Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
kontrola zarządcza ..... i pytania |
Afraniuk | 29-12-2020 18:14:08 [#01] |
---|
Wiem - (bo doczytałem), że kontrolę zarządczą stanowi ogół działań podejmowanych dla zapewnienia realizacji celów i zadań w sposób zgodny z prawem, efektywny, oszczędny i terminowy. Moja poprzedniczka na stanowisku ograniczała się do Oświadczenia o stanie kontroli zarządczej więc i ja tak żem uczynił w poprzednim roku. Teraz coś mnie podkusiło - poczytałem trochę i mam problem. Okazało się, że potrzebuję jeszcze
- Rocznego planu działalności szkoły - nigdy nic takiego nie robiłem
- Zarządzenia w sprawie zasad funkcjonowania oraz metody monitorowania i oceny systemu kontroli zarządczej - o niczym takim w mojej szkole nie słyszałem
Mam pytanie (i gorącą prośbę o pomoc):
- czy rzeczywiście mam problem, bo powyższe są nieodwołalnie potrzebne?
- czy (i jak jeśli tak) dokumentujecie kontrolę zarządczą?
af
|
AnJa | 29-12-2020 19:01:43 [#02] |
---|
Niepotrzebne.
W sposob ustalony przez OP.
Zajmij się czymś pożytecznym. A jak nie chcesz- obejrzyj np. Złomowisko.
|
kaef | 04-01-2021 11:37:47 [#03] |
---|
Ja robię tak: raz w roku przeprowadzam ankietę wśród pracowników (i ta akurat jest chyba obowiązkowa) i dokonuję aktualizacji ryzyk. |
Afraniuk | 04-01-2021 18:09:14 [#04] |
---|
ANKIETA ??? obowiązkowa - tego to już na pewno nie wiedziałem :(
mógłbym zobaczyć taką ankietę ?? |
ewa | 05-01-2021 00:25:23 [#05] |
---|
a masz zarządzenie w sprawie funkcjonowania KZ w szkole?
obowiązkowe jest to, co w tym zarządzeniu napisał dyrektor ;-)
p.p. - art. 69 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych - Dz. U. z 2019 r. poz. 869 ze zm. |
kaef | 05-01-2021 17:08:42 [#06] |
---|
Afraniuk ankieta nie jest obowiązkowa, ale powinno się dokonać jakiejś formy samooceny i ankieta jest najprostsza. W zeszłym roku byłem w tym samym miejscu, co Ty. Mając to na uwadze:
1) Ogólnie tak jak inni pisali - znajdź zarządzenie odnośnie kontroli zarządczej i zobacz, co musisz zrobić.
2) Jak mówi AnJa, ze spokojem. Są ważniejsze rzeczy w szkole, kontrolę zarządczą sprawujesz jednak cały rok.
Spójrz też tu:
https://www.gov.pl/web/finanse/standardy-i-wytyczne-kontrola-zarzadcza |
agamali | 06-01-2021 23:17:25 [#07] |
---|
A jeśli ja nie robię kontroli zarządczej? Czy to obowiązek? drugi rok jestem dyrektorem i wcześniejsza dyrektor też nie robiła, może powinnam pomyśleć o tym.... |
ewa | 07-01-2021 10:08:47 [#09] |
---|
KZ jest obligatoryjna od 2010 r.
O tym jak ona funkcjonuje w szkole decyduje jej dyrektor zarządzeniem, które potem ralizuje. Musi w nim uwzględnić, to co zawierają przepisy prawa. O tym czy i w jaki sposób przeprowadza samoocenę pracowników też wskazuje w tym zarządzeniu.
Natomiast II poziom KZ sprawuje JST i jeżeli wymaga oświadczenia, czy też samooceny od dyrektora, to dyrektor ma obowiązek je popełnić ale dotyczy to tylko dyrektora a nie pracowników szkoły.
|
Marek Pleśniar | 07-01-2021 10:49:25 [#10] |
---|
to jest dobry moment na informację, że z nowym rokiem rusza nasz cykl szkoleniowy dla "młodych dyrektorów" i jednym z jego tematów jest lekcja z kontroli zarządczej. Całkowicie to praktyczne, od praktyków i dla praktyków.
Ponieważ niemłodym też z czasem pamięć słabnie - zapraszamy raczej wszystkich - młodych i starszych stażem też
Ponieważ jest sprawa, jak widzę, zaproponujemy Wam spotkanie na naszej platformie webinaryjnej około 13 stycznia - szkolonko nr 1:-)
Szczegóły jeszcze dziś. post został zmieniony: 07-01-2021 10:51:11 |
jasza66 | 07-01-2021 15:41:15 [#11] |
---|
Odnośnie #2 Aż chciałoby się dodać jakiś LIKE, jak na mediach społecznościowych :-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|