Proszę o pomoc, czy protokoły rad pedagogicznych są informacją publiczną?
Otrzymałam email od "Jana Kowalskiego" wniosek o udostępnienie treści protokołów posiedzeń rady pedagogicznej i rady szkoły z roku 2019 i 2020. Mam przesłać powyższe informacje w formie elektronicznej na email zwrotny.
W protokołach znajdują się nazwiska uczniów i nauczycieli. Czy na pewno mogę te protokoły udostępnić i jaka jest do tego podstawa prawna?
W ustawie o informacji publicznej jest:
Art.18.1. Posiedzenia kolegialnych organów władzy publicznej pochodzących z powszechnych wyborów są jawne i dostępne.2.Posiedzenia kolegialnych organów pomocniczych organów, o których mowa w ust.1, są jawne i dostępne, o ile stanowią tak przepisy ustaw albo akty wydane na ich podstawie lub gdy organ pomocniczy tak postanowi.3.Organy, o których mowa w ust.1i2, są obowiązane zapewnić lokalowe lub techniczne środki umożliwiające wykonywanie prawa, o którym mowa wart.3ust.1pkt3. W miarę potrzeby zapewnia się transmisję audiowizualną lub teleinformatyczną z posiedzeń organów, o których mowa w ust.1.4.Ograniczenie dostępu do posiedzeń organów, o których mowa w ust.1i2, z przyczyn lokalowych lub technicznych nie może prowadzić do nieuzasadnionego zapewnienia dostępu tylko wybranym podmiotom.
Art.19.Organy, o których mowa wart.18ust.1i2, sporządzają i udostępniają protokoły lub stenogramy swoich obrad, chyba że sporządzą i udostępnią materiały audiowizualne lub teleinformatyczne rejestrujące w pełni te obrady.
Art.20.Przepisy art.18 i19 stosuje się odpowiednio do pochodzących z powszechnych wyborów kolegialnych organów jednostek pomocniczych jednostek samorządu terytorialnego i ich kolegialnych organów pomocniczych.
Czy może RP jest kolegialnym organem pomocniczym? |