Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Zawieszenie zajęć - ust. 2
strony: [ 1 ]
Skimir25-10-2020 14:18:37   [#01]

Witam

Sytuacja się zagęszcza, nadzieje opanowania ryzyka w szkole po zawieszeniu zajęć dla 4 - 8 powoli topnieją. Kolejni nauczyciele idą na zwolnienie i czekają na wynik testu (co trochę trwa).

Noszę się z zamiarem zawieszenia zajęć dla klas 1 - 3 i oddziału przedszkolnego na podstawie par. 18, ust. 2 (czyli wymagana zgoda OP ale już bez opini PPIS).

No i teraz pytania:

1. Na podstawie tego ust. zawiesza się zajęcia dla całej szkoły. Jak to się ma do tego, że 4 - 8 mają już zawieszone?

2. Czy w takim przypadku realizuje się nauczanie zdalne?

izael25-10-2020 16:09:15   [#02]

przy tej podstawie zawieszenia nie ma podstawy do prowadzenia zdalnej edukacji... (masło maślane)

u nas też wchodzimy w ostry kryzys

na razie apelujemy do rodziców o autokwarantannę, dopóki nie zapadną decyzje sanitarne

BeataGie25-10-2020 18:00:51   [#03]

.

post został zmieniony: 25-10-2020 18:03:12
Skimir26-10-2020 10:00:22   [#04]

Czy przy zawieszeniu z tego paragrafu rodzic może starać się o zasiłek opiekuńczy?

ewams-a27-10-2020 15:17:20   [#05]

Dziś Sanepid zdecydował, że jedna z klas idzie od jutra do piątku na kwarantannę - wychowawczyni chora na COVID-19. I zastanawiam się, czy mam organizować zajęcia zdalne dla tej klasy w formie zastępstw, bo w tej kwestii Sanepid się nie dookreślił.

Jot27-10-2020 21:52:33   [#06]

ewams-a Mogę wiedzieć ile dni upłynęło od tego, jak ta nauczycielka miała ostatnio kontakt z uczniami?

ewams-a27-10-2020 22:35:35   [#07]

Nauczycielka jest na zwolnieniu od środy, czyli 7 dni.

Jot27-10-2020 23:27:09   [#08]

Dziękuję za odpowiedź. 

Wydaje mi się ewam-s, że zdalne powinnaś zrobić dla tej klasy, a więc to zastępstwo, https://kuratorium.kielce.pl/45553/procedura-zawieszenia-zajec-w-szkole-przedszkolu-placowce-ze-wzgledu-na-sytuacje-epidemiologiczna-covid-19/

Mogę się mylić, bo nie miałam takiej sytuacji

post został zmieniony: 27-10-2020 23:27:28
Skimir28-10-2020 13:44:27   [#09]

Ewams-a - jak masz zawieszenie na podst. 2a to przechodzisz na zdalne.

Jeśli jesteś w stanie takie zastępstwo w formie zdalnej zorganizować to jak najbardziej warto/trzeba. Natomiast jest to zastępstwo ma być z nauczycielem nie mającym kwalifikacji do edukacji wczesnoszkolnej, to ja bym się zastanowił - bo co to wniesie?

U mnie 1 - 3 się rozłożyło. Na 7 oddziałów mam tylko 3 nauczycieli E.W. W całej szkole łącznie 13-tu na L4. Nawet nauczyciele świetlicy, pedagog i logopeda, którym można by wpisać zastępstwa są na L4. Połowa obsługi również - więc o regularnej dezynfekcji czy higienicznym wydawaniu posiłków nie ma mowy.

1 - 3 zawiesiłem bez opinii sanepidu - czyli nie mają zajęć w ogóle. Wcześniej próbowałem skonsultować sprawę z KO, które w okrągłych zdaniach twierdzi: "pomożemy wam"... Tak, z pewnością - rzucając betonowe koło ratunkowe. Oczywiście od razu głosy koronascpetyków - jak tak można, ileż to dzieci stracą... Z pracujących nauczycieli uruchomiliśmy świetlicę na którą nie ma chętnych ale zaraz są głosy, że przez ten pomysł to nie da się wziąć zasiłku opiekuńczego.

Jeśli do końca tygodnia nie zapadnie decyzja o zdalnym w klasach 1 - 3, to aby powrócić do jakiejkolwiek nauki i realizacji podstawy programowej w przyszłym tygodniu, będę musiał trochę przeorganizować plan tak aby jeden nauczyciel E.W. Był w stanie poprowadzić zajęcia w dwóch a nawet trzech oddziałach. Może zajęcia po dwie godziny i tyle.

post został zmieniony: 28-10-2020 13:49:43
ewams-a28-10-2020 14:30:21   [#10]

Dzięki, Skimir. Tak zrobiliśmy. Od dziś do piątku dzieci na zdalnym. Pani z kwalifikacjami przesyła przez dziennik zadania dla dzieci.

Boję się o kolejne dni. Dziś następna pani poszła na zwolnienie i niedługo nie będę miała nikogo, kogo mogę o zastępstwa poprosić.

Pozostaje reagować stosownie do sytuacji.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]