Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Urlop dla poratowania zdrowia dyrektora szkoły
strony: [ 1 ]
zapolska06-10-2020 21:36:20   [#01]

Zapewne już nie raz tu było ale w szukajce nie znalazłam.

Dyrektor szkoły zwrócił się do OP z wnioskiem o skierowanie do lekarza bowiem potrzebuje szkorzystać z urlopu dla poratowania  zdrowia. Lekarz orzekł że jest taka potrzeba.

I tu jest problem OP nakazuje dyrektorowi aby sam poszukał sobie przepisów czy urlop mu się należy?kto Go w tym czasie zastępuje?

Dyrektor ma wicedyrektora,czy ten wicedyrektor pełni w czasie urlopu dyrektora jego funkcję?kto mu tę funkcję powierza.

Podajcie mi proszę podstawy prawne abym mogłam temu dyrektorowi pomóc,albo wskażcie proszę wątek gdzie to znajdę?

rzewa07-10-2020 07:46:09   [#02]

Zwracając się do OP o skierowanie dyrektor powinien napisać, że spełnia warunki zawarte w art 73 ust 1 KN i w tym celu podać ile dni był w okresie ostatnich 7 lat nieobecny w pracy z powodu choroby oraz urlopu innego niż urlop wypoczynkowy (o ile jest to jego pierwszy udpz) -> jeśli ten okres jest dłuższy niż 6 m-cy, dyrektor musi odpowiednio przedłużyć okres, z którego podaje liczbę dni nieobecności

Jeśli dyrektor korzystał już kiedyś z udpz, to podaje jako podstawę prawną art 73 ust 1 i 4 KN oraz informację przez jaki okres łącznie korzystał już z udpz w trakcie całej swojej pracy zawodowej

W czasie udpz dyrektora jego obowiązki będzie pełnił wicedyrektor na podstawie art 68 ust 9 u.P.o. -> wystarczy na to powierzenie funkcji wicedyrektora

ten wicedyrektor zastępujący dyrektora będzie mógł powołać sobie innego n-la tej szkoły na wicedyrektora na czas udpz dyrektora normalnie na podstawie art 65 u.P.o.

post został zmieniony: 07-10-2020 07:47:19
zapolska07-10-2020 12:25:39   [#03]

Dziekuję

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]