Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
zmiana szkoły - technikum |
mou | 15-03-2021 13:34:22 [#01] |
---|
Rodzice ucznia klasy 3 technikum przeprowadzają się i chcą syna przenieść do mnie. Na ten sam kierunek, do 3 klasy. Mam wolne miejsce. Jeszcze teraz.
Czytam rozporządzenie z 2019 i zgłupiałem...
Mogę to zrobić?
art 164 PO mówi, że to moja decyzja, ale odwołuje się do rozporządzenia, które mi zamieszało w głowie...
Pomóżcie |
bosia | 16-03-2021 09:07:10 [#02] |
---|
to jest III klasa technikum czteroletniego
stosujesz Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 13.08.2015 r. w sprawie szczegółowych warunków przechodzenia ucznia ze szkoły publicznej lub szkoły niepublicznej o uprawnieniach szkoły publicznej jednego typu do szkoły publicznej innego typu albo do szkoły publicznej tego samego typu (Dz. U. z 2015r. poz. 1248)
możesz go przyjąć post został zmieniony: 16-03-2021 09:07:31 |
mou | 16-03-2021 11:27:24 [#03] |
---|
Dzięki za odpowiedź - faktycznie, inna podstawa prawna, ale ... w zasadzie te same wątpliwości, bo czytam:
Uczeń przechodzący z:
klasy III technikum publicznego (..) może być przyjęty do klasy II publicznego liceum ogólnokształcącego albo do klasy III publicznej zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie, w którym wyodrębniono kwalifikację wspólną z zawodem, w którym kształcenie realizowane było w technikum, pod warunkiem, że przystąpił do egzaminu potwierdzającego tę kwalifikację.
Czy tego nie można logiczniej zapisać?
Bosiu powiedz skąd ten wniosek, że mogę go przyjąć? |
rzewa | 16-03-2021 12:20:19 [#04] |
---|
te wyjątki z rozporządzenie nie dotyczą Twojej sytuacji - Ty przyjmujesz ucznia do tego samego typu szkoły i to w tym samym zawodzie, zatem jest to analogiczna sytuacja jak w przypadku zmiany przez ucznia np. jednej szkoły podstawowej na inną szkołę podstawową - możesz mieć jedynie problem z językiem obcym lub z różna realizacją tych samych przedmiotów (jedne były realizowane szybciej a inne odwrotnie) |
mou | 16-03-2021 12:42:30 [#05] |
---|
Dziękuję Wam bardzo za pomoc!
Zdrowia życzę! |
jurkoz | 18-05-2021 13:12:36 [#06] |
---|
Czy w sytuacji zmiany szkoły przez ucznia w trakcie roku szkolnego jego oceny uzyskane w poprzedniej szkole możemy (powinniśmy?) wpisać do naszego dziennika lekcyjnego? |
Róża56 | 18-05-2021 19:42:07 [#07] |
---|
#6. Jak najbardziej, po to szkoła występuje o oceny, także cząstkowe. |
MKJ | 23-05-2021 17:10:14 [#08] |
---|
Niekoniecznie. Każda szkoła odrębnie reguluje zasady oceniania w statucie. może się okazać, że oceny bieżące i śródroczne z poprzedniej szkoły nijak się mają do zasad ustalonych w nowej szkole.
Ale jeśli potrafimy zrobić transkrypcję jednych ocen na drugie, to przeszkód prawnych nie ma, żeby oceny z poprzedniej szkoły uwzględnić i wpisać do dziennika.
Jedyne, co musi być uwzględnione, to fakt, że uczeń był (lub nie był) klasyfikowany śródrocznie ze wszystkich zajęć i zachowania. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|