Forum OSKKO - wątek

TEMAT: pytanie dotyczące ilości uczniów w szkole a likwidacja
strony: [ 1 ]
bardu14-11-2020 06:21:24   [#01]

Drogie koleżanki i koledzy, mam pytanie -czy ktoś z was spotkał się w rozporządzeniach i innych dokumentach  z zapisem o "limicie" uczniów  przy podejmowaniu uchwał o likwidacji?  Ja nie? ale podczas ostatniego szkolenia on-line  w rozmowie z osobą prowadzącą, usłyszałam , że  w szkole powyżej  70 uczniów  (że jest przepis)  nie można likwidować szkoły.

A może ktoś podpowie   jakieś  merytoryczne argumenty do wniosku   o  unieważnienie, podważenia takiej uchwały  likwidacyjnej. Wiem , że trudno nie znając  całej sprawy i kontekstu ,   jakieś  ciekawe  stanowiska KO, cokolwiek.  to już 3 podejście OP  a nam zaczyna brakować  argumentów, bo to co było atutami szkoły ... zabierano kolejno. Pozostał stres i niepewność  i brak poczucia bezpieczeństwa uczniów, rodziców i pracowników.

post został zmieniony: 14-11-2020 06:29:37
Jot14-11-2020 08:19:37   [#02]

Sprawdź art.9 Prawo Oświatowe o przekazaniu szkoły osobie prawnej lub fizycznej

rzewa14-11-2020 10:17:19   [#03]

nie ma limitu uczniów przy likwidacji szkoły -> OP może podjąć uchwałę intencyjną w sprawie likwidacji szkoły bez względu na liczbę uczniów

aby zlikwidować szkołę musi zawiadomić do końca lutego wszystkich rodziców wszystkich uczniów szkoły i uzyskać pozytywna opinię kuratora oświaty

a kurator oświaty może argumentować swoją negatywna opinię m. in. zbyt dużą liczba uczniów wskazującą na niezasadność likwidacji

wszystko jest w art 89 u.P.o.

natomiast szkołę liczącą nie więcej niż 70 uczniów OP może przekazać w inne ręce (to nie jest likwidacja!); do tego również potrzebuje pozytywnej opinii kuratora, ale ponieważ nie jest to likwidacja, to o taką opinię jest zdecydowanie łatwiej

a o tym mówi art 9. u.P.o.

Jot14-11-2020 10:53:21   [#04]

rzewo, czy jest określony dla OP jakiś  konkretny termin podjęcia uchwały intencyjnej?

rzewa14-11-2020 11:42:24   [#05]

nie, ale musi być tak podjęta, by do końca lutego zdążyć z zawiadomieniem wszystkich rodziców

Jot14-11-2020 12:39:28   [#06]

Dzięki za odp.

bardu14-11-2020 13:56:10   [#07]

Dziękuję za wasze komentarze, w szkole jest  po tych wszystkich działaniach OP (łącznie ze zmianą obwodu, likwidacją punktu przedszkolnego  itp działań ) teraz 121 dzieci.  

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]