
1788 | 19-03-2021 10:19:43 [#05] |
---|
@AnJa W procesie rekrutacji, przy zapisywaniu dziecka, rodzic podaje swoje dane. I zapisujemy je do dziennika elektronicznego. Wcześniej w szkołach, w których pracowałem przed objęciem funkcji, też tak było. Podobnie w zamierzchłej przeszłości, w dziennikach papierowych. Jako dyrektor muszę mieć dane kontaktowe... Problem w tym, że urząd nalega na podawanie danych ilościowych, które same w sobie danymi osobowymi nie są. Ale, jak teraz myślę, mogą posłużyć do identyfikacji konkretnych osób niepłacących za śmieci. I wtedy to już raczej dane podlegające ochronie. post został zmieniony: 19-03-2021 10:20:44 |
AnJa | 19-03-2021 10:20:27 [#06] |
---|
Chyba, ze coś jest w kryteriach rekrutacji gminnych- ale ciekaw jestem co? Dochód na członka rodziny lub osoby wspólnie zamieszkującej? |
AnJa | 19-03-2021 10:26:29 [#07] |
---|
Aha. Czyli gmina nie ma nawet listy zasiedlonych mieszkań? A nie o liczbę osób zamieszkujacych w nich chodzi? W zasadzie w blokach to norma - ale tu stroną dla wydziału śmieciowego jest raczej administracja bloku.
Wydział powinien podeprzeć się podstawa prawną, szkoła zdaje sie za cos JODO płaci- więc pytanie do niego. |
AnJa | 19-03-2021 15:54:19 [#09] |
---|
Jako urżednik gminny stanowczo protestuję - u nas nizina. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|