Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Godziny ponadwymiarowe raz jeszcze
strony: [ 1 ][ 2 ]
Ama17-09-2020 15:56:35   [#01]

Czy to prawda, że za 1 września należy wypłacić nauczycielowi godziny ponadwymiarowe, tak jakby realizował normalnie plan (np 8 lekcji - 3,6 = 4 godziny ponadwymiarowe), mimo, że nawet nie było go w szkole (z uwagi na COVID spotkania godzinne tylko z wychowawcami). Ja potraktowałam ten dzień jako dzień pracy bez nadgodzin , ale nauczyciele twierdzą, że to źle.

rzewa17-09-2020 18:17:13   [#02]

tego dnia należy n-lom policzyć tyle godzin ile było zaplanowane - wg planu każdy z nich miał być 1-2 godziny, zatem tyle należy policzyć,

co powoduje, że tego dnia żaden z n-li nie zrealizował żadnej godziny ponadwymiarowej (ani nawet ułamka takiej godziny) więc z jakiej racji miałby otrzymać wynagrodzenie za takie godziny?

Ama17-09-2020 19:19:33   [#03]

O jaki mądry komentarz :) Bardzo dziękuję! Nareszcie będę mogła wytłumaczyć nauczycielom dlaczego nie naliczam ponadwymiarowych za ten dzień, bo nie umiałam tego uzasadnić tak, by ich przekonać. Jeszcze raz dziękuję :)

noe1918-09-2020 07:55:25   [#04]

#Ama, żebyś nie miała tak prosto :)

https://www.rp.pl/Nauczyciele/190919349-Sad-szkoly-powinny-placic-nauczycielom-za-nadgodziny-takze-wtedy-gdy-nie-ma-zajec.html

noe1918-09-2020 09:08:33   [#05]

i jeszcze takie coś pamiętam

http://orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/61F03DC6 

tak wiem, wiem, to nie są źródła prawa

post został zmieniony: 18-09-2020 09:10:23
rzewa18-09-2020 11:55:32   [#06]

cóż... wszystko zależy od tego jak na to popatrzeć - widać adwokat tego OP miał problem by to wytłumaczyć, gdyż to co napisałam w #02 jest całkowicie zgodne z uzasadnieniem wyroku o jakim napisano w zalinkowanym artykule

to nie są niezrealizowane a zaplanowane godziny -> wg przyjętego planu, wszystkim znanego "od zawsze" w tym dniu każdy z n-li ma obowiązek przepracować z uczniami 2 godziny i tyle trzeba ująć w rachunku

podobnie rzecz ma się np. z dniami wolnymi od zajęć dydaktycznych np. DEN -> zgodnie z planem zajęć (planem pracy szkoły) w tych dniach nie ma żadnych zajęć, zatem n-le nie muszą być w szkole (z wyjątkiem n-li mających dyżur opiekuńczy - wtedy liczymy im tyle godzin ile wówczas w szkole są) -> a to powoduje, że w takim dniu n-l na pewno nie realizuje ani jednej godziny ponadwymiarowej

w przypadku n-li, którzy w takim dniu do szkoły przyjść muszą należy im policzyć tyle godzin ile rzeczywiście byli zajęci - i tak n-l prowadzący zajęcia opiekuńcze w dniu wolnym od zajęć może mieć wypłacone godziny ponadwymiarowe nawet wówczas, gdy w 5-dniowym tygodniu nauki ma tylko 18 godzin zajęć lekcyjnych

inaczej rzecz ma się w przypadku gdy n-l zostaje wysłany przez dyrektora na szkolenie lub nie realizuje godzin, gdyż nie ma klas/y, w których ma prowadzić lekcje albo ""pocałował klamkę" w domu dziecka nauczanego indywidualnie - wtedy musimy liczyć te godziny jako faktycznie zrealizowane, bo n-l był gotów do świadczenia pracy, a pracodawca tej pracy mu nie zapewnił

najistotniejsze tu jest wykazanie co było a co nie było zaplanowane (oczywiście ten plan musi być wprowadzony z wymaganym przez k.p. wyprzedzeniem - min. 1 tydzień)

