Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Praktyki zawodowe
strony: [ 1 ]
laostic25-11-2020 13:50:42   [#01]

Czy w świetle zmienionych przepisów praktyki zawodowe to dalej wirtualne przedsiębiorstwo lub projekt edukacyjny?

Róża5626-11-2020 11:22:28   [#02]

Mogą się odbywać u pracodawców, jeśli takowi nie musieli zawiesić swojej działalności ( u mnie: hotele, gastronomia)

laostic26-11-2020 14:17:17   [#03]

Z którego przepisu to wynika?

asiawar27-11-2020 07:55:06   [#04]

Wg mnie z par.2 ust. 3h i 3i rozporządzenia w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19

3h. W przypadku szkół prowadzących kształcenie zawodowe, centrów kształcenia zawodowego oraz placówek kształcenia ustawicznego dyrektor odpowiednio szkoły, centrum lub placówki może zorganizować zajęcia z zakresu praktycznej nauki zawodu w miejscu ich prowadzenia, w wybranych dniach tygodnia, w wymiarze nieprzekraczającym 10 godzin tygodniowo, o ile z programu nauczania zawodu lub programu nauczania danej formy pozaszkolnej nie wynika możliwość realizacji wybranych efektów kształcenia z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość.

3i. Zajęcia z zakresu praktycznej nauki zawodu, o których mowa w ust. 3h, mogą być prowadzone u pracodawców lub w indywidualnych gospodarstwach rolnych, o ile w podmiotach tych nie występują zdarzenia, które ze względu na aktualną sytuację epidemiologiczną mogą zagrozić zdrowiu uczniów.

laostic27-11-2020 08:53:32   [#05]

Ale 3i dotyczy tylko 3h, a tam jest mowa o maksymalnie 10 h tygodniowo Praktyka w technikum to zazwyczaj 40 h tygodniowo.

asiawar27-11-2020 09:13:34   [#06]

Ja patrzyłam z mojej perspektywy. Akurat klasa ma 1 dzień w tygodniu, więc mieszczą się w tym wymiarze. Przy praktyce całotygodniowej to rzeczywiście nie jest możliwe.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]