Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Kwarantanna - jak odnotować w SIO? |
ktosik | 10-11-2020 07:29:32 [#01] |
---|
Jak odnotowujecie Państwo informację o kwarantannie lub izolacji domowej w nieobecnościach nauczycieli w SIO? |
ktosik | 10-11-2020 11:35:50 [#03] |
---|
Dzięki serdecznie! |
Oskisu | 10-11-2020 16:41:52 [#04] |
---|
Proszę o info jak traktować nauczyciela, który jest na kwarantannie i pracuje? (zdalnie). Informacja o odbywaniu kwarantanny przyjdzie.... już mam..... |
rzewa | 10-11-2020 16:52:37 [#05] |
---|
jeśli pracuje to pracuje - tak jak normalnie - i mu się normalnie płaci |
Skimir | 10-11-2020 21:41:45 [#06] |
---|
A będąc w izolacji może pracować czy nie?
No i jeszcze jedna zagwozdka:
Nauczyciel pracuje w szkołach A i B. Idzie na kwarantannę (lub izolację). W szkole A uczył w klasach 4–8 więc pracował zdalnie. W szkole B uczył w klasach 1-3 więc w okresie kwarantanny nie mógł świadczyć pracy bo nie było możliwości aby pracował zdalnie. Czy jeśli w szkole B korzysta z zasiłku 80% to powoduje, że w szkole A z automatu nie może pracować i też ma 80%? |
rzewa | 10-11-2020 23:00:33 [#07] |
---|
to pytanie do ZUS |
beba1 | 12-11-2020 09:34:38 [#08] |
---|
Napisałam zapytanie na panelu SIO: Czy i jak odnotować w SIO kwarantannę i izolację nauczyciela? Otrzymałam odpowiedź od "Agenta 2", a nie 007:( zacytuję
Użytkownik Agent 2 skomentował: Dzień dobry, Proszę wykazywać nieobecności zgodnie z aktualnie obowiązującym rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej w sprawie szczegółowego zakresu danych dziedzinowych gromadzonych w systemie informacji oświatowej oraz terminów przekazywania niektórych danych do bazy danych systemu informacji oświatowej. Jeżeli nauczyciel przebywa na zwolnieniu, to w nieobecnościach w zależności od liczby dni nieobecności należy zaznaczyć: niezdolność do pracy, o której mowa w art. 92 § 1 Kodeksu pracy, tj. choroba trwająca łącznie do 33 dni w ciągu roku kalendarzowego, a w przypadku pracownika, który ukończył 50 rok życia - trwająca łącznie do 14 dni w ciągu roku kalendarzowego; lub niezdolność do pracy, o której mowa w art. 92 § 4 Kodeksu pracy - za datę rozpoczęcia tej nieobecności należy przyjąć dzień, od którego wypłacany jest zasiłek chorobowy (tj. 34 dzień nieobecności w roku kalendarzowym lub w przypadku pracownika, który ukończył 50 rok życia 15 dzień nieobecności w roku kalendarzowym). W przeciwnym wypadku proszę nie wykazywać takiej nieobecności, gdyż w ww. rozporządzeniu brak jest takiej pozycji. Pozdrawiam ________________________________ Z poważaniem Zespół SIO
|
ktosik | 12-11-2020 12:55:48 [#09] |
---|
o matko ... czyli KO co innego a zespół SIO co innego ... to ja juz nie wiem co robic ... |
Marcin | 13-11-2020 11:12:06 [#10] |
---|
Dzisiaj wymieniłem 3 wiadomości a Agentem z SIO na ten temat. Wiem tle co na początku, czyli niewiele. Pytałem wprost czy jeśli nauczyciel jest na kwarantannie (NIE na L4) i nie pracuje (bo ma takie prawo) to czy odnotować to w SIO... Nie będę cytował odpowiedzi bo szkoda nerwów... |
matyldaa | 13-11-2020 11:21:06 [#11] |
---|
To, co robicie, wpisujecie izolację/kwarantannę w sio, czy nie? |
BogdanK | 13-11-2020 11:51:59 [#12] |
---|
Ale ja zupełnie nie rozumiem w czym problem. Przecież Zespół SIO napisał to co wszyscy wiedzą, a co ZUS jakiś czas temu potwierdził, tylko ubrał to w niewłaściwe słowa. Pracownik albo jest w pracy albo na zwolnieniu (czy ma ZLA czy nie to nie ma znaczenia). Trzeciej możliwości podczas COVID brak. A obie się nawzajem wykluczają. I sprawa robi się banalna.
Bierzesz pod uwagę rodzaj wynagrodzenia jaki otrzymuje nauczyciel i odpowiednio do tego wpisujesz.
Skoro jest na kwarantannie to przysługuje mu prawo do zasiłku chorobowego - jeśli z niego korzysta to znaczy, że taką pozycję wpisujemy do SIO. Czy ma na ten okres ZLA czy nie w obecnej sytuacji nie ma znaczenia - podstawą do wypłaty zasiłku jest przecież informacja o kwarantannie/izolacji.
Jeśli jest na kwarantannie, ale nie korzysta z zasiłku - nie wpisujemy do SIO, bo nie ma czego skoro normalnie pracuje.
I nad czym tu deliberować?
|
Marcin | 13-11-2020 11:54:46 [#13] |
---|
No właśnie wcale to nie tak proste jak Ci się wydaje. Na chłopski rozum masz rację ale dlaczego zatem w odpowiedzi SIO nie napisane jest jasno : nauczyciel przebywający na kwarantannie i nie świadczący pracy podlega art. 92 KP itd... |
AnJa | 13-11-2020 12:11:09 [#14] |
---|
Bo to Zespół SIO? I nie wie, co to ten KP czy ZUS?
Ja wpisywałbym wg logiki np. BogdanaK.
A zresztą- jakie to ma znaczenie- dla średniej wynagrodzeń? |
rzewa | 13-11-2020 12:27:25 [#15] |
---|
akurat z punktu widzenia średnich wynagrodzeń istotne jest by to rozumieć tak jak napisał BogdanK -> wtedy średnie będą odpowiadały danym zawartym w SIO
a jeśli będzie inaczej to będą się miały nijak do tych danych | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|