Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Zastępstwa doraźne stacjonarnie po powrocie do szkoły 1-3 |
Afraniuk | 19-01-2021 15:45:14 [#01] |
---|
Mam problem: zachorowała Nauczycielka wczesnoszkolnej i stąd konieczność zastępstw doraźnych w klasie - oczywiście łapanka, kto kiedy może. Rodzice oburzeni, zmieniający się co godzinę nauczyciele nie do przyjęcia...
Jak rozwiązujecie takie zastępstwa? Mam aktualnie 2 nauczycielki na L4 więc kombinacje alpejskie uprawiam, żeby znaleźć kogoś na zastępstwa z uprawnieniami a tu oburzenie.... Proszę o jakieś sugestie |
AnJa | 19-01-2021 15:57:43 [#02] |
---|
Poinformować, ze alternatywą jest zawieszenie zajęć. |
Skimir | 19-01-2021 16:01:07 [#03] |
---|
Teraz ”oburzanie” się na wszystko jest w modzie... Rozumiem, że oburzenie rodziców jest spowodowane tym, że nauczycielka raczyła zachorować.
Rób zastępstwa tak jak dasz radę, tak aby było bezpiecznie i dzieci najmniej traciły z lekcji i tyle. Przecież nie masz rezerwowego nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej, którego wyciągniesz w razie W na pokład.
W okresie jesiennym, w rozkręcającym się szczycie zachorować miałem 70% kadry nauczycieli EW na L4. Mam dwuzmianówkę więc tam gdzie się dało nauczyciele robili na dwie zmiany ale tak można pociągnąć niezbyt długo, więc było z łapanki. Rodzice się oburzali - co chwilę inny nauczyciel, co chwilę zmiana... W kryzysowym momencie musiałem zawiesić działalność szkoły na 5 dni - rodzice się oburzyli, że nie mają z kim dzieci zostawić... Jak uruchomiłem świetlicę to się oburzyli, że teraz nie będą mieć prawa do zasiłku opiekuńczego. Jak się nie obrócisz tak...
Tak więc... rób co możesz i dasz radę :-) |
Afraniuk | 19-01-2021 16:42:19 [#04] |
---|
Ładnie poprosili żebym zastanowił się nad planem lekcji - nie rozumiem w jakim celu :)
Zawiesić zajęcia w jednym oddziale ? Na podstawie ? Jak? |
AnJa | 19-01-2021 18:10:42 [#05] |
---|
Rozporządzenia w sprawie bhp.
Nie sądze, by przy takiej alternatywie była taka koniecznośc.
Mozna tez zmienić plan lekcji- przerzucając ich na drugą zmianę.
Też nie przewiduję konieczności. |
Skimir | 19-01-2021 20:15:03 [#06] |
---|
Jeśli ładnie poprosili abyś zastanowił się nad planem lekcji to ładnie zapytaj jakie są oczekiwania rodziców :-)
Jeśli wyartykułują swoje oczekiwania to wtedy będzie podstawa do merytorycznej rozmowy. Będziesz wiedzieć co się da zrobić a co nie, będziesz argumentować co to wniesie dobrego/złego. Dyskusja otwarta - tutaj nie da się nic wyczarować - z reguły jest tak, że jak dasz jednym to zabierzesz innym.
Jeśli da się coś zrobić i nie wywoła to "efektu domina" to czemu nie ma ktoś być zadowolony... |
Marek Pleśniar | 19-01-2021 20:25:12 [#07] |
---|
ano, epistolografia i dyplomacja Nie wierzę że można protestować przeciw jasnemu komunikatowi, że nauczycielka zachorowała i jest chora i od protestowania zdrowsza nie będzie
no dobra
jednak wierzę | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|