Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Szkolenia branżowe dla nauczycieli |
pkarlin | 09-03-2021 09:44:15 [#01] |
---|
Art. 70c KN wprowadził obowiązkowe szkolenia branżowe nauczycieli. W związku z tym mam pytania:
1. w jaki sposób organizujecie ten obowiązek?
2. czy jest możliwość wysłania na szkolenia branżowe organizowane przez firmę szkoleniową, czy musi to być bezwzględnie staż u pracodawcy. |
pkarlin | 10-03-2021 16:15:09 [#02] |
---|
podnoszę w górę |
mou | 11-03-2021 09:49:41 [#03] |
---|
Ja też mam do Was pytanie jak to rozwiązujecie?
Ja powoli się do tego zabieram, więc jeśli ktoś ma już doświadczenie to niech się nim podzieli |
pkarlin | 16-03-2021 11:27:56 [#04] |
---|
nadal cisza
:-( |
bb1975 | 15-09-2021 20:47:45 [#05] |
---|
Zbyt szerokiej dyskusji ten wątek nie wywołał jakoś te szkollenia próbujemy realizować problemów masa m.in. pojawia się takie oto pytanie: Czy nauczyciel skierowany na szkolenie branżowe na staż do pracodawcy powinien mieć wypłacone wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe? Czy też z racji ich niezrealizowania takie wynagrodzenie mu nie przysługuje? |
bosia | 16-09-2021 11:47:22 [#06] |
---|
art. 70c KN
6. Dyrektor szkoły zwalnia nauczyciela odbywającego szkolenie branżowe z całości lub części dnia pracy, na czas niezbędny, aby punktualnie przybyć na szkolenie oraz na czas jego trwania, jeżeli organizacja szkolenia branżowego tegowymaga.
7. Za czas zwolnienia z całości lub części dnia pracy nauczyciel, o którym mowa w ust. 6, zachowuje prawo do wynagrodzenia.
Nauczyciel zachowuje także wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe.
|
bosia | 16-09-2021 11:57:01 [#07] |
---|
art. 3 pkt 7 KN
Przez szkolenie branżowe rozumie się obowiązkową formę doskonalenia zawodowego nauczycieli teoretycznych przedmiotów zawodowych i nauczycieli praktycznej nauki zawodu w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe w rozumieniu art. 4 pkt 28a lit. a ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe, oraz placówkach i centrach, o których mowa w art.2 pkt 4 tej ustawy, mającą na celu doskonalenie umiejętności i kwalifikacji zawodowych potrzebnych do wykonywania pracy i realizowaną odpowiednio u pracodawców lub w indywidualnych gospodarstwach rolnych, których działalność jest związana z nauczanym zawodem.
Szkolenie branżowe nie może być więc szkoleniem organizowanym przez firmę szkoleniową. Aczkolwiek jest to nie w porządku, bo często firmy organizują szkolenia na specjalistycznym, najnowszym sprzęcie, o których szkoła może tylko pomarzyć. Moim zdaniem takie szkolenie powinno być uznane za szkolenie branżowe, ale z przepisów wynika, że nie. Jeśli macie jakieś konkretne szkolenia specjalistyczne organizowane przez firmy zajmujące się dana branżą zawodową, to piszcie do MEiN z zapytaniem, ale podając konkretny przykład. Bo inaczej odpowiedzą tylko przepisem, z którego i tak to nie wynika.
| UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|