Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Niesamodzielne prace uczniów |
bem | 02-12-2020 15:48:03 [#01] |
---|
Witajcie mili!
Wielu nauczycieli w mojej szkole (LO) mają wątpliwości, co do samodzielnej pracy w czasie klasówek czy kartkówek. Czy można nie wpisywać takiej oceny? Czy w ogóle można się przed czymś takim zabezpieczyć? Macie jakieś przemyślenia lub doświadczenia? |
KaPi | 02-12-2020 15:58:05 [#02] |
---|
Nie można nie wpisać takiej oceny - uczeń ją otrzymał, a wnioskuję, że na ściąganiu nikt go nie przyłapał...
u nas piszą sprawdziany w czasie łączenia online i mają włączone kamery, więc widać jak piszą
w innej sytuacji nic nie udowodnisz, a zarzucając uczniowi kłamstwo czy oszustwo można rozpętać awanturę, że hej...
generalnie - po co kopać się z koniem?
można zapytać zamiast kartkówki... albo wierzymy, że uczeń się przygotował... |
rzewa | 02-12-2020 15:58:23 [#03] |
---|
należy tak przygotować zadania by ew. niesamodzielność nie miała znaczenia -> czyli nie powinno mieć znaczenia to co uczeń wie a to, co potrafi z tą wiedzą zrobić
u mnie na wszelkiego rodzaju sprawdzianach i klasówkach uczniowie zawsze mogli korzystać z wszelkiego rodzaju pomocy -> nie przeszkadzało mi to dokładnie rozpoznać co każdy z nich wie i potrafi |
bem | 02-12-2020 16:17:36 [#04] |
---|
Dzięki za odpowiedzi. Mam wrażenie, że im dłużej pracuję tym mniej wiem, co mam robić. |
matyldaa | 02-12-2020 20:05:03 [#05] |
---|
Tłumaczę uczniom (klasa ósma), że są odpowiedzialni za to, co robią. Sprawdziany robię twórcze. A dłuższe prace pisemne sprawdzam z internetem i choć zajmuje mi to czas, to w ten sposób eliminuję bezmyślne spisywanie. Uczniowie również się nas uczą:) |
gosiaes2 | 02-12-2020 20:15:01 [#06] |
---|
a ja zwrócę się do Was z pytaniem rodzica:
Jak rozwiązywana jest sytuacja w której lekcja się nie odbyła ponieważ nauczyciel nie mógł się połączyć na lekcje, przyczyną były problemy techniczne?
Jak rozwiązujecie takie kwestie - dodatkowe łączenie??
:(((
|
Ala | 02-12-2020 20:37:08 [#07] |
---|
na miejscu tego nauczyciela wysłałabym uczniom pracę do wykonania zamiast lekcji online
taką, którą mogą zrobić sami, potem bym to sprawdziła a podczas następnej lekcji bym to omówiła
i tak wychodzi więcej roboty więc po co dodatkowe łączenie?
nie dajmy się zwariować :) post został zmieniony: 02-12-2020 20:38:47 |
Jot | 02-12-2020 20:55:24 [#08] |
---|
U nas, jak u Ali |
Roman Langhammer | 02-12-2020 20:59:46 [#09] |
---|
U mnie tak samo. Niestety, zdarzają się takie sytuacje i profilaktycznie uprzedziłem o tym wcześniej rodziców. Szczególnie, jak nauczyciele korzystają z "niezawodnego" OSE...:/ |
gosiaes2 | 02-12-2020 21:44:07 [#10] |
---|
dziękuję Wam ;)
|
katarzs | 04-12-2020 09:26:51 [#11] |
---|
Pocieszające, że nie tylko moja szkołą ma problem z "niezawodnym OSE". Gdyby wszyscy nauczyciele chcieli ze szkoły prowadzić zdalne nauczanie, to podejrzewam, że problemy by się bardzo rozmnożyły... Ja też w chwilach gdy OSE odmawia połączenia np. z SIO, włączam prywatny internet z komórki... | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|