Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Szczepienia dla pracowników oświaty
strony: [ 1 ]
maras12-01-2021 12:33:55   [#01]

Szanowni Państwo. Chciałbym zaprosić Państwa do włączenia  się do akcji zbierania podpisów pod petycją o przyśpieszenie dobrowolnych szczepień przeciwko COVID-19. Według informacji rządowych czas na takie szczepienia dla nauczycieli jest bardzo odległy. Nie wiadomo, czy zdążymy do końca roku szkolnego. Tymczasem od poniedziałku następuje powrót dzieci klas 1-3 do szkół! Taka ochrona jest nam, szczególnie teraz, potrzebna. Rozmawiałem z przedstawicielami związków zawodowych, zarówno ZNP jak i Solidarności Oba związki występują do swoich władz o wywarcie nacisku na rząd w celu przyśpieszenia tych szczepień. Jednocześnie mówią, że zebranie podpisów znacznie wzmocniłoby taki apel. Proszę więc Was, koleżanki i kolegów o rozpowszechnienie takiej informacji wśród swoich, i nie tylko, pracowników tak nauczycieli jak i obsługi i administracji i zebranie podpisów popierających ten apel i przekazaniu ich przedstawicielom związków zawodowych, albo wyłsłanie jako głosu OSKKO, jeśli uzyska akceptację Zarządu, co też nie byłoby bez znaczenia!
Chodzi o zwykłą listę  z podpisami z tytułem np: Pracownicy Szkoły............. nr.... zrwacają się z apelem o zdecydowane przyspieszenie terminu dobrowolnych szczepień przeciwko COVID-19 dla nauczycieli i pracowników administracyjnych i obsługi szkół. Jest to szczególnie ważne w sytuacji powrotu dzeci klas 1-3 do szkół oraz ewentualnego powrotu dzieci klas starszych. Szkoła może stać się szczególnym miejscem transmisjii koronawirusa mimo wszelkich zabezpieczeń stosowanych w takich przypadkach. Poniżej lista podpisów.
1.....
2.....

Wszystkim nam zależy na dobrym zdrowiu! Zróbmy więc coś w tym kierunku! Pozdrawiam Marek Wąsik

Marek Pleśniar12-01-2021 13:48:23   [#02]

Prosimy o konsultowanie ogłaszania takich (nie OSKKOwskich) akcji z Biurem OSKKO - nie zawsze mamy chęć by kampanie prowadzono tu u nas.
====
OSKKO oczywiście wystąpi ze stanowiskiem ws potrzeby szczepień

hana 26413-01-2021 15:36:42   [#03]

W stanowisku OSKKO ws potrzeby szczepień bardzo prosimy o uwzględnienie nauczycieli i pracowników niepedagogicznych przedszkoli. Jesteśmy cały czas na pierwszej oświatowej  linii frontu a jakoś nikt o nas się nie troszczy.

AnJa13-01-2021 15:49:20   [#04]

Za to troska o nauczycieli i pracowników pozostałych jednostek systemu to przytlacza I poraża!

I to należy zmienić tzn przytoczyć i porazic troską nauczycieli i pracowników pedagogicznych przedszkoli! 

Aneta Garncarz14-01-2021 09:30:53   [#05]

Ja tez proszę oprócz przedszkoli o pierwszą kolejność dla nauczycieli szkół specjalnych.

Nie jesteśmy w stanie w pracy wyeliminować bliskiego kontaktu z uczniami, pracujemy stale w stałym bardzo bliskim kontakcie, bez dystansu, także z kontaktem z wydzielinami; większość uczniów nie potrafi nosić maseczek.

Wytyczne GIS i MEN w naszym przypadku są nie do wykonania... dystans? maseczki u uczniów?; jedynie dezynfekujemy się non stop.

kaef14-01-2021 09:42:48   [#06]

- Nauczyciele nie są szczepieni w pierwszej kolejności, ponieważ są młodzi i inteligentni. Nauczyciel wie jak się chronić, po drugie dajemy mu metody diagnostyczne - powiedział prof. Horban. Dalej lekarz podkreślił, że szczepienia w Polsce przebiegają zgodnie z harmonogramem, a ich schemat podobny jest do niemieckiego programu szczepień.

Ergo chorują tylko starzy lub głupi. Ufff. No i te metody diagnostyczne (?) też mnie chronią.

malmar1515-01-2021 01:31:59   [#07]

właśnie próbowałam zapisać na szczepienie moją mamę (80+)

zapisy od 15 stycznia 0.00

i co?

najpierw byłam w kolejce "więcej niż 50 oczekujących", potem "więcej niż 30", a jak już się ucieszyłam, bo konsultantka się odezwała, to okazało się, że system padł i dopiero od 12 ma być ponownie uruchomiony ;-)

nie wytrzymał 90 minut ;-)

pewnie podobnie będzie z nami

AMS15-01-2021 14:20:41   [#08]

ja zadzwoniłam do przychodni, zgłosiłam moją 90 letnia teściową i otrzymałam zapewnienie, że jak przyjdą szczepionki to zadzwonią, żeby przyjechać :)

JarTul19-01-2021 12:28:24   [#09]

... cytat prasowy:

Nauczyciele i mundurowi. Jak rejestrują się na szczepienie?
25 stycznia w Polsce rusza "Etap I" Narodowego Programu Szczepień. […], szczepienie na COVID-19  będą mogli otrzymać również nauczyciele […].
W ich przypadku obowiązuje inna ścieżka zgłoszeń. Osoby z wymienionych grup zawodowych nie muszą rejestrować się poprzez stronę Ministerstwa Zdrowia. Deklaracje chęci szczepienia zbiera, a następnie zgłasza do NFZ-tu zakład pracy. Na tej podstawie pracownicy otrzymują e-skierowania.

Czy gdzieś są już już szczegółowe zasady (w tym podstawy prawne i wzory dokumentów) tego procesu rejestracji?

fitter4820-01-2021 15:15:18   [#10]

Bardzo interesuje mnie również ten temat, rzeczywiście w naszym srodowisku słyszałam taka opcję ..a skąd ten cytat?

Marek Pleśniar20-01-2021 21:04:38   [#11]

no to witamy w klasie 1 C

Grazzza21-01-2021 13:30:41   [#12]

Jutro już będziemy niżej, bo jeszcze urzędnicy państwowi pewnie nas wyprzedzą

Leszek21-01-2021 14:17:09   [#13]

wyścig trwa

pozdrawiam

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]