Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Uczeń z zagranicy
strony: [ 1 ]
bogna420-10-2020 10:38:14   [#01]

Mam wątpliwości co do przyjęcia ucznia obcokrajowca z Rosji. Dokumenty, czyli świadectwo jest w języku rosyjskim.

1. Czy powinni rodzice dostarczyć tłumaczenie? (Niemnożko panimaju:-))

Uczeń ma skończone 8 klas, zatem powinien pójść do szkoły ponadpodstawowej, ale rodzice chcą, by powtórzył klasę ósmą z uwagi na różnice językowe, odległość szkoły średniej od obecnego miejsca zamieszkania. 

2. Czy dobrze rozumiem § 11 rozporządzenia MEN z 23 sierpnia 2017 r., zgodnie z którym  uczeń przybywający z zagranicy może być kwalifikowany do odpowiedniej klasy lub na odpowiedni semestr lub rok kształcenia oraz przyjmowany do publicznej szkoły także z uwzględnieniem wieku ucznia lub opinii rodzica ucznia albo pełnoletniego ucznia wyrażonej w formie ustnej lub pisemnej, że na podstawie opinii rodzica mogę przyjąć ucznia do klasy niższej?

3. Z rozmowy z uczniem wynika, że sporo rozumie, ale ma prawo do pomocy udzielanej przez osobą władającą jego językiem zatrudnioną w charakterze pomocy nauczyciela. Co jeśli nie znajdę takiej osoby? I chyba nie muszę mieć jej już pierwszego dnia, bo może okaże się, że dziecko utalentowane:-)

Czy jeszcze na coś powinnam zwrócić uwagę? Będę, jak zawsze, wdzięczna za pomoc.

rzewa20-10-2020 13:30:57   [#02]

musisz też znaleźć n-la, który poprowadzi dla tego ucznia lekce j. polskiego nauczanego jako j. obcego -> nie może tego robić każdy polonista

bogna420-10-2020 13:57:23   [#03]

Słyszałam, że taki wymóg jest, ale nie trafiłam na przepis. Podpowiedz proszę.

rzewa20-10-2020 15:41:58   [#04]

art 165 ust 7 u.P.o.

a co do kwalifikacji n-li, to taki wymóg wynika z art 9 KN i rozporządzenia MEN z dnia 1 sierpnia 2017 r. w sprawie szczegółowych kwalifikacji wymaganych od nauczycieli (Dz. U. z 2020 r. poz. 1289), gdzie wyraźnie jest mowa o tym, że n-l powinien mieć kwalifikacje odpowiednie do rodzaju prowadzonych zajęć - a w tym wypadku nie mamy do czynienia z nauką polskiego jako języka własnego a nauką polskiego jako języka obcego -> to po pierwsze zupełnie inny RODZAJ zajęć, a po drugie taki n-l musi znać, chociaż w podstawowym zakresie, język swojego ucznia

bogna421-10-2020 10:29:03   [#05]

Dziękuję serdecznie.

Wracam jeszcze do mojej wątpliwości związanej z wiekiem ucznia. Są jakieś przeszkody, by go przyjąć, nawet jeśli rocznikowo i z uwagi na ilość lat nauki (8) w tamtym kraju powinien chodzić do ponadpodstawowej szkoły?

rzewa21-10-2020 12:34:44   [#06]

nie ma

bogna421-10-2020 12:38:11   [#07]

dziękuję:-)

bogna428-10-2020 22:32:42   [#08]

Nauczanie zdalne zaskoczyło ucznia z zagranicy. Kończy mi się wyobraźnia, jak je zorganizować, kiedy ani języka, ani programu do zdalnej pracy, ani dziennika elektronicznego uczeń nie zna. Czy powinien przychodzić do szkoły na niektóre, konsultacje?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]