Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Szkolenia branżowe dla nauczycieli
strony: [ 1 ]
pkarlin09-03-2021 09:44:15   [#01]

Art. 70c KN wprowadził obowiązkowe szkolenia branżowe nauczycieli. W związku z tym mam pytania:

1. w jaki sposób organizujecie ten obowiązek?

2. czy jest możliwość wysłania na szkolenia branżowe organizowane przez firmę szkoleniową, czy musi to być bezwzględnie staż u pracodawcy.

pkarlin10-03-2021 16:15:09   [#02]

podnoszę w górę

mou11-03-2021 09:49:41   [#03]

Ja też mam do Was pytanie jak to rozwiązujecie?

Ja powoli się do tego zabieram, więc jeśli ktoś ma już doświadczenie to niech się nim podzieli 

pkarlin16-03-2021 11:27:56   [#04]

nadal cisza

:-(

bb197515-09-2021 20:47:45   [#05]

Zbyt szerokiej dyskusji ten wątek nie wywołał jakoś te szkollenia próbujemy realizować problemów masa m.in. pojawia się takie oto pytanie: Czy nauczyciel skierowany na szkolenie branżowe na staż do pracodawcy powinien mieć wypłacone wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe? Czy też z racji ich niezrealizowania takie wynagrodzenie mu nie przysługuje?

bosia16-09-2021 11:47:22   [#06]

art. 70c KN

6. Dyrektor szkoły zwalnia nauczyciela odbywającego szkolenie branżowe całości lub części dnia pracy, na czas niezbędny, aby punktualnie przybyć na szkolenie oraz na czas jego trwania, jeżeli organizacja szkolenia branżowego tegowymaga.

7. Za czas zwolnienia z całości lub części dnia pracy nauczyciel, o którym mowa w ust. 6, zachowuje prawo do wynagrodzenia.

Nauczyciel zachowuje także wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe.

bosia16-09-2021 11:57:01   [#07]

art. 3 pkt 7 KN

Przez szkolenie branżowe rozumie się obowiązkową formę doskonalenia zawodowego nauczycieli teoretycznych przedmiotów zawodowych i nauczycieli praktycznej nauki zawodu w szkołach prowadzących kształcenie zawodowe w rozumieniu art. 4 pkt 28a lit. a ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe, oraz placówkach i centrach, o których mowa w art.2 pkt 4 tej ustawy, mającą na celu doskonalenie umiejętności i kwalifikacji zawodowych potrzebnych do wykonywania pracy i realizowaną odpowiednio u pracodawców lub w indywidualnych gospodarstwach rolnych, których działalność jest związana z nauczanym zawodem.

Szkolenie branżowe nie może być więc szkoleniem organizowanym przez firmę szkoleniową. Aczkolwiek jest to nie w porządku, bo często firmy organizują szkolenia na specjalistycznym, najnowszym  sprzęcie, o których szkoła może tylko pomarzyć. Moim zdaniem takie szkolenie powinno być uznane za szkolenie branżowe, ale z przepisów wynika, że nie. Jeśli macie jakieś konkretne szkolenia specjalistyczne organizowane przez firmy zajmujące się dana branżą zawodową, to piszcie do MEiN z zapytaniem, ale podając konkretny przykład. Bo inaczej odpowiedzą tylko przepisem, z którego i tak to nie wynika.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]