Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
SIO - raport subwencyjny - niezgodność |
|
Novice | 08-01-2021 16:56:26 [#01] |
---|
Dzień dobry,
od 4 miesięcy zmagam się z nową funkcją i napotkałem problem w SIO. Osoba odpowiedzialna z OP twierdzi, że pomimo zgodności danych dotyczących liczby nauczycieli w określonym stopniu awansu oraz umów na które są zatrudnieni, w generowanym przez nią raporcie do subwencji pojawiają się złe dane. Mam 2 kontraktowych i 1 stażystę, a w raporcie przeliczenie na etaty pokazuje 3,21 etaty stażysty i 1,23 kontraktowego.
Sprawdzałem po swojej stronie wielokrotnie i zatrudnienie nauczycieli i umowy są prawidłowe, a raport ciągle wychodzi nie taki w OP. Czy wpływ na ten przelicznik może mieć fakt, iż zarówno w liście umów, jak i nauczycieli widnieją 2 osoby, które pracowały kiedyś w szkole ,ale nie są już z nią związane? Ich umowy są nieaktywne, a w systemie odziedziczyłem ich po poprzedniku, którego raport wcześniej przechodził bez problemu.
Jeśli ktoś znajdzie chęci i czas, to proszę o pomoc, bo zmagam się z tym praktycznie sam i skończyły mi się pomysły. |
Roman Langhammer | 08-01-2021 17:12:09 [#02] |
---|
Jeżeli nauczyciel kontraktowy, mianowany lub dyplomowany jest zatrudniony na czas określony, to dla subwencji są traktowani jako stażyści. Stąd ta różnica może wynikać. :) Jest to w wyjaśnieniach do naliczenia subwencji. :) To jest chyba nowość od tego roku (tak mi się wydaje). Proponuję sprawdzić umowy. Bo stąd może wynikać błąd... albo stan faktyczny...;) |
Novice | 08-01-2021 17:22:00 [#03] |
---|
To praktycznie rozwiązuje mój problem, jeśli chodzi o zrozumienie rozbieżności.
Co teraz powinienem zrobić? Przekonać OP do mojej wersji, czy dostosować umowy tak, żeby pasowało do ich? ;) |
Roman Langhammer | 08-01-2021 17:24:36 [#04] |
---|
Jeżeli zatrudniłeś nauczycieli z wyższym stopniem na czas określony (np. ze względu na organizację), to nic nie zrobisz. Prześlij im ten plik z wyjaśnieniami dlaczego tak jest i tyle (on jeżeli dobrze pamiętam jest pod linkiem dot. tabelek subwencyjnych). Chyba, że teraz zmienisz tym nauczycielom umowy, ale nie wiem czy to coś da, bo subwencja jest naliczania na dzień 30 września (?), a wtedy mieli umowy na czas określony. |
BogdanK | 12-01-2021 08:39:12 [#05] |
---|
Roman: Jesteś pewny takiej interpretacji? Bo objaśnienia do subwencji mówią o zatrudnionych na podstawie art.10 ust.9 czyli zatrudnionych za zgodą KO, a nie wszystkich umów terminowych. Cytuję:
"W przypadku stosunku pracy nawiązanego na podstawie "umowa o pracę na czas określony - zatrudnienie na podstawie art. 10 ust. 9 Karty Nauczyciela" (S022 kod 3) nauczyciel, niezależnie od wpisanego stopnia awansu zawodowego jest traktowany jako „nauczyciel stażysta”
Marcin: może masz właśnie tak opisanych tych kontraktowych? |
Marcin | 12-01-2021 08:54:01 [#06] |
---|
Dobre pytanie. U nas też OP ma taki problem... Może ktoś podesłać te wyjaśnienia z SIO? |
Roman Langhammer | 12-01-2021 09:59:30 [#07] |
---|
No faktycznie tak może być. Może faktycznie jest błąd w rodzaju przypisania umowy: zamiast "zatrudniony na czas określony na podstawie KN" jest zaznaczone "zatrudniony na podstawie art. 10 ust. 9 KN". Mogłem dokonać złej interpretacji...:(
Tylko, że z drugiej strony art. 10 ust. 9 odsyła również do art. 10 ust. 7, gdzie już mowa o innych stopniach. :/
A pytanie... czy nauczyciel zatrudniony na podst. art. 10 ust 9 nie jest zatrudniony "na podstawie KN"? Hmm... |
Marcin | 12-01-2021 10:04:47 [#08] |
---|
"A pytanie... czy nauczyciel zatrudniony na podst. art. 10 ust 9 nie jest zatrudniony "na podstawie KN"? Hmm..."
Oczywiście że na podstawie KN |
Dante | 11-10-2021 19:47:22 [#09] |
---|
Czy w w SIO da się wpisać ułamkowy wymiar nauczania indywidualnego np. 0,5 czy 1,5 godziny ? |
dorotagm | 13-10-2021 11:19:07 [#10] |
---|
A jeszcze w przypadku oddziałów przedszkolnych - ich etaty przeliczane są w zależności od ilości sześciolatków w stosunku do młodszych dzieci ogółem w placówce. W zeszłym roku specjalna tabela do przeliczania tych etatów była na stronie sio dla zalogowanych. Bo nie całe etaty w przedszkolnych są subwencyjne.
O tym też należy pamiętać. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|