Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Edukacja domowa.
strony: [ 1 ]
jurkoz21-08-2020 11:31:47   [#01]

Dzień dobry.

Czy obowiązek dołączenia opinii PPP do wniosku o edukację domową został zawieszony jakimś COVIDOWYM rozporządzeniem?

Nie mogę tego znaleźć, a rodzic twierdzi że tak.

Proszę o pomoc.

Art. 37. 1. Na wniosek rodziców dyrektor odpowiednio publicznego lub niepublicznego przedszkola, szkoły podstawowej i szkoły ponadpodstawowej, do której dziecko zostało przyjęte, może zezwolić, w drodze decyzji, na spełnianie przez dziecko odpowiednio obowiązku, o którym mowa w art. 31 ust. 4, poza przedszkolem, oddziałem przedszkolnym w szkole podstawowej lub inną formą wychowania przedszkolnego i obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki poza szkołą.

2. Zezwolenie, o którym mowa w ust. 1, może być wydane przed rozpoczęciem roku szkolnego albo w trakcie roku szkolnego, jeżeli:

1) przedszkole, szkoła podstawowa lub szkoła ponadpodstawowa, do której dziecko zostało przyjęte, znajduje się na terenie województwa, w którym zamieszkuje dziecko;

2) do wniosku o wydanie zezwolenia dołączono:

a) opinię publicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej,
b) oświadczenie rodziców o zapewnieniu dziecku warunków umożliwiających realizację podstawy programowej obowiązującej na danym etapie edukacyjnym,

c) zobowiązanie rodziców do przystępowania w każdym roku szkolnym przez dziecko spełniające obowiązek szkolny lub obowiązek nauki do rocznych egzaminów klasyfikacyjnych, o których mowa w us

MKJ21-08-2020 11:51:10   [#02]

Rodzic ma rację - § 13b ust. 5 pkt 1 rozporzadzenia covidowego.

rzewa21-08-2020 21:46:58   [#03]

rodzic ma rację ale przepis ten obecnie nie obowiązuje z powodu zapisu §13 pkt 16 rozp. MEN z dnia 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz. U. poz. 493, 530, 564, 657, 781, 872, 891, 952, 1111 i 1394) czyli rpzp. covidowego

natomiast w roku szkolnym 2020/2021 nie będzie obowiązywał na podstawie §13b ust 5 pkt 1 tegoż rozporządzenia

MKJ22-08-2020 11:18:27   [#04]

Prawda rzewo. Trochę uprościłem i podałem stan prawny od 1 września, żeby nie zaciemniać. :-)

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]