Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Ferie narodowe ...i problem z zerówką
strony: [ 1 ]
Afraniuk03-01-2021 19:02:48   [#01]

W szkole Stowarzyszenie dostało przed świętami moją zgodę na zorganizowanie ferii - oczywiście w myśl wytycznych z MEN, MZ , GIS.

Dnia dzisiejszego - 3.01 czytam zapis w wytycznych dot. ferii, że  "W godzinach trwania półkolonii w szkole nie mogą odbywać się inne zajęcia."

a jeżeli funkcjonuje zerówka (nieferyjna) ?

Oczywiście organizator ustalił organizacyjnie brak kontaktu pomiędzy nimi ale jednak 1 oddział zerowy funkcjonuje -czyli czytając literalnie odbywają się zajęcia i co w takim przypadku zrobić? 

post został zmieniony: 03-01-2021 19:04:17
Afraniuk03-01-2021 20:50:32   [#02]

co prawda oprócz zachowania  reżimu sanitarnego oraz braku kontaktu pomiędzy 0 i półkoloniami mam  uzasadnienie, że

Oddział przedszkolny  nie wchodzi w skład struktury organizacyjnej szkoły podstawowej - ale nie wiem już sam co o tym myśleć....

Marek Pleśniar04-01-2021 11:08:35   [#03]

jeśli to menowskie wytyczne (nie prawo) to pilnie jednak poproście o pozytywną interpretację KO, bo będzie kłopot

Afraniuk04-01-2021 18:13:55   [#04]

Dziękuję za wspomnienie o tym problemie podczas Parlamentarnego Zespołu ds. Przyszłości Edukacji - niestety nie pojawiło się nawiązanie do problemu. Przez cały dzisiejszy dzień konferowałem w tej sprawie i:

- Prawnicy stwierdzili, że nie widzą sprzeczności czy problemu pomiędzy zapisem, półkoloniami a zerówką.

-  pracownik Sanepidu jak i koleżeństwo Dyrektorzy proszeni o poradę uznali, że chodzi o zachowanie bezpieczeństwa

- KO nie odbierał telefonu ale myślę, że skoro wyrazili zgodę to wiedzą co czynią :) w końcu co tydzień raportujemy im liczebność dzieci w zerówce

post został zmieniony: 04-01-2021 18:15:38
Marek Pleśniar04-01-2021 22:00:09   [#05]

inspiracja pochodziła rzeczywiście stąd :-)

pos. Lubnauer szczególnie obiecała po spotkaniu o tych nieściłościach powiedzieć w w sejmie

to wprawdzie opozycja, ale niech ktokolwiek mówi (MEN udaje że nie reaguje, ale poprawia po cichu takie rzeczy)

======

Twoje podsumowanie w 3 pktach moim zdaniem daje Ci prawo do decyzji na tak:)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]