PiotrekM21-09-2020 11:25:53   [#07]

My po kontroli PIP kilka lat temu płacimy 1 września, zakończenie roku, DEN, przerwy świąteczne. Jedynie opieka nad dzieckiem powoduje odliczenia.  Mój OP odwoływał się do MEN ale przysłali pismo potwierdzające zalecenia PIP-u. Płaciliśmy za 3 lata wstecz. Powoływaliśmy się na regulamin OP ale PIP stwierdził, że regulamin jest zły i Dyrektor ma przestrzegać prawa wyższego rzędu. Ale wiem też, że szkoły gdzie PIP nie było tak nie płacą. Pan kontroler też to wiedział, no ale cóż wszędzie być nie mogą.

rzewa21-09-2020 14:46:40   [#08]

można było nie płacić - wtedy rzecz rozstrzygnął by sąd

matyldaa04-09-2025 01:02:53   [#09]

Czy w  kwestii godzin ponadwymiarowych pojawiły się nowe wytyczne, konkretne?

Władysław Ścianek06-09-2025 17:15:52   [#10]

Tak. Od 1 września 2025 r. obowiązuje treść art. 35 ust. 3d -3e ustawy Karta Nauczyciela dodane nowelizującą ustawą z dnia 25 lipca 2025 r. o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2025 r. poz. 1160).

Wklejam obowiązujące normy prawne:

3d. Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe przysługuje za przydzielone i zrealizowane godziny zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych.

3e. Wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe przysługuje również w przypadku, gdy:

1) nauczyciel zamiast przydzielonych godzin zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych zrealizował w tym samym dniu przydzielone godziny zajęć opiekuńczych lub wychowawczych uwzględniających potrzeby i zainteresowania uczniów, o których mowa w art. 42 ust. 2 pkt 2;

2) niezrealizowanie przez nauczyciela przydzielonych godzin zajęć indywidualnego obowiązkowego rocznego przygotowania przedszkolnego lub indywidualnego nauczania, o których mowa w przepisach wydanych na podstawie art. 127 ust. 20 ustawy – Prawo oświatowe, nastąpiło z przyczyn niedotyczących nauczyciela, a nauczyciel był gotów do realizacji tych zajęć.

Z powyższego  zapisu wynika, że za dzień inaugurujący nowy rok szkolny (1 września), w którym nauczyciel nie realizował zajęć dydaktycznych, wychowawczych lub opiekuńczych powyżej dziennej etatowej, godzin ponadwymiarowych nie wypłacamy.

tarek08-09-2025 09:00:15   [#11]

A może jednak wypłacamy? Gdyby przyjąć ust. 3e pkt 1 - nauczyciel realizował zajęcia opiekuńcze, apel itp. A w tym punkcie mowa tylko, że wypłacamy, gdy nauczyciel zamiast przydzielonych gdozin... realizował godziny z ar. 42 ust. 2 pkt 2, ale nie wskazuje, że w tym samym wymiarze. Literalnie zamiast np. 6 lekcji realizował 3 godziny zajęć opiekuńczych związanych z inauguracją? Naciągane?

rzewa09-09-2025 01:48:44   [#12]

naciągane

i ciągle będą takie pytania póki nie nauczymy się, że wszystkie godziny dydaktyczne, wychowawcze lub opiekuńcze jakie n-l realizuje są TAKIE SAME!

w żadnym razie nie dzielą się na etatowe i ponadwymiarowe, gdyż nie ma możliwości wskazania palcem która z tych godzin jest np. ponadwymiarowa: czy matematyka w 5c czy może w 8a, a może godzina wychowawcza?

