Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Religia w przedszkolu
strony: [ 1 ]
kaef15-03-2021 13:34:22   [#01]

Czy w przedszkolu muszę pytać rodziców o chęć organizacji zajęć z religii? Zgodnie z przepisami są one realizowane, jeżeli rodzic wyrazi taką chęć. Czy to znaczy, że mam zbierać deklaracje, czy też wystarczy fakt, że żaden rodzic nie zgłosił potrzeby?

Władysław Ścianek15-03-2021 13:52:36   [#02]

Zgodnie z § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14 kwietnia 1992 roku  w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach (tekst jedn.: Dz. U. z 2020 r.  poz. 983) rodzic musi wyrazić życzenie w sprawie uczęszczania dziecka na lekcje religii. Dyrekto musi więc mieć dokument potwierdzający wyrażenie takiej woli.

Pozdrawiam !

kaef15-03-2021 16:04:59   [#03]

Dziękuję. To już oczywiście wiem. Mi chodzi o to, czy potrzebuję też potwierdzenia, że nie wyrażają zgody. Czyli o to samo, ale w drugą stronę. Czy muszę np. wydać zgody i dać możliwość rodzicowi wyrażenia życzenia w ten sposób? 

Kuratorium przy opiniowaniu pyta zawsze, dlaczego nie mam religii w danej grupie. Na co ja odpowiadam, że rodzice nie wyrazili takiego życzenia. Czy muszę mieć potwierdzenie czyjegoś braku wyrażenia chęci (jak absurdalne by to nie było)?

Roman Langhammer15-03-2021 16:42:59   [#04]

Nie. Musisz mieć potwierdzenie, że ktoś wyraził chęć. Brak złożenia "życzenia w sprawie uczęszczania" (czyli brak karteczki) znaczy tyle, że dziecko nie uczęszcza na zajęcia.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]