Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Godziny ponadwymiarowe raz jeszcze |
Ama | 17-09-2020 15:56:35 [#01] |
---|
Czy to prawda, że za 1 września należy wypłacić nauczycielowi godziny ponadwymiarowe, tak jakby realizował normalnie plan (np 8 lekcji - 3,6 = 4 godziny ponadwymiarowe), mimo, że nawet nie było go w szkole (z uwagi na COVID spotkania godzinne tylko z wychowawcami). Ja potraktowałam ten dzień jako dzień pracy bez nadgodzin , ale nauczyciele twierdzą, że to źle. |
rzewa | 17-09-2020 18:17:13 [#02] |
---|
tego dnia należy n-lom policzyć tyle godzin ile było zaplanowane - wg planu każdy z nich miał być 1-2 godziny, zatem tyle należy policzyć,
co powoduje, że tego dnia żaden z n-li nie zrealizował żadnej godziny ponadwymiarowej (ani nawet ułamka takiej godziny) więc z jakiej racji miałby otrzymać wynagrodzenie za takie godziny? |
Ama | 17-09-2020 19:19:33 [#03] |
---|
O jaki mądry komentarz :) Bardzo dziękuję! Nareszcie będę mogła wytłumaczyć nauczycielom dlaczego nie naliczam ponadwymiarowych za ten dzień, bo nie umiałam tego uzasadnić tak, by ich przekonać. Jeszcze raz dziękuję :) |
rzewa | 18-09-2020 11:55:32 [#06] |
---|
cóż... wszystko zależy od tego jak na to popatrzeć - widać adwokat tego OP miał problem by to wytłumaczyć, gdyż to co napisałam w #02 jest całkowicie zgodne z uzasadnieniem wyroku o jakim napisano w zalinkowanym artykule
to nie są niezrealizowane a zaplanowane godziny -> wg przyjętego planu, wszystkim znanego "od zawsze" w tym dniu każdy z n-li ma obowiązek przepracować z uczniami 2 godziny i tyle trzeba ująć w rachunku
podobnie rzecz ma się np. z dniami wolnymi od zajęć dydaktycznych np. DEN -> zgodnie z planem zajęć (planem pracy szkoły) w tych dniach nie ma żadnych zajęć, zatem n-le nie muszą być w szkole (z wyjątkiem n-li mających dyżur opiekuńczy - wtedy liczymy im tyle godzin ile wówczas w szkole są) -> a to powoduje, że w takim dniu n-l na pewno nie realizuje ani jednej godziny ponadwymiarowej
w przypadku n-li, którzy w takim dniu do szkoły przyjść muszą należy im policzyć tyle godzin ile rzeczywiście byli zajęci - i tak n-l prowadzący zajęcia opiekuńcze w dniu wolnym od zajęć może mieć wypłacone godziny ponadwymiarowe nawet wówczas, gdy w 5-dniowym tygodniu nauki ma tylko 18 godzin zajęć lekcyjnych
inaczej rzecz ma się w przypadku gdy n-l zostaje wysłany przez dyrektora na szkolenie lub nie realizuje godzin, gdyż nie ma klas/y, w których ma prowadzić lekcje albo ""pocałował klamkę" w domu dziecka nauczanego indywidualnie - wtedy musimy liczyć te godziny jako faktycznie zrealizowane, bo n-l był gotów do świadczenia pracy, a pracodawca tej pracy mu nie zapewnił
najistotniejsze tu jest wykazanie co było a co nie było zaplanowane (oczywiście ten plan musi być wprowadzony z wymaganym przez k.p. wyprzedzeniem - min. 1 tydzień) |
PiotrekM | 21-09-2020 11:25:53 [#07] |
---|
My po kontroli PIP kilka lat temu płacimy 1 września, zakończenie roku, DEN, przerwy świąteczne. Jedynie opieka nad dzieckiem powoduje odliczenia. Mój OP odwoływał się do MEN ale przysłali pismo potwierdzające zalecenia PIP-u. Płaciliśmy za 3 lata wstecz. Powoływaliśmy się na regulamin OP ale PIP stwierdził, że regulamin jest zły i Dyrektor ma przestrzegać prawa wyższego rzędu. Ale wiem też, że szkoły gdzie PIP nie było tak nie płacą. Pan kontroler też to wiedział, no ale cóż wszędzie być nie mogą. |
rzewa | 21-09-2020 14:46:40 [#08] |
---|
można było nie płacić - wtedy rzecz rozstrzygnął by sąd |
matyldaa | 04-09-2025 01:02:53 [#09] |
---|
Czy w kwestii godzin ponadwymiarowych pojawiły się nowe wytyczne, konkretne? |
Władysław Ścianek | 06-09-2025 17:15:52 [#10] |
---|
Tak. Od 1 września 2025 r. obowiązuje treść art. 35 ust. 3d -3e ustawy Karta Nauczyciela dodane nowelizującą ustawą z dnia 25 lipca 2025 r. o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2025 r. poz. 1160).
