Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Badania nauczycieli w kierunku Sars Cov 2 |
wemes | 30-12-2020 13:28:15 [#01] |
---|
Wczoraj otrzymaliśmy pismo KO i PSSE o przedstawienie listy pracowników szkoły ( do dnia 31 grudnia 2020 r.), którzy mają kontakt z uczniami klas I-III i dobrowolnie chcą się poddać badaniom, dzisiaj wysłałem listę i już po 2 godzinach mamy SMS z terminem na "wymazówkę" w dniu jutrzejszym. Nie rozumiem tych procedur, ale żeby, aż tak wcześnie badać ?
Teraz, dosłownie przed 2 minutami kolejne pismo, o przekazaniu danych do 4 stycznia 2021 r. :) post został zmieniony: 30-12-2020 13:29:09 |
Leszek | 30-12-2020 13:43:07 [#02] |
---|
prośba czy nakaz?
pozdrawiam |
wemes | 30-12-2020 14:36:51 [#04] |
---|
- sytuacja jest dynamiczna :)
sąsiednie szkoły pojechały dzisiaj i ... okazało się, że system kłamie ponieważ za badania trzeba zapłacić, ludzie zdegustowani wrócili do domów.
- otrzymałem pismo z PSSE cyt.: " ... że dane dotyczące badań nauczycieli są na bieżąco wpisywane do systemu EWP. Badania odbywać się będą w dniach 11-15 styczeń 2021.
O dokładnej dacie i godzinie zostaną Państwo poinformowani."
i "wszystko jasne" :) |
emes | 30-12-2020 20:23:37 [#05] |
---|
Te wszystkie terminy mnie rozwalają:
mail z Kuratorium z czw. 17.12.2020 13:31 o przekazanie liczby nauczycieli deklarujących gotowość na przystąpienie do badania - termin odesłania do dnia 18 grudnia 2020 r. do godz. 12.00
mail z Kuratorium z śr. 23.12.2020 07:27 o przekazanie liczby pracowników deklarujących gotowość przystąpienia do badań na obecność koronawirusa - termin odesłania do dnia 24 grudnia 2020 r. do godz. 12.00
mail z Kuratorium z śr. 30.12.2020 09:22 o przekazanie do PSSE tabeli wraz z oświadczeniem o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych w celu organizacji i realizacji badań diagnostycznych (testów) w kierunku SARS-CoV-2 - termin przekazania do 4 stycznia 2020 r. (tak, nie pomyliłem się z rokiem).
Czy w KO myślą, że my pracujemy 1, 2 i 3 stycznia?
|
Skimir | 31-12-2020 00:14:26 [#06] |
---|
Czy w KO myślą?
Informacja, że było pismo "inspektora..." zobowiązujące dyrektorów... Gdzie to pismo? Na jakiej podstawie przekazać te dane (pesele, adresy, telefony)? Grunt, że jest tabelka :-) Osobiście, mailem, te dane przekazać?
Jak to fajnie zaplanować "akcję". |
mika | 31-12-2020 17:00:32 [#07] |
---|
Z tym pisma 30.12 to komfort, jak otrzymałam dzisiaj (31.12) po 12.00:) pismo, które zamienia pismo i tabele z 30 - go. Ponieważ forum jest publiczne nie będę używać słów, które cisną mi się na usta. Oczywiście tabel do przesłania 4.01. |
emes | 31-12-2020 23:25:39 [#08] |
---|
I ja również otrzymałem dzisiaj takiego maila. Czyżby również ZKO? A wczoraj goniłem wszystkich, żeby dzisiaj mieć spokój, i udało mi się zebrać wszystkie oświadczenia. I dzisiaj od nowa zabawa. A najlepsze, że jak zadzwoniłem do PSSE to nikt nie potrafił mi odpowiedzieć w jaki sposób przekazać te oświadczenia (mail czy osobiście). post został zmieniony: 31-12-2020 23:26:02 |
Skimir | 01-01-2021 02:18:21 [#09] |
---|
Dokładnie, w PSSE nic nie wiedzą, jak wysłać, do kogo... To chyba taka akcja aby wykazać, że była możliwość ale... |
Dante | 01-01-2021 09:35:55 [#10] |
---|
Sytuacja jest szczególna, ale...
