Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Regulamin ZFŚS
strony: [ 1 ]
Liwa29-12-2020 15:25:39   [#01]

Czy taki zapis  jest dopuszczalny?

"Osoba uprawniona może zrezygnować z ujawniania dochodów, deklarując przynależność do grupy osób o najwyższych dochodach".

Spotkałam się z opinią, że tego typu zapisy są wadliwe. Pracodawca przyznaje świadczenie w oparciu o sytuację  rodzinną,  życiową, materialną pracownika. Informacja o dochodach na 1 członka  rodziny powinna być  wyznaczona w konkretnej wartości. 

Jak jest Wasza wiedza na ten temat?

Afraniuk29-12-2020 17:50:42   [#02]

Usłyszałem od prawników, że taki zabieg jest dopuszczalny - gdyż zostają zakwalifikowani do świadczenia a wysokość świadczenia zależy od szkolnych widełek, skoro zakładamy najniższą wartość świadczenia w przypadku braku informacji o dochodach to jest to legalne gdyż nie pozbawiamy świadczenia przynależnego prawnie :)

AnJa29-12-2020 19:04:36   [#03]

Żadne swiadczenie z zfss - poza urlopowym - nie jest prawnie nalezne. Nie wiem czy zapis poprawny-ale u kazdego mego pracodawcy był. 

ReniaB30-12-2020 08:21:53   [#04]

U mnie prawnicy kazali taki zapis zlikwidować. jeżeli chce się pomoc należy pokazać dochody tak była argumentacja

PS I może dobrze , bo Pani , która wcześniej nie liczyła i wpisywała najwyższą, po policzeniu przeszła do grupy niżej

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]