Od niedawna jestem dyrektorem przedszkola, gdzie w ramach rekrutacji zostały przydzielane dodatkowe punkty jeśli rodzice zadeklarowali, że ich dziecko będzie przebywać w przedszkolu ponad 5 godzin podczas, których jest realizowana podstawa programowa. To spowodowało, iż wielu z rodziców zadeklarowało, iż ich dziecko będzie przebywało w przedszkolu od godziny 8.00 do godziny 17.00. Tym samym uzyskali dodatkowe punkty.
Gdy dziecko dostało się do placówki i trzeba było zapłacić za każdą dodatkowe godziny rodzice zaczęli odbierać dziecko wcześniej i wymuszają natychmiastową zmianę zadeklarowanych godzin (które potwierdzili podpisem w umowie) i oczekują zwrotu pieniędzy.
Moje pytania:
1. Czy mogę się nie zgodzić, aby w dowolnym czasie można było zmieniać zadeklarowaną w umowie ilość godzin przebywania dziecka w przedszkolu? Czy dopiero od nowego miesiąca rozliczeniowego?
Idąc dalej:
2. Czy rodzic ponosi opłatę za godziny pobytu dziecka w przedszkolu, które zadeklarował w umowie?
3 Czy ponosi opłatę za godziny podczas których dziecko faktycznie przebywało w placówce?
Obawiam się, że jeśli wyrażę zgodę na zmianę umów to wkrótce będę miała nauczycieli, którzy nie będą mieli co robić po godz. 13.00 bo nie będzie w ich grupie dzieci.
Bardzo proszę o radę.
|