nieprawidłowości formalne dotyczą raczej innej sytuacji:
Art. 44n. 1. Uczeń lub jego rodzice mogą zgłosić zastrzeżenia do dyrektora szkoły, jeżeli uznają, że roczna ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania zostały ustalone niezgodnie z przepisami dotyczącymi trybu ustalania tych ocen.
Natomiast ocena wyższa od przewidywanej to tutaj:
8. Nauczyciele na początku każdego roku szkolnego informują uczniów oraz ich rodziców o:
1) wymaganiach edukacyjnych niezbędnych do otrzymania przez ucznia poszczególnych śródrocznych i rocznych ocenach klasyfikacyjnych z zajęć edukacyjnych, wynikających z realizowanego przez siebie programu nauczania; 2) sposobach sprawdzania osiągnięć edukacyjnych uczniów; 3) warunkach i trybie otrzymania wyższej niż przewidywana rocznej oceny klasyfikacyjnej z zajęć edukacyjnych. 9. Wychowawca oddziału na początku każdego roku szkolnego informuje uczniów oraz ich rodziców o:
1) warunkach i sposobie oraz kryteriach oceniania zachowania; 2) warunkach i trybie otrzymania wyższej niż przewidywana rocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania.
10. Szczegółowe warunki i sposób oceniania wewnątrzszkolnego określa statut szkoły.
więc
jeśli w statucie określone są warunki związane z frekwencją i oceną w poprzednim roku, to jest to wiążące dla wszystkich
ale mnie to jakoś zgrzyta
bo natychmiast mi przychodzi na myśl uczeń chory, który stara się, ale często ma nieobecności, więc warunek frekwencji jest w tym momencie dyskryminujący
takie mam odczucie, co oczywiście nic nie znaczy:)
ten drugi warunek tez nie jest dla mnie zrozumiały, ale rozumiem, że rada miała jednak argumenty na to i że to jest po coś
więc już się nie wymądrzam:))) post został zmieniony: 15-09-2020 11:52:06 |