po prostu n-l w tygodniu realizuje X godzin -> jeśli to X jest większe niż obowiązujące n-la pensum, to oznacza, że zrealizował on godziny ponadwymiarowe w liczbie równej różnicy (P = X - N, gdzie N to obowiązująca n-la liczba godzin etatowych, a P to liczba godzin ponadwymiarowych)

jeśli w tygodniu n-l pracował we wszystkie dni wg planu to N = pensum nauczyciela (W)

jeśli z jakiegoś powodu (obojętnie jakiego) n-l w danym dniu nie realizował godzin (a były dla niego w tym dniu godziny zaplanowane) to za każdy dzień należy mu obniżyć obowiązkowe godziny o 1/5 lub 1/4 pensum, czyli

jeśli był nieobecny przez 2 dni, a normalnie pracuje 5 dni w tygodniu, to N = W - 2/5 * W = 3/5 * W

tarek09-09-2025 08:09:23   [#13]

Jeśli mogę, to polecę wersję beta swojego kalkulatora godzin. Strona jest hobbistyczna, niekomercyjna, darmowa, więc żadna reklama. Są też inne kalkulatory (np. awansu). Jeśli będą usterki, błędy w liczeniu, proszę pisać, będę poprawiać.

Link: Kalkulator godzin ponadwymiarowych – Praktyczny Biuletyn Oświatowy

PiotrekM09-09-2025 09:57:15   [#14]

czy ostatni tydzień września -konkretnie 29 i 30 liczycie oddzielnie? My zawsze liczyliśmy pełnymi tygodniami i np. te dwa dni policzyłbym razem z dniami października w listopadzie, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie?

PiotrekM09-09-2025 10:08:41   [#15]

spotkałem się z dwoma przykładami liczenia połówek godzin ponadwymiarowych:

co najmniej 0,5 godz. liczymy za pełną godz.

powyżej 0,5 godz. liczymy za pełną godz. 

Jak Wy stosujecie?

tarek09-09-2025 10:27:50   [#16]

W przypadku liczby godzin do wypłaty (czyli suma z całego miesiąca) KN każe zaokrąglać niematematycznie. Do 0,5 pomijamy, a powyżej 0,5 zakrąglamy w górę. Czyli 16,5 ~ 16, a 16,6 ~ 17.

Co do ostatniego tygodnia września. Teraz liczymy cały miesiąc kalendarzowy, a dni z innego miesiąca pomniejaszją "pensum" w danym tygodniu o 1/5 za każdy dzień (1/4 przy czterodniowym tygodniu pracy). Czyli dla pensum 18 w ostatnim, tygodniu września mamy obowiązkowy wymiar 7,2 godz.

Dante09-09-2025 11:24:32   [#17]

3h. Obliczeń, o których mowa w ust. 3f i 3g, dokonuje się z zaokrągleniem do wartości dziesiętnych, a liczbę godzin ponadwymiarowych do wypłaty zaokrągla się do pełnych godzin w ten sposób, że czas zajęć do pół godziny pomija się, a powyżej pół godziny liczy się za pełną godzinę.”;

laostic09-09-2025 12:23:44   [#18]

[#12] Wg mnie można wskazać ponadwymiarowe, jesli zostaną przydzielone w trakcie roku szkolnego.

Maro7714-09-2025 23:09:27   [#19]

A co z osobami, gdzie godz.ponadwymiarowe rozliczane są średniorocznie bo w niektórych okresach ze wzg np. praktyki czy odejście najstarszych klas nie wypracują pensum tj 18 czy 19 godz. Czy tu też należy godz.zaokrąglać do wypłaty? 

rzewa16-09-2025 21:21:45   [#20]

do #18 - to nic nie zmienia, też nie można wskazać, bo w chwili przyznania godzin stają się one takimi samymi godzinami jak pozostałe -> nie można uznać, że te przyznane później to ponadwymiarowe, gdyż byłoby to sprzeczne z art 35 KN

Melba16-09-2025 22:39:32   [#21]

