Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Autyzm, niepełnosprawność umiarkowana |
muza | 13-08-2020 11:50:58 [#01] |
---|
Czy dziecko, które otrzymało orzeczenie o kształceniu specjalnym że względu na autyzm i niepełnosprawność w stopniu umiarkowanym, może realizować obowiązek szkolny w szkole ogólnodostępnej? Rodzic nie chce, by dziecko uczyło się w szkole specjalnej. A my zastanawiamy się, czy mamy możliwość spełnić warunki wymagane w rozporządzeniu z 2017 roku. Macie jakieś doświadczenia? Podzielcie się proszę. |
joljol | 13-08-2020 12:16:13 [#02] |
---|
Może
to rodzic decyduje |
muza | 13-08-2020 12:27:07 [#03] |
---|
Dziękuję, a mogę jeszcze prosić w skrócie chociaż, jak to ma wyglądać technicznie? Indywidualny program realizowany w klasie? Pomoc nauczyciela? Rewalidacja? Co powinnam jeszcze wiedzieć, co zapewnić? |
joljol | 13-08-2020 12:39:20 [#04] |
---|
Rewalidacja jak najbardziej - ze specjalistami wskazanymi w orzeczeniu, nie wiem jakie u Ciebie zwyczaje, ja piszę do op i wprowadzam do arkusza
Czy pomoc nauczyciela czy nauczyciel współorganizujący to Twoja decyzja - powinna być oparta na potrzebach dziecka a należy się już ze względu na autyzm
umiarkowani mają już swoja podstawę, więc pewnie zatrudniłabym nauczyciela współorganizującego
IPET napisany przez specjalistów pracujących z dzieckiem
|
muza | 13-08-2020 12:43:09 [#05] |
---|
Rozumiem, z nauczycielem współorganizującym jest kłopot, nie ma chętnych stąd pomoc nauczyciela byla zatrudniona. Dziecko normalnie realizuje obowiązek w klasie z innymi uczniami, tak? Dziecko się już do tych koleżanek przyzwyczaiło, a nie było to łatwe... dlatego rodzicom zależy , żeby realizowało obowiązek dalej w tej samej grupie. |
olaszyma | 17-08-2020 11:17:19 [#06] |
---|
Jak to realizujecie technicznie? Dziecko ma inne rodzaje zajęć a chodzi do klasy która ma na przykład matematykę? To w czasie zajęć matematyki nauczyciel współorganizujący realizuje z nim np "funkcjonowanie w środowisku" ? | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|