Wklejam obowiązujące normy prawne:
3d. Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe przysługuje za przydzielone i zrealizowane godziny zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych.
3e. Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe przysługuje również w przypadku, gdy:
1) nauczyciel zamiast przydzielonych godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych zrealizował w tym samym dniu przydzielone godziny zajęć opiekuńczych lub wychowawczych uwzględniających potrzeby i zainteresowania uczniów, o których mowa w art. 42 ust. 2 pkt 2;
2) niezrealizowanie przez nauczyciela przydzielonych godzin zajęć indywidualnego obowiązkowego rocznego przygotowania przedszkolnego lub indywidualnego nauczania, o których mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 127 ust. 20 ustawy – Prawo oświatowe, nastąpiło z przyczyn niedotyczących nauczyciela, a nauczyciel był gotów do realizacji tych zajęć.
Z powyższego zapisu wynika, że za dzień inaugurujący nowy rok szkolny (1 września), w którym nauczyciel nie realizował zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej dziennej etatowej, godzin ponadwymiarowych nie wypłacamy. |
tarek | 08-09-2025 09:00:15 [#11] |
---|
A może jednak wypłacamy? Gdyby przyjąć ust. 3e pkt 1 - nauczyciel realizował zajęcia opiekuńcze, apel itp. A w tym punkcie mowa tylko, że wypłacamy, gdy nauczyciel zamiast przydzielonych gdozin... realizował godziny z ar. 42 ust. 2 pkt 2, ale nie wskazuje, że w tym samym wymiarze. Literalnie zamiast np. 6 lekcji realizował 3 godziny zajęć opiekuńczych związanych z inauguracją? Naciągane? |
rzewa | 09-09-2025 01:48:44 [#12] |
---|
naciągane
i ciągle będą takie pytania póki nie nauczymy się, że wszystkie godziny dydaktyczne, wychowawcze lub opiekuńcze jakie n-l realizuje są TAKIE SAME!
w żadnym razie nie dzielą się na etatowe i ponadwymiarowe, gdyż nie ma możliwości wskazania palcem która z tych godzin jest np. ponadwymiarowa: czy matematyka w 5c czy może w 8a, a może godzina wychowawcza?
po prostu n-l w tygodniu realizuje X godzin -> jeśli to X jest większe niż obowiązujące n-la pensum, to oznacza, że zrealizował on godziny ponadwymiarowe w liczbie równej różnicy (P = X - N, gdzie N to obowiązująca n-la liczba godzin etatowych, a P to liczba godzin ponadwymiarowych)
jeśli w tygodniu n-l pracował we wszystkie dni wg planu to N = pensum nauczyciela (W)
jeśli z jakiegoś powodu (obojętnie jakiego) n-l w danym dniu nie realizował godzin (a były dla niego w tym dniu godziny zaplanowane) to za każdy dzień należy mu obniżyć obowiązkowe godziny o 1/5 lub 1/4 pensum, czyli
jeśli był nieobecny przez 2 dni, a normalnie pracuje 5 dni w tygodniu, to N = W - 2/5 * W = 3/5 * W |
PiotrekM | 09-09-2025 09:57:15 [#14] |
---|
czy ostatni tydzień września -konkretnie 29 i 30 liczycie oddzielnie? My zawsze liczyliśmy pełnymi tygodniami i np. te dwa dni policzyłbym razem z dniami października w listopadzie, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie? |
PiotrekM | 09-09-2025 10:08:41 [#15] |
---|
spotkałem się z dwoma przykładami liczenia połówek godzin ponadwymiarowych:
co najmniej 0,5 godz. liczymy za pełną godz.
powyżej 0,5 godz. liczymy za pełną godz.
Jak Wy stosujecie? |
tarek | 09-09-2025 10:27:50 [#16] |
---|
W przypadku liczby godzin do wypłaty (czyli suma z całego miesiąca) KN każe zaokrąglać niematematycznie. Do 0,5 pomijamy, a powyżej 0,5 zakrąglamy w górę. Czyli 16,5 ~ 16, a 16,6 ~ 17.
