Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
pytanie dotyczące ilości uczniów w szkole a likwidacja |
bardu | 14-11-2020 06:21:24 [#01] |
---|
Drogie koleżanki i koledzy, mam pytanie -czy ktoś z was spotkał się w rozporządzeniach i innych dokumentach z zapisem o "limicie" uczniów przy podejmowaniu uchwał o likwidacji? Ja nie? ale podczas ostatniego szkolenia on-line w rozmowie z osobą prowadzącą, usłyszałam , że w szkole powyżej 70 uczniów (że jest przepis) nie można likwidować szkoły.
A może ktoś podpowie jakieś merytoryczne argumenty do wniosku o unieważnienie, podważenia takiej uchwały likwidacyjnej. Wiem , że trudno nie znając całej sprawy i kontekstu , jakieś ciekawe stanowiska KO, cokolwiek. to już 3 podejście OP a nam zaczyna brakować argumentów, bo to co było atutami szkoły ... zabierano kolejno. Pozostał stres i niepewność i brak poczucia bezpieczeństwa uczniów, rodziców i pracowników.
post został zmieniony: 14-11-2020 06:29:37 |
Jot | 14-11-2020 08:19:37 [#02] |
---|
Sprawdź art.9 Prawo Oświatowe o przekazaniu szkoły osobie prawnej lub fizycznej |
rzewa | 14-11-2020 10:17:19 [#03] |
---|
nie ma limitu uczniów przy likwidacji szkoły -> OP może podjąć uchwałę intencyjną w sprawie likwidacji szkoły bez względu na liczbę uczniów
aby zlikwidować szkołę musi zawiadomić do końca lutego wszystkich rodziców wszystkich uczniów szkoły i uzyskać pozytywna opinię kuratora oświaty
a kurator oświaty może argumentować swoją negatywna opinię m. in. zbyt dużą liczba uczniów wskazującą na niezasadność likwidacji
wszystko jest w art 89 u.P.o.
natomiast szkołę liczącą nie więcej niż 70 uczniów OP może przekazać w inne ręce (to nie jest likwidacja!); do tego również potrzebuje pozytywnej opinii kuratora, ale ponieważ nie jest to likwidacja, to o taką opinię jest zdecydowanie łatwiej
a o tym mówi art 9. u.P.o. |
Jot | 14-11-2020 10:53:21 [#04] |
---|
rzewo, czy jest określony dla OP jakiś konkretny termin podjęcia uchwały intencyjnej? |
rzewa | 14-11-2020 11:42:24 [#05] |
---|
nie, ale musi być tak podjęta, by do końca lutego zdążyć z zawiadomieniem wszystkich rodziców |
Jot | 14-11-2020 12:39:28 [#06] |
---|
Dzięki za odp. |
bardu | 14-11-2020 13:56:10 [#07] |
---|
Dziękuję za wasze komentarze, w szkole jest po tych wszystkich działaniach OP (łącznie ze zmianą obwodu, likwidacją punktu przedszkolnego itp działań ) teraz 121 dzieci. | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|