Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Kwalifikacje I-III SP pytanie
strony: [ 1 ]
barwi08-03-2021 12:29:21   [#01]

Mam prośbę w celu upewnienia się. Czy nauczyciel z wyższym wykształceniem i pp mający studia podyplomowe , 3 semestralne z pedagogiki przedszkolnej posiada kwalifikacje do nauczania w klasach I-III SP 

Mając na uwadze zapisy :  

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ1)
z dnia 1 sierpnia 2017 r.
w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli

Jestem pewien, że TAK> ale proszę o opinię 

dziękuję 

joljol08-03-2021 13:27:43   [#02]

podyplomówka z przedszkolnej daje kwalifikacje tylko do przedszkola

gdyby był kierunek przedszkolna i wczesnoszkolna to tak

gdyby miał licencjat/magisterium z przedszkolnej - to tak

barwi08-03-2021 13:45:23   [#03]

dziękuję , a to ciekawe - otrzymałem w międzyczasie odpowiedź z kuratorium - jednak stają na stanowisku , iż kwalifikacje posiada. 

joljol08-03-2021 14:22:08   [#04]

wg obecnego rozporządzenia 

§ 4. 1. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w przedszkolach i szkołach podstawowych, z zastrzeżeniem § 12–24, posiada osoba, która:

1) ma kwalifikacje określone w § 3 ust. 1 lub

2) ukończyła:

a) studia pierwszego stopnia na kierunku (specjalności) zgodnym z nauczanym przedmiotem lub prowadzonymi zajęciami oraz posiada przygotowanie pedagogiczne lub

b) studia pierwszego stopnia na kierunku, którego efekty uczenia się, o których mowa w ustawie z dnia 22 grudnia 2015 r. o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji, w zakresie wiedzy i umiejętności obejmują treści nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęć, wskazane w podstawie programowej dla tego przedmiotu na odpowiednim etapie edukacyjnym, oraz posiada przygotowanie pedagogiczne, lub

c) studia pierwszego stopnia na kierunku (specjalności) innym niż wymieniony w lit. a i lit. b oraz studia podyplomowe lub kurs kwalifikacyjny, w zakresie nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęć, oraz posiada przygotowanie pedagogiczne, lub

d) zakład kształcenia nauczycieli w specjalności odpowiadającej nauczanemu przedmiotowi lub prowadzonym zajęciom, lub e) zakład kształcenia nauczycieli w specjalności innej niż wymieniona w lit. d oraz kurs kwalifikacyjny w zakresie nauczanego przedmiotu lub prowadzonych zajęć.

2. Kwalifikacje do zajmowania stanowiska nauczyciela w przedszkolach i klasach I–III szkół podstawowych posiada również osoba, która ukończyła:

1) studia pierwszego stopnia, studia drugiego stopnia lub jednolite studia magisterskie, na kierunku pedagogika w specjalności przygotowującej do pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym lub wczesnoszkolnym;

2) zakład kształcenia nauczycieli w specjalności przygotowującej do pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym lub wczesnoszkolnym.

barwi08-03-2021 14:27:32   [#05]

jojlol dziękuję, znam treść Rozporządzenia - ale mam ten konkretny przypadek i biorąc pod uwagę c) faktycznie mam wątpliwość 

AnJa08-03-2021 14:41:18   [#06]

Trzymaj się odpowiedzi KO. Zwłaszcza jeśli ma formę pisemną.

joljol08-03-2021 16:57:51   [#07]

#6 dodam tylko:

a poniesiesz i tak ty odpowiedzialność:))

AnJa08-03-2021 17:17:32   [#08]

Tu nie ma zadnej odpowiedzialnosci- najwyzej dadzą negata do arkusza. To usuniesz.

barwi09-03-2021 09:50:21   [#09]

bardzo dziękuję, co prawda z KO odpowiedź telefoniczna ale wiarygodna :) 

rzewa10-03-2021 07:49:57   [#10]

zgadzam się z joljol - wg mnie kwalifikacji ten n-l nie ma do prowadzenia zajęć w klasach 1-3 sp (rozumiem, że to wyższe wykształcenie dotyczy kierunku innego niż pedagogika wczesnoszkolna czy nauczanie początkowe)

barbara7110-03-2021 21:32:07   [#11]

Nie ufam odpowiedziom telefonicznym z KO. Trzymam się zasady- z KO tylko na papierze.

joljol11-03-2021 07:38:35   [#12]

akurat w tym przypadku zapis rozporządzenia jest wyraźny

więc co tu konsultować z KO?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]