Kolejna wątpliwość : OP organizuje spotkanie , dyrektor musi być. Kuratorium organizuje spotkanie dla dyrektorów w ramach zespołu samokształceniowego . Dyrektor jedzie , niestety nie może w tym czasie przeprowadzić swoich lekcji . Czy w tym dniu zapłacić za godziny ponadwymiarowe czy potrącić? 

laostic17-09-2025 06:39:58   [#22]

Wychodzi na to, że potrącić.

rzewa18-09-2025 02:08:03   [#23]

albo dyrektor swoje godziny zrealizuje w innym czasie

Karolina22-09-2025 16:24:08   [#24]

rzewo ale jak dyrektor ma zrealizować w innym czasie lekcje z uczniami? nie realizował, było zastępstwo

tego się już nie da realizować w innym czasie czy się mylę?

Melba22-09-2025 21:58:27   [#25]

Jeszcze jedna wątpliwość: nauczyciel związkowiec jest oddelegowany przez związki zawodowe na zebranie/ szkolenie związkowe- nie zrealizował w tym dniu lekcji. Płacimy etat (3,6) czy zaplanowane wszystkie lekcje - np. 7 ? Czy w tym wypadku ma zastosowanie Karta Nauczyciela czy Ustawa o Związkach Zawodowych? 

rzewa23-09-2025 00:44:33   [#26]

Karolino, jak najbardziej może: albo wykorzystując nieobecność innego n-la albo zmieniając plan zajęć

jako dyrektor z reguły "odrabiałam" swoje lekcje, których nie mogłam prowadzić z uwagi na rożne obowiązki dyrektorskie - w planie zajęć moje lekcje były ostatnimi lekcjami danej klasy, które w razie mojej nieobecności były realizowane innego dnia (czego bardzo skrzętnie pilnowali uczniowie :-))

Melbo tu działa KN, czyli płacimy za godziny zrealizowane -> w przypadku godzin ponadwymiarowych ustawa o zz-tach nie ma żadnego zastosowania, gdyż nie zna ona takiego pojęcia :-)

no i proszę pamiętać, że wg KN nie ma rozliczenia dziennego godzin ponadwymiarowych -> rozliczenie tych godzin jest wyłącznie tygodniowe

Melba23-09-2025 06:43:21   [#27]

Dziękuję :)

Karolina23-09-2025 19:54:07   [#28]

rzewo dziękuję :)

dopytam jeszcze o inną sytuację - nauczycielowi płacimy za nadgodziny jeśli był z uczniami na wycieczce, zawodach sportowych itp.. (w danym dniu zajęcia opiekuńcze i wychowawcze uwzgledniające potrzeby i zainteresowania uczniów) 

co w sytuacji, kiedy był na szoleniu?

Aglaja23-09-2025 20:06:03   [#29]

