Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Autyzm, niepełnosprawność umiarkowana
strony: [ 1 ]
muza13-08-2020 11:50:58   [#01]

Czy dziecko, które otrzymało orzeczenie  o kształceniu specjalnym że względu na autyzm i niepełnosprawność w stopniu umiarkowanym, może realizować obowiązek szkolny w szkole ogólnodostępnej? Rodzic nie chce, by dziecko uczyło się w szkole specjalnej. A my zastanawiamy się, czy mamy możliwość spełnić warunki wymagane w rozporządzeniu z 2017 roku. Macie jakieś doświadczenia? Podzielcie się proszę. 

joljol13-08-2020 12:16:13   [#02]

Może

to rodzic decyduje

muza13-08-2020 12:27:07   [#03]

Dziękuję, a mogę jeszcze prosić w skrócie chociaż, jak to ma wyglądać technicznie? Indywidualny program realizowany w klasie? Pomoc nauczyciela? Rewalidacja? Co powinnam jeszcze wiedzieć, co zapewnić?

joljol13-08-2020 12:39:20   [#04]

Rewalidacja jak najbardziej - ze specjalistami wskazanymi w orzeczeniu, nie wiem jakie u Ciebie zwyczaje, ja piszę do op i wprowadzam do arkusza

Czy pomoc nauczyciela czy nauczyciel współorganizujący to Twoja decyzja - powinna być oparta na potrzebach dziecka a należy się już ze względu na autyzm

umiarkowani mają już swoja podstawę, więc pewnie zatrudniłabym nauczyciela współorganizującego

IPET napisany przez specjalistów pracujących z dzieckiem 

muza13-08-2020 12:43:09   [#05]

Rozumiem, z nauczycielem współorganizującym jest kłopot, nie ma chętnych stąd pomoc nauczyciela byla zatrudniona. Dziecko normalnie realizuje obowiązek w klasie z innymi uczniami, tak? Dziecko się już do tych koleżanek przyzwyczaiło, a nie było to łatwe... dlatego rodzicom zależy , żeby  realizowało  obowiązek  dalej w tej samej grupie.

olaszyma17-08-2020 11:17:19   [#06]

Jak to realizujecie technicznie? Dziecko ma inne rodzaje zajęć a chodzi do klasy która ma na przykład matematykę? To w czasie zajęć matematyki nauczyciel współorganizujący realizuje z nim np "funkcjonowanie w środowisku" ?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]