Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Obcokrajowiec do liceum - do której klasy? |
AndrzejW | 22-08-2020 18:13:42 [#01] |
---|
Do której klasy powinienem przyjąć ucznia z zagranicy, który tam ukończył 9 lat nauki szkolnej?
Rodzice poprosili o przyjęcie do klasy II LO.
Kandydat nie zna polskiego (ew. b. słabo). Dodatkowo w liceum są przedmioty, które są tylko w I klasie.
Nie mogę tego wyszukać ani w ustawie ani w rozporządzeniach ale może źle szukam. |
rzewa | 22-08-2020 22:21:44 [#02] |
---|
aby przyjąć do LO musi legitymować się wykształceniem podstawowym, co musi być stwierdzone dokumentem urzędowym - art 93 ust 3 u.s.o.
nostryfikacji dokonuje kurator oświaty - art 93b u.s.o.
o trybie mówi rozporządzenie MEN z dnia 25 marca 2015 r. w sprawie postępowania w celu uznania świadectwa lub innego dokumentu albo potwierdzenia wykształcenia lub uprawnień do kontynuacji nauki uzyskanych w zagranicznym systemie oświaty (Dz. U. poz. 447 oraz z 2016 r. poz. 1369)
i ja bym przyjęła tego ucznia do klasy I |
AndrzejW | 23-08-2020 13:27:05 [#03] |
---|
Ja też bym przyjął do klasy pierwszej ale im ktoś powiedział, że liczy się liczba lat szkolnych ukończonych przez ucznia. Kiedyś faktycznie tak było w szkołach podstawowych. A dzisiaj zapisy są dla mnie niejasne :( |
rzewa | 23-08-2020 14:27:15 [#04] |
---|
Rozporządzenie MEN z dnia 23 sierpnia 2017 r. w sprawie kształcenia osób niebędących obywatelami polskimi oraz osób będących obywatelami polskimi, które pobierały naukę w szkołach funkcjonujących w systemach oświaty innych państw (Dz. U. z 2020 r. poz. 1283) - §12 |
AndrzejW | 23-08-2020 15:02:24 [#05] |
---|
Ewo ale on ma dokumenty, że ukończył 9 klasę, czyli nie można zastosować par. 12.
Nie zna języka i nie miał części przedmiotów. Czy i tak muszę zastosować par. 6 ust 1, mimo, że uważam, że to bez sensu i z krzywdą dla młodego człowieka? Później jeszcze będzie mu trzeba zrobić egz. klasyfikacyjne z tego, czego nie miał i w języku, którego nie zna. |
rzewa | 23-08-2020 22:54:00 [#06] |
---|
ci co ukończyli gimnazjum też mają 9 klas, a nie można ich przyjąć do klasy II - istotny tu jest posiadany poziom wykształcenia a nie liczba klas | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|