Szanowni Państwo, mam pewną wątpliwość dotyczącą tematu, który już tutaj na grupie przewija się od pewnego czasu, czyli oczywiście płatności z tytułu zaplanowanych godzin ponadwymiarowych. Proszę o Państwa opinie w oparciu o obowiązujące przepisy. Sytuacja problemowa (przepraszam za długi tekst, ale im więcej szczegółów, tym opinie trafniejsze może będą): "Nauczyciel musi wyrazić zgodę na przydzielenie mu godzin ponadwymiarowych ponad 1/4 pensum (fakt na mocy KN) i wyraża taką zgodę. Załóżmy, że ma w arkuszu zaplanowane 25h z pensum 18. Nauczyciel w ramach tych godzin ma przydzielone oprócz godzin dydaktycznych z całą klasą jako przedmiotowiec również godziny w ramach pomocy psychologiczno-pedagogicznej, np. zindywidualizowaną ścieżkę kształcenia lub zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze. Nauczyciel stawia się w pracy na 8:00, bo zgodnie z planem zajęć w danym dniu powinniem realizować jedną z ww. godzin z pomocy pp, np. zindywidualizowaną ścieżkę kształcenia. Uczeń jest nieobecny. W przyjętej nowelizacji KN taka godzina ponadwymiarowa uznana jest za niezrealizowaną, jeśli w tym samym dniu nauczyciel nie miał przydzielonej innej "zastępczej" godziny. I teraz pytanie - czy w związku z tym, że nauczyciel był fizycznie w pracy zgodnie z przyjętym przydziałem godzin i JEST ZOBLIGOWANY DO UZUPEŁNIENIA DOKUMENTACJI PRZEBIEGU NAUCZANIA W TRAKCIE TEJ GODZINY, to czy może powołać się o wypłacenie z tytułu gotowości do pracy na podstawie art. 81 Kodeksu Pracy, skoro Karta Nauczyciela nie reguluje tej kwestii lub ogranicza ją w sposób nierówny tylko do dwóch rodzajów zajęć, tj. nauczania indywidualnego lub rocznego obowiązkowego przygotowania. A jeśli nie można, to jaka jest argumentacja? Sama czynność wypełniania dokumentacji jest ściśle powiązana z organizacją przydzielonej godziny, a nie wpisuje się w tryb 40 godzin ot tak sobie, bo wpisanie tematu zajęć i frekwencji zgodnie chociażby z BHP powinno odbyć się na początku zajęć. Nauczyciel wykazuje tym samym gotowość. Czy zatem, jeśli godzinę mamy uznać za niezrealizowaną, to nauczyciel jest zwolniony z dokumentowania tej godziny?" Jakie są Państwa spostrzeżenia? 

tarek24-09-2025 06:57:19   [#30]

#28 jeden z portali prawnych twierdzi, że nie płacimy, bo nie są wyjątkiem do zachowania wynagrodzenia, ale ten dzień traktujemy jak nieobecność w szkole i w tym tygodniu obowiązkowy wymiar do zrealizowania pomniejszamy o 1/5.

#29 ten sam portal uważa, że sprawy wynagrodzenia za gotowość do prcay reguluje teraz (w sytuacji tylko godzin ponadwymiarowych) KN, więc nie stosujemy przepisów KP. 

post został zmieniony: 24-09-2025 06:58:39
Aglaja24-09-2025 07:32:30   [#31]

Jeśli na lekcji  uczeń posiadający orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego jest nieobecny, to czy nauczyciel współorganizujący zajęcia powinien na  niej pozostać?
I druga kwestia – czy w takim przypadku jego godziny liczą się jako ponadwymiarowe i są odpowiednio płacone? 

Jeśli w tej samej klasie nauczyciel przedmiotu jest nieobecny to można tę godzinę przyznać nauczycielowi współorganizującemu ( opiekuńczo -wychowawcze) nawet jak uczeń  orzeczeniem jest obecny?

Dan6724-09-2025 11:11:27   [#32]

w [#26] "wg KN nie ma rozliczenia dziennego godzin ponadwymiarowych -> rozliczenie tych godzin jest wyłącznie tygodniowe"

gdzie to w KN znajdę?

czyli rozumiem, że 29 i 30 września mogę połączyć z 1-3 października w jeden tydzień 

Skimir24-09-2025 13:59:25   [#33]

Wygląda na to, że oczekiwana nowelizacja przepisów więcej namieszała niż naprawiła :-)

ika24-09-2025 19:47:19   [#34]

Proszę o pomoc:

1. Nauczyciel oddelegowany  na szkolenie, realizuje w danym dniu część zajęć ( 4 godziny z planowanych na ten dzień 6), jak rozliczyć  jego godziny w danym tygodniu? 