Co do ostatniego tygodnia września. Teraz liczymy cały miesiąc kalendarzowy, a dni z innego miesiąca pomniejaszją "pensum" w danym tygodniu o 1/5 za każdy dzień (1/4 przy czterodniowym tygodniu pracy). Czyli dla pensum 18 w ostatnim, tygodniu września mamy obowiązkowy wymiar 7,2 godz. |
Dante | 09-09-2025 11:24:32 [#17] |
---|
3h. Obliczeń, o których mowa w ust. 3f i 3g, dokonuje się z zaokrągleniem do wartości dziesiętnych, a liczbę godzin ponadwymiarowych do wypłaty zaokrągla się do pełnych godzin w ten sposób, że czas zajęć do pół godziny pomija się, a powyżej pół godziny liczy się za pełną godzinę.”; |
laostic | 09-09-2025 12:23:44 [#18] |
---|
[#12] Wg mnie można wskazać ponadwymiarowe, jesli zostaną przydzielone w trakcie roku szkolnego.
|
Maro77 | 14-09-2025 23:09:27 [#19] |
---|
A co z osobami, gdzie godz.ponadwymiarowe rozliczane są średniorocznie bo w niektórych okresach ze wzg np. praktyki czy odejście najstarszych klas nie wypracują pensum tj 18 czy 19 godz. Czy tu też należy godz.zaokrąglać do wypłaty? |
rzewa | 16-09-2025 21:21:45 [#20] |
---|
do #18 - to nic nie zmienia, też nie można wskazać, bo w chwili przyznania godzin stają się one takimi samymi godzinami jak pozostałe -> nie można uznać, że te przyznane później to ponadwymiarowe, gdyż byłoby to sprzeczne z art 35 KN |
Melba | 16-09-2025 22:39:32 [#21] |
---|
Kolejna wątpliwość : OP organizuje spotkanie , dyrektor musi być. Kuratorium organizuje spotkanie dla dyrektorów w ramach zespołu samokształceniowego . Dyrektor jedzie , niestety nie może w tym czasie przeprowadzić swoich lekcji . Czy w tym dniu zapłacić za godziny ponadwymiarowe czy potrącić? |
laostic | 17-09-2025 06:39:58 [#22] |
---|
Wychodzi na to, że potrącić. |
rzewa | 18-09-2025 02:08:03 [#23] |
---|
albo dyrektor swoje godziny zrealizuje w innym czasie |
Karolina | 22-09-2025 16:24:08 [#24] |
---|
rzewo ale jak dyrektor ma zrealizować w innym czasie lekcje z uczniami? nie realizował, było zastępstwo
tego się już nie da realizować w innym czasie czy się mylę? |
Melba | 22-09-2025 21:58:27 [#25] |
---|
Jeszcze jedna wątpliwość: nauczyciel związkowiec jest oddelegowany przez związki zawodowe na zebranie/ szkolenie związkowe- nie zrealizował w tym dniu lekcji. Płacimy etat (3,6) czy zaplanowane wszystkie lekcje - np. 7 ? Czy w tym wypadku ma zastosowanie Karta Nauczyciela czy Ustawa o Związkach Zawodowych? |
rzewa | 23-09-2025 00:44:33 [#26] |
---|
Karolino, jak najbardziej może: albo wykorzystując nieobecność innego n-la albo zmieniając plan zajęć
jako dyrektor z reguły "odrabiałam" swoje lekcje, których nie mogłam prowadzić z uwagi na rożne obowiązki dyrektorskie - w planie zajęć moje lekcje były ostatnimi lekcjami danej klasy, które w razie mojej nieobecności były realizowane innego dnia (czego bardzo skrzętnie pilnowali uczniowie :-))
Melbo tu działa KN, czyli płacimy za godziny zrealizowane -> w przypadku godzin ponadwymiarowych ustawa o zz-tach nie ma żadnego zastosowania, gdyż nie zna ona takiego pojęcia :-)
no i proszę pamiętać, że wg KN nie ma rozliczenia dziennego godzin ponadwymiarowych -> rozliczenie tych godzin jest wyłącznie tygodniowe |
Melba | 23-09-2025 06:43:21 [#27] |
---|
Dziękuję :) |
Karolina | 23-09-2025 19:54:07 [#28] |
---|
rzewo dziękuję :)