- istnieje RORO i przekazanie danych osób w zasadzie bez zgody zainteresowanych jest wysoce dyskusyjne ( wcześniej
nie wymagano od nas pobrania zgody na piśmie na ew. badanie od chętnych osób ),
- wysyłanie informacji plikiem niezaszyfrowanym budzi moje obawy,
- no i co stanie się z tymi danymi później, jak będą zabezpieczone w systemach SANEPID-u ? post został zmieniony: 01-01-2021 09:37:41 |
Daniel1208 | 01-01-2021 14:29:49 [#11] |
---|
Ta sprawa jak w pigułce pokazuje jak radzimy sobie z pandemią.
W czwartek dostałem maila z KO z tabelkami, żeby nauczyciele i niepedagogiczni wyrazili wolę udziału w teście na wirusa. Udało mi się to załatwić. W piątek o 12.47 dostaję drugiego maila z KO, żeby uzupełnić to jeszcze o podpisane przez nauczyciela oświadczenia wyrażające zgodę na przetwarzanie danych ....
KO myśli, że dyrektorzy jak i nauczyciele nic nie robią, tylko siedzą przed kompami i śledzą maile.
To co zawierał mail czwartkowy udało mi się w piętek załatwić, ale piątkowe dodatkowe info w mailu uzupełniającym o zgodę na przetwarzanie danych, już jest nie do przejścia. Wszystko trzeba przesłać do 4. 01. 21.Tylko 30 % kadry odpowiedziało i przesłało skany pisma. Poza tym napisano w mailu, że testy będą robione w drugim tygodniu ferii zimowych i to jest problem też nie do przejścia. Większość nauczycieli odpowiedziała, że owszem jest zainteresowana testem, ale w drugim tygodniu ferii przebywają na urlopie i nie mają jak przyjechać na test. Być może wyjechali na Sylwestra marzeń organizowanego przez TVP :-) :-) i postanowili dłużej zabawić /mają prawo - jest urlop/.
Poza tym zastanawiam się co da przetestowanie samych nauczycieli, test jest ważny 48 godzin. A czy przetestuje się też wszystkich uczniów???
Po prostu cuda na kiju. |
Skimir | 01-01-2021 15:07:27 [#12] |
---|
Dante, w tym przypadku nie ma nic ze szczególności sytuacji. Takie rzeczy są do załatwienia bez większych problemów ale trzeba minimum planowania.
W połowie grudnia przyszła z KO informacja z prośbą o podanie ilości nauczycieli, którzy są chętni na badania. Nie ma problemu - wystarczyło zapytać nauczycieli, byli w pracy. Trzy dni później przychodzi pytanie o pracowników obsługi... tak jakby wcześniej nie dało się tego przewidzieć (najwyraźniej jakiś pomysłodawca zapomniał, że w szkole oprócz nauczycieli są też inni pracownicy). Myślę, że 4 stycznia przyjdzie pytanie czy dyrektorzy chcą się przebadać bo komuś się cudownie przypomni, że dyrektor może być osoba kontaktującą się z uczniami ale nie jest przecież nauczycielem prowadzącym zajęcia ani też pracownikiem AiO.
W informacji KO brak było jakichkolwiek szczegółów co powodowało niepotrzebne wątpliwości:
- gdzie te badania będą? (nie wszyscy mają czas i ochotę na poświęcenie całego dnia) - nie wiem...
- jaki rodzaj badania? (jedni nie chcą poddawać się wymazowi, inni) - nie wiem...
- kiedy te badania będą? (może ktoś sobie jakoś ten cza planuje podczas ferii) - nie wiem...