2. Czy w takim przypadku, lepiej oddelegować n-la na cały dzień?

rzewa25-09-2025 19:51:39   [#35]

Dan67 -  to wynika wprost z treści art 35 ust 3f i 3g gdzie jest wyraźnie mowa o rozliczeniu tygodniowym -> liczbę godzin ponadwymiarowych oblicz się jako różnicę pomiędzy liczbą godzin zrealizowanych i godzin obowiązkowego wymiaru w tygodniu - dopiero po przepracowanym tygodniu można stwierdzić czy n-l wypracował godziny ponadwymiarowe czy też nie

zatem są możliwe 2 warianty wypłaty wynagrodzenia za wrześniowe godziny ponadwymiarowe:

1. płacimy 1.10 wynagrodzenie za październik i 6.10 wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe za 5 tygodni (czyli łącznie z tygodniem 29.09-4.10)

2. płacimy 1.10 wynagrodzenie za październik wraz z wynagrodzeniem za godziny ponadwymiarowe za 4 tygodnie a wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe wypracowane w tygodniu 29.09-4.10 z wynagrodzeniem za listopad wraz z resztą godzin ponadwymiarowych z października

tarek25-09-2025 21:12:07   [#36]

Ale rozliczenie jest miesięczne i płatne miesięcznie, czyli od 1 do 30 września - art. 39 ust. 4 KN i za caly wrzesięń wypłata  do 5 dnia roboczego października.

Tydzień 29.09-4.10 również liczymy, ale tylko dni "należące" do września. Pozostałe dni pomniejszają obowiązkowy wymiar o 1/5 (czyli o 3/5 w tym tygodniu), co przy pensum 18, sprawia, że godziny ponadwymiarowe będą wtedy, gdy w poniedzialek i wtorek wypracuje nauczyciel więcej niż 7,2 godziny - art. 35 ust. 3f zdanie "lub dzień w danym tygodniu, który przypada w innym miesiącu".

rzewa26-09-2025 00:55:19   [#37]

słusznie

zatem prawidłowy jest jedynie wariant 1 i to z modyfikacją polegającą na tym, że 6.10 należy wypłacić wynagrodzenie za godziny ponadwymiarowe zrealizowane we wrześniu (łącznie z tymi realizowanymi 29 i 30.09)

oczywiście można wypłacić wynagrodzenie za wszystkie godziny łącznie z tymi zrealizowanymi 1-4.10

natomiast wariant 2 nie jest prawidłowy, gdyż n-l nie otrzyma należnego wynagrodzenia na czas

ika: normalnie policzyć mu tyle godzin ile zrealizował i

korzystniej jest dla n-la by miał te 4 godziny niż by miał cały dzień przeznaczyć na szkolenie

tarek26-09-2025 08:45:50   [#38]

No nie wiem, czy ktoś się nie przyczepi, gdyby wypłacić wynagrodzenie za 1-4.10, gdyż KN jednak nakazuje pomniejszać o 1/5 za dni z innego miesiąca? Poza tym za te 3 dni zamiast procentować w banku, będą dużo przed terminem wymagalności wypłacone, RIO nie lubi, żeby dużo wcześniej płacić :)

Liwa26-09-2025 09:20:52   [#39]

Jak wygląda rozliczenie godzin ponadwymiarowych, jeśli deleguję n-la na szkolenia, a ma tego dnia 6 lekcji. Czy 3,6 h, czy mimo, że nie wypracowała godzin przysługują mu ponadwymiarowe?

tarek26-09-2025 10:41:25   [#40]

Nie, no nie przyslugują, bo nie są zrealizowane. Ale nauczyciela w tym dniu nie ma w szkole z przyczyn usprawiedliwionych, więc za ten dzien pomniejszamy obowiązkowy wymiar o 1/5. Takie stanowisko prezentuje też portal prawny, nazwy nie podam :)

noe1926-09-2025 12:15:44   [#41]

#tarek, byłbym pierwszy który odda sprawę do PIP lub do sądu pracy. Dyrektor deleguje mnie i mam na tym stracić? Odmówiłbym wykonania delegacji.

Jak to wszystko rozumiem, ale wydaje mi sie, że te przepisy nie maja jak utrzymać się w sądzie.