dopytam jeszcze o inną sytuację - nauczycielowi płacimy za nadgodziny jeśli był z uczniami na wycieczce, zawodach sportowych itp.. (w danym dniu zajęcia opiekuńcze i wychowawcze uwzgledniające potrzeby i zainteresowania uczniów)
co w sytuacji, kiedy był na szoleniu? |
Aglaja | 23-09-2025 20:06:03 [#29] |
---|
Szanowni Państwo, mam pewną wątpliwość dotyczącą tematu, który już tutaj na grupie przewija się od pewnego czasu, czyli oczywiście płatności z tytułu zaplanowanych godzin ponadwymiarowych. Proszę o Państwa opinie w oparciu o obowiązujące przepisy. Sytuacja problemowa (przepraszam za długi tekst, ale im więcej szczegółów, tym opinie trafniejsze może będą): "Nauczyciel musi wyrazić zgodę na przydzielenie mu godzin ponadwymiarowych ponad 1/4 pensum (fakt na mocy KN) i wyraża taką zgodę. Załóżmy, że ma w arkuszu zaplanowane 25h z pensum 18. Nauczyciel w ramach tych godzin ma przydzielone oprócz godzin dydaktycznych z całą klasą jako przedmiotowiec również godziny w ramach pomocy psychologiczno-pedagogicznej, np. zindywidualizowaną ścieżkę kształcenia lub zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze. Nauczyciel stawia się w pracy na 8:00, bo zgodnie z planem zajęć w danym dniu powinniem realizować jedną z ww. godzin z pomocy pp, np. zindywidualizowaną ścieżkę kształcenia. Uczeń jest nieobecny. W przyjętej nowelizacji KN taka godzina ponadwymiarowa uznana jest za niezrealizowaną, jeśli w tym samym dniu nauczyciel nie miał przydzielonej innej "zastępczej" godziny. I teraz pytanie - czy w związku z tym, że nauczyciel był fizycznie w pracy zgodnie z przyjętym przydziałem godzin i JEST ZOBLIGOWANY DO UZUPEŁNIENIA DOKUMENTACJI PRZEBIEGU NAUCZANIA W TRAKCIE TEJ GODZINY, to czy może powołać się o wypłacenie z tytułu gotowości do pracy na podstawie art. 81 Kodeksu Pracy, skoro Karta Nauczyciela nie reguluje tej kwestii lub ogranicza ją w sposób nierówny tylko do dwóch rodzajów zajęć, tj. nauczania indywidualnego lub rocznego obowiązkowego przygotowania. A jeśli nie można, to jaka jest argumentacja? Sama czynność wypełniania dokumentacji jest ściśle powiązana z organizacją przydzielonej godziny, a nie wpisuje się w tryb 40 godzin ot tak sobie, bo wpisanie tematu zajęć i frekwencji zgodnie chociażby z BHP powinno odbyć się na początku zajęć. Nauczyciel wykazuje tym samym gotowość. Czy zatem, jeśli godzinę mamy uznać za niezrealizowaną, to nauczyciel jest zwolniony z dokumentowania tej godziny?" Jakie są Państwa spostrzeżenia? |
tarek | 24-09-2025 06:57:19 [#30] |
---|
#28 jeden z portali prawnych twierdzi, że nie płacimy, bo nie są wyjątkiem do zachowania wynagrodzenia, ale ten dzień traktujemy jak nieobecność w szkole i w tym tygodniu obowiązkowy wymiar do zrealizowania pomniejszamy o 1/5.
#29 ten sam portal uważa, że sprawy wynagrodzenia za gotowość do prcay reguluje teraz (w sytuacji tylko godzin ponadwymiarowych) KN, więc nie stosujemy przepisów KP. post został zmieniony: 24-09-2025 06:58:39 |
Aglaja | 24-09-2025 07:32:30 [#31] |
---|
Jeśli na lekcji uczeń posiadający orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego jest nieobecny, to czy nauczyciel współorganizujący zajęcia powinien na niej pozostać? I druga kwestia – czy w takim przypadku jego godziny liczą się jako ponadwymiarowe i są odpowiednio płacone?