- jaki będzie skutek pozytywnego wyniku, obejmą kwarantanną mnie i całą rodzinę? (były obawy szczególnie u tych, którzy covid przeszli) - nie wiem, bo to zależy od rodzaju testu...
Więc ci nauczyciele tak niepewnie się deklarowali - „proszę wpisać ale jakbym czasu nie miała w wyznaczonym dniu to...”, ”jak będą testy na przeciwciała to zrezygnuję...”.
No dobra, lista powstała i nawet coś można by z nią zrobić. W sumie, to skoro chcieli ilość to rozumiem, że chcieli przygotować odpowiednią liczbę testów.
Kolejny mail to info, aby przygotować listy z peselem, adresem, telefonem... i dostarczyć do odpowiedniego PSSE. Polecenie OT, tak... dostarczyć, czyli zanieść w zębach, przedyktować przez telefon, wysłać mailem, włożyć w szczelinę pod drzwiami (aby dystans zachować) a może listem poleconym priorytetowym (już widzę jak dojdzie do 4.01). A, co ciekawe wzór tabelki jest taki „nijaki” - trzeba wypisać serię nazwisk z pozostalymi danymi i złożyć podpis - coś jakby wypisać te dane na murze i tam się podpisać :-)
Nie można było najzwyczajniej podać maila na który należy wysłać zaszyfrowany plik z danymi oraz osobnym mailem hasło, jakąś osobę do kontaktu? Dać jakiś sensowny czas na to a nie wekeend noworoczny. Sekretarka od nas wykonała kilka telefonów do PSSE, nawet udało się jej dodzwonić ale uprzejma pani nie wiedziała całkowicie NIC o tej akcji. Co ciekawe na głównej stronie PSSE była wzmianka aby nie słać do nich informacji na maila. Więc o co tu chodzi? Chyba o to aby wykazać się, że jakieśtam testy były robione.
W końcu sprawę można by potraktować w identyczny sposób jak PSSE traktował próby kontaktu z nimi dyrektorów w sytuacjach faktycznie kryzysowych i niecierpiących zwłoki - setki głuchych telefonów a odpowiedź na maile albo wcale albo po tygodniu. Machnął bym na to ręką ale szkoda mi pracowników, którzy może i chcą się przebadać i byłaby to jakaś okazja.
|
Daniel1208 | 01-01-2021 15:12:27 [#13] |
---|
Skimir
Podpisuję się obiema rękami pod tym co napisałeś ...
A jak już dojdzie do tych testów, to też będą cyrki. Połowa kadry okaże się pozytywna :-)
Znam osoby, które robiły kilka testów /płatnie/ i wyniki były różne.
Ja doszedłem do wniosku, że nie robię testu. |
Dante | 01-01-2021 16:59:07 [#14] |
---|
UWAGA !!!
W czwartek ok. 11-tej przyszedł e mail z tabelą, a w załączeniu jest Oświadczenie do podpisu przez osobę chętną do
poddania się testowi na SARS-CoV-2.
post został zmieniony: 01-01-2021 17:01:18 |
Karolina | 01-01-2021 18:05:24 [#15] |
---|
hehe - ale ładnie w nagłówkach gazet i newsów będzie wyglądać
po kiego się badać to niech mi wyjaśni ktoś rozsądny, co ma badanie z 14 stycznia do zdrowotności nauczyciela 18 stycznia
zdrowia wszystkim :) |
hania | 09-01-2021 23:15:32 [#16] |
---|
no i co w nagłówkach? kuuupa nauczycieli chce się badać i super:-)
szlag trafi nas i bez Covida
|
tarek | 10-01-2021 10:06:18 [#17] |
---|
Ferie, to urlop. Co z nauczycielami, którzy skorzystali z pogody i wyjechali na zasłużony wypoczynek urlopowy? Nie powinno być dodatkowego terminu po urlopie? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|