Wina, że nie zrealizowałem przydzielonych godzin z arkusza organizacyjnego (zgodnie z rzewą, nie da sie powiedzieć, które to ponadwymiarowe) nie lezy po stronie pracownika - 

Były już o tym orzeczenia SN i stanowiska RIO

tarek26-09-2025 14:53:59   [#42]

Powodzenia w sądzie :) Trochę się zmieniły przepisy. Wynagrodzenia zasadniczego się na tym nie traci, jedynie za niezrealizowane godziny wynagrodzenie nie przysługuje. Teraz reguluje to KN, więc dotychczasowe interpretacje nie znajdą tu zastosowania. 

noe1926-09-2025 14:58:49   [#43]

Ja to ogarniam :) ale wydaje mi się, że to droga do nikąd. Znowu ktoś w MEN (celowo), pod naciskiem samorządów wprowadza taki przepis, aby zaoszczędzić, a to się odbije na jakości pracy szkoły.

Ech, kto by się tym przejmował.

ps.

Koleżanka z miasta obok opowiedziała mi, że dyrektor zarządził zebranie RP o 15.30 i Ci którzy mają lekcje, tracą ponadwymiarowe ;) - to nie żart

tarek26-09-2025 15:16:25   [#44]

A tu się zgadzam. Nowelizacja art. 42 i 35, to bubel jakiego dawno nam nie zafundowali. Dlatego pretensje do MEN, bo nic nie możemy zrobić, trzeba działać zgodnie z ustawą.

A co do dyrektora z dopisku ps. Czy to oznacza, że zebranie odbywa się kosztem zaplanowanych zajęć dla uczniów, może z ramówki? No to już powinno sie KO tym zainteresować.

noe1926-09-2025 15:20:30   [#45]

też to powiedziałem koleżance ;)

laostic28-09-2025 10:18:50   [#46]

Wiem, że wałkujemy to cały miesiąc, ale...

Nauczyciel w dobrej wierze idzie na zajęcia:

- czeka na klasę - nie ma, bo uciekli

- rewalidacja - uczeń nie przychodzi

- zajęcia ind. lub w grupie do 5 osób - uczeń nie przychodzi

- wspomaganie - na lekcji się okazuje, że nie ma kogo wspomagać,

Nie płacimy zgodnie z KN, innego płatnego zajęcia nie znajdziemy, przecież lekcja jest już w toku. Nie skończy się to PIPem?

rzewa29-09-2025 08:48:53   [#47]

liczymy tylko godziny zrealizowane - tak jak to napisano w KN

a PIP-em czy sądem pracy się to nie skończy jeśli n-l otrzyma pełne swoje etatowe wynagrodzenie, a jeśli nawet i n-l wygra (w co b. wątpię) to mu się zapłaci bo taki będzie wyrok

natomiast może się bardzo nieprzyjemnie skończyć dla dyrektora jeśli mu policzy te godziny jako zrealizowane i zapłaci za nie - dyscyplina finansów jak nic... :-(

matyldaa29-09-2025 11:10:28   [#48]

W tygodniu nauczyciel na 2,5 godziny ponadwymiarowej. Czy liczymy tygodniowo, tj. przy czterech tygodniach ma 4  x2 h ? Czy przy zliczaniu miesięcznym ma 4x2,5?

tarek29-09-2025 11:49:30   [#49]

4 x 2,5 = 10. Przy pięciu tygodniach 5 x 2,5 = 12,5 ~ 12.

Art. 39 ust. 4 KN - rozliczenie do wypłaty jest miesięczne, a art. 35 ust. 3h określa, że liczbę godzin ponadwymiarowych do wypłaty zaokrągla się do pełnych godzin w ten sposób, że czas zajęć do pół godziny pomija się, a powyżej pół godziny liczy się za pełną godzinę.

Dan6729-09-2025 13:38:29   [#50]

nauczyciel nieobecny - 2 dni  - oddanie krwi - co z ponadwymiarowymi przydzielonymi w te dni?

strony: [ 1 ][ 2 ]