Jeśli w tej samej klasie nauczyciel przedmiotu jest nieobecny to można tę godzinę przyznać nauczycielowi współorganizującemu ( opiekuńczo -wychowawcze) nawet jak uczeń orzeczeniem jest obecny? |
Dan67 | 24-09-2025 11:11:27 [#32] |
---|
w [#26] "wg KN nie ma rozliczenia dziennego godzin ponadwymiarowych -> rozliczenie tych godzin jest wyłącznie tygodniowe"
gdzie to w KN znajdę?
czyli rozumiem, że 29 i 30 września mogę połączyć z 1-3 października w jeden tydzień |
Skimir | 24-09-2025 13:59:25 [#33] |
---|
Wygląda na to, że oczekiwana nowelizacja przepisów więcej namieszała niż naprawiła :-) |
ika | 24-09-2025 19:47:19 [#34] |
---|
Proszę o pomoc:
1. Nauczyciel oddelegowany na szkolenie, realizuje w danym dniu część zajęć ( 4 godziny z planowanych na ten dzień 6), jak rozliczyć jego godziny w danym tygodniu?
2. Czy w takim przypadku, lepiej oddelegować n-la na cały dzień?
|
rzewa | 25-09-2025 19:51:39 [#35] |
---|
Dan67 - to wynika wprost z treści art 35 ust 3f i 3g gdzie jest wyraźnie mowa o rozliczeniu tygodniowym -> liczbę godzin ponadwymiarowych oblicz się jako różnicę pomiędzy liczbą godzin zrealizowanych i godzin obowiązkowego wymiaru w tygodniu - dopiero po przepracowanym tygodniu można stwierdzić czy n-l wypracował godziny ponadwymiarowe czy też nie
zatem są możliwe 2 warianty wypłaty wynagrodzenia za wrześniowe godziny ponadwymiarowe:
1. płacimy 1.10 wynagrodzenie za październik i 6.10 wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe za 5 tygodni (czyli łącznie z tygodniem 29.09-4.10)
2. płacimy 1.10 wynagrodzenie za październik wraz z wynagrodzeniem za godziny ponadwymiarowe za 4 tygodnie a wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe wypracowane w tygodniu 29.09-4.10 z wynagrodzeniem za listopad wraz z resztą godzin ponadwymiarowych z października |
tarek | 25-09-2025 21:12:07 [#36] |
---|
Ale rozliczenie jest miesięczne i płatne miesięcznie, czyli od 1 do 30 września - art. 39 ust. 4 KN i za caly wrzesięń wypłata do 5 dnia roboczego października.
Tydzień 29.09-4.10 również liczymy, ale tylko dni "należące" do września. Pozostałe dni pomniejszają obowiązkowy wymiar o 1/5 (czyli o 3/5 w tym tygodniu), co przy pensum 18, sprawia, że godziny ponadwymiarowe będą wtedy, gdy w poniedzialek i wtorek wypracuje nauczyciel więcej niż 7,2 godziny - art. 35 ust. 3f zdanie "lub dzień w danym tygodniu, który przypada w innym miesiącu". |
rzewa | 26-09-2025 00:55:19 [#37] |
---|
słusznie
zatem prawidłowy jest jedynie wariant 1 i to z modyfikacją polegającą na tym, że 6.10 należy wypłacić wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe zrealizowane we wrześniu (łącznie z tymi realizowanymi 29 i 30.09)
oczywiście można wypłacić wynagrodzenie za wszystkie godziny łącznie z tymi zrealizowanymi 1-4.10
natomiast wariant 2 nie jest prawidłowy, gdyż n-l nie otrzyma należnego wynagrodzenia na czas
ika: normalnie policzyć mu tyle godzin ile zrealizował i
korzystniej jest dla n-la by miał te 4 godziny niż by miał cały dzień przeznaczyć na szkolenie |
tarek | 26-09-2025 08:45:50 [#38] |
---|
No nie wiem, czy ktoś się nie przyczepi, gdyby wypłacić wynagrodzenie za 1-4.10, gdyż KN jednak nakazuje pomniejszać o 1/5 za dni z innego miesiąca? Poza tym za te 3 dni zamiast procentować w banku, będą dużo przed terminem wymagalności wypłacone, RIO nie lubi, żeby dużo wcześniej płacić :) |
Liwa | 26-09-2025 09:20:52 [#39] |
---|
Jak wygląda rozliczenie godzin ponadwymiarowych, jeśli deleguję n-la na szkolenia, a ma tego dnia 6 lekcji. Czy 3,6 h, czy mimo, że nie wypracowała godzin przysługują mu ponadwymiarowe? |
tarek | 26-09-2025 10:41:25 [#40] |
---|
Nie, no nie przyslugują, bo nie są zrealizowane. Ale nauczyciela w tym dniu nie ma w szkole z przyczyn usprawiedliwionych, więc za ten dzien pomniejszamy obowiązkowy wymiar o 1/5. Takie stanowisko prezentuje też portal prawny, nazwy nie podam :) |
noe19 | 26-09-2025 12:15:44 [#41] |
---|
#tarek, byłbym pierwszy który odda sprawę do PIP lub do sądu pracy. Dyrektor deleguje mnie i mam na tym stracić? Odmówiłbym wykonania delegacji.
