Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Formy kształcenia na odległość |
omonika | 23-11-2020 16:50:28 [#01] |
---|
Wiem, że już kilka razy wątek zdalnego nauczania był poruszany, ale w naszym rejonie wizytacyjnym rodzice dzwonią i piszą do kuratorium, żeby były tylko lekcje on-line.
Mam prośbę, czy mógłby mnie ktoś oświecił, czy przy kolejnych zmianach rozporządzenia z 20 marca 202 r. w sprawie szczególnych rozwiązań o kresie czasowego ograniczenia...zmienił się § 2., dotyczący metod i technik kształcenia na odległość?
Dostaliśmy takie polecenie od pani wizytator:
"Szanowni Państwo, docierają do Kuratorium informacje, że nie wszyscy nauczyciele realizują zajęcia on-line. Dlatego bardzo Państwa proszę o zwrócenie uwagi na fakt, że wszyscy nauczyciele, wszystkich przedmiotów są obligatoryjnie związani rozporządzeniem MEN do realizacji zajęć on-line. Proszę zadbać, aby w ramach edukacji zdalnej, w każdej klasie wszystkie przedmioty były realizowane on-line."
|
Roman Langhammer | 23-11-2020 18:26:11 [#03] |
---|
To któreś kuratorium poszalało... a podstawę jakąś napisali? |
AnJa | 23-11-2020 18:48:19 [#04] |
---|
Kuratorium czy Pani Wizytator? |
omonika | 23-11-2020 19:29:57 [#05] |
---|
Pani wizytator na podstawie polecenia swojego dyrektora. Na dodatek w podobnym tonie dostaliśmy mail od organu prowadzącego. |
Roman Langhammer | 23-11-2020 20:36:43 [#06] |
---|
Na to nie ma podstawy prawnej. Gdyby była, to w rozporządzeniu byłoby napisane, że zajęcia odbywają się on-line. Dyrektor ustala w jaki sposób odbywa się nauczanie z wykorzystaniem metod i technik pracy na odległość, a te są wielorakie. |
omonika | 23-11-2020 21:13:56 [#07] |
---|
Podobno jest jakaś opinia ministerstwa i pani wizytator chce "hospitować" zajęcia.
Cytat: " Obecnie w opinii MEiN edukacja zdalna nie powinna polegać na przesyłaniu przez nauczycieli materiałów oraz pleceń uczniom, ale na prowadzeniu zajęć z wykorzystaniem platform pozwalających na kontakt bezpośredni. Najprawdopodobniej będę zwracała się do Państwa o możliwość uczestniczenia w zajęciach on-line prowadzonych przez Waszych nauczycieli."
|
Roman Langhammer | 24-11-2020 04:45:59 [#08] |
---|
Opinia nie jest podstawą prawną. A w rozporządzeniu nie ma słowa o tym, że zajęcia muszą odbywać się online. |
olaszyma | 24-11-2020 07:43:22 [#09] |
---|
My już jesteśmy po doraźnej kontroli wynikającej ze skargi rodziców (anonimowej ), która dotyczyła właśnie tego że dzieci w klasach 1-3 nie mają wszystkich zajęć on line. (niektóre zajęcia np j.angielski czy niemiecki oraz religię miały).Gdyby nie wynik naszej diagnozy potrzeb i możliwości w zakresie zajęć zdalnych wykonanej we wrześniu to mielibyśmy się z pyszna. Jeszcze i tak nie wiadomo czy nie będzie zalecenia.... |
KahaM | 24-11-2020 09:24:25 [#11] |
---|
Ja właśnie wczoraj zmieniłam sposób prowadzenia zdalnej edukacji na polecenie OP. Najpierw dostawałam maile od rodziców, że jest za mało lekcji online. Po zmianie - że jest za dużo. (2-3). A OP uważa, że nauczyciele się lenią i nie chcą prowadzić lekcji online bo im wygodnie. Tyle się wczoraj nasłuchałam, że wystarczy mi do końca roku. A jeszcze 4 lata do emerytury.... |
olaszyma | 24-11-2020 09:41:13 [#12] |
---|
PP była skarga. KO zadziałało błyskawicznie. Zdalne w klasach 1-3 było od 9 listopada, 11 było święto, 12,13 mieliśmy zaplanowane dni dyrektorskie (to też nam szczegółowo sprawdzali).Skarga wpłynęła już 9.11. |
dariuszn7 | 24-11-2020 10:31:22 [#13] |
---|
Tak ale do zalecenia musi być pp, i o to chyba chodziło, do kontroli wiadomo skarga wystarczy. U nas wszystkie lekcje i zajęcia dodatkowe online zgodnie z planem zajęć stacjonarnych. |
omonika | 24-11-2020 20:15:46 [#14] |
---|
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Widzę, że nadinterpretacje związane z kształceniem na odległość są ogólnopolskim problemem. Współczuję tym, którzy w tej trudnej sytuacji przeżywają kontrole. Życzę cierpliwości, siły i optymizmu. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|