Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Obcokrajowiec do liceum - do której klasy?
strony: [ 1 ]
AndrzejW22-08-2020 18:13:42   [#01]

Do której klasy powinienem przyjąć ucznia z zagranicy, który tam ukończył 9 lat nauki szkolnej?

Rodzice poprosili o przyjęcie do klasy II LO.

Kandydat nie zna polskiego (ew. b. słabo). Dodatkowo w liceum są przedmioty, które są tylko w I klasie.

Nie mogę tego wyszukać ani w ustawie ani w rozporządzeniach ale może źle szukam.

rzewa22-08-2020 22:21:44   [#02]

aby przyjąć do LO musi legitymować się wykształceniem podstawowym, co musi być stwierdzone dokumentem urzędowym - art 93 ust 3 u.s.o.

nostryfikacji dokonuje kurator oświaty - art 93b u.s.o.

o trybie mówi rozporządzenie MEN z dnia 25 marca 2015 r. w sprawie postępowania w celu uznania świadectwa lub innego dokumentu albo potwierdzenia wykształcenia lub uprawnień do kontynuacji nauki uzyskanych w zagranicznym systemie oświaty (Dz. U. poz. 447 oraz z 2016 r. poz. 1369)

i ja bym przyjęła tego ucznia do klasy I

AndrzejW23-08-2020 13:27:05   [#03]

Ja też bym przyjął do klasy pierwszej ale im ktoś powiedział, że liczy się liczba lat szkolnych ukończonych przez ucznia.
Kiedyś faktycznie tak było w szkołach podstawowych.
A dzisiaj zapisy są dla mnie niejasne :(

rzewa23-08-2020 14:27:15   [#04]

Rozporządzenie MEN z dnia 23 sierpnia 2017 r. w sprawie kształcenia osób niebędących obywatelami polskimi oraz osób będących obywatelami polskimi, które pobierały naukę w szkołach funkcjonujących w systemach oświaty innych państw (Dz. U. z 2020 r. poz. 1283) - §12

AndrzejW23-08-2020 15:02:24   [#05]

Ewo ale on ma dokumenty, że ukończył 9 klasę,
czyli nie można zastosować par. 12.

Nie zna języka i nie miał części przedmiotów.
Czy i tak muszę zastosować par. 6 ust 1, mimo, że uważam, że to bez sensu i z krzywdą dla młodego człowieka?
Później jeszcze będzie mu trzeba zrobić egz. klasyfikacyjne z tego, czego nie miał i w języku, którego nie zna.

rzewa23-08-2020 22:54:00   [#06]

ci co ukończyli gimnazjum też mają 9 klas, a nie można ich przyjąć do klasy II - istotny tu jest posiadany poziom wykształcenia a nie liczba klas

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]