Jak to wszystko rozumiem, ale wydaje mi sie, że te przepisy nie maja jak utrzymać się w sądzie.
Wina, że nie zrealizowałem przydzielonych godzin z arkusza organizacyjnego (zgodnie z rzewą, nie da sie powiedzieć, które to ponadwymiarowe) nie lezy po stronie pracownika -
Były już o tym orzeczenia SN i stanowiska RIO |
tarek | 26-09-2025 14:53:59 [#42] |
---|
Powodzenia w sądzie :) Trochę się zmieniły przepisy. Wynagrodzenia zasadniczego się na tym nie traci, jedynie za niezrealizowane godziny wynagrodzenie nie przysługuje. Teraz reguluje to KN, więc dotychczasowe interpretacje nie znajdą tu zastosowania. |
noe19 | 26-09-2025 14:58:49 [#43] |
---|
Ja to ogarniam :) ale wydaje mi się, że to droga do nikąd. Znowu ktoś w MEN (celowo), pod naciskiem samorządów wprowadza taki przepis, aby zaoszczędzić, a to się odbije na jakości pracy szkoły.
Ech, kto by się tym przejmował.
ps.
Koleżanka z miasta obok opowiedziała mi, że dyrektor zarządził zebranie RP o 15.30 i Ci którzy mają lekcje, tracą ponadwymiarowe ;) - to nie żart |
tarek | 26-09-2025 15:16:25 [#44] |
---|
A tu się zgadzam. Nowelizacja art. 42 i 35, to bubel jakiego dawno nam nie zafundowali. Dlatego pretensje do MEN, bo nic nie możemy zrobić, trzeba działać zgodnie z ustawą.
A co do dyrektora z dopisku ps. Czy to oznacza, że zebranie odbywa się kosztem zaplanowanych zajęć dla uczniów, może z ramówki? No to już powinno sie KO tym zainteresować. |
noe19 | 26-09-2025 15:20:30 [#45] |
---|
też to powiedziałem koleżance ;) |
laostic | 28-09-2025 10:18:50 [#46] |
---|
Wiem, że wałkujemy to cały miesiąc, ale...
Nauczyciel w dobrej wierze idzie na zajęcia:
- czeka na klasę - nie ma, bo uciekli
- rewalidacja - uczeń nie przychodzi
- zajęcia ind. lub w grupie do 5 osób - uczeń nie przychodzi
- wspomaganie - na lekcji się okazuje, że nie ma kogo wspomagać,
Nie płacimy zgodnie z KN, innego płatnego zajęcia nie znajdziemy, przecież lekcja jest już w toku. Nie skończy się to PIPem? |
rzewa | 29-09-2025 08:48:53 [#47] |
---|
liczymy tylko godziny zrealizowane - tak jak to napisano w KN
a PIP-em czy sądem pracy się to nie skończy jeśli n-l otrzyma pełne swoje etatowe wynagrodzenie, a jeśli nawet i n-l wygra (w co b. wątpię) to mu się zapłaci bo taki będzie wyrok
natomiast może się bardzo nieprzyjemnie skończyć dla dyrektora jeśli mu policzy te godziny jako zrealizowane i zapłaci za nie - dyscyplina finansów jak nic... :-( |
matyldaa | 29-09-2025 11:10:28 [#48] |
---|
W tygodniu nauczyciel na 2,5 godziny ponadwymiarowej. Czy liczymy tygodniowo, tj. przy czterech tygodniach ma 4 x2 h ? Czy przy zliczaniu miesięcznym ma 4x2,5? |
tarek | 29-09-2025 11:49:30 [#49] |
---|
4 x 2,5 = 10. Przy pięciu tygodniach 5 x 2,5 = 12,5 ~ 12.
Art. 39 ust. 4 KN - rozliczenie do wypłaty jest miesięczne, a art. 35 ust. 3h określa, że liczbę godzin ponadwymiarowych do wypłaty zaokrągla się do pełnych godzin w ten sposób, że czas zajęć do pół godziny pomija się, a powyżej pół godziny liczy się za pełną godzinę. |
Dan67 | 29-09-2025 13:38:29 [#50] |
---|
nauczyciel nieobecny - 2 dni - oddanie krwi - co z ponadwymiarowymi przydzielonymi w te dni? |
|