Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
OP żąda dokumentacji g. ponadwym. |
jmz | 25-06-2020 17:05:01 [#01] |
---|
Nasz OP bardzo chce na pandemii zaoszczędzić i nie wypłacać nauczycielom godzin ponadwymiarowych. W tym celu podejmuje różne działania: a to żeby nauczyciele rozliczali się co do minuty z pracy z uczniami, a to cofa dyrektorowi miesięczne zestawienie godzin ponadwymiarowych, żeby "zszedł" z tych godzin(i dyrektor zszedł skreślając coś np. nauczanie indywidualne, zajęcia wyrównawcze). A to OP uważa, że należy zapłacić tylko za czas rzeczywisty (np. za lekcję na teamsach), bo przygotowanie lekcji i sprawdzanie prac odsyłanych przez uczniów to "w ramach 40 godzin. Czyli zapłacić np. za jedną godzinę historii zamiast za dwie. A to niewypłacanie ponadwymiarowych za czas egzaminu ... A teraz zażądał dokumentacji potwierdzającej realizację godzin ponadwymiarowych (zapisy w dzienniku lekcyjnym wg OP to nie jest dokumentacja). Co z tym zrobić? Gdzie to szukać pomocy? |
Marcin | 25-06-2020 18:20:37 [#02] |
---|
To karygodne... jednak życie dyrektora to działania na styku interesów wielu grup: uczniowie, rodzice,OP, KO, nauczyciele. Ciężko dogodzić wszystkim. Moim zdanie OP nie ma prawa ingerować w Twoją decyzyjność względem zaliczenia konkretnej pracy nauczyciela jako ponadwymiarówkę. Tu w rozporządzeniujest jasno napisane że: dyrektor decyduje.
Jeśli pytasz co zrobić to ja Ci odpowiem że to zależy czy chcesz iść na udry z OP czy z nauczycielami bo innej drogi chyba nie ma. |
jmz | 25-06-2020 18:37:13 [#03] |
---|
Mam ten luksus, że jestem tylko wice (i to tylko do 31.08, w tym urlop) i nie muszę podejmować żadnej decyzji, ale chciałabym mieć wiedzę. Do mojej pierwszej wypowiedzi dodam tylko, że OP straszy teraz kontrolą z RIO. |
Marcin | 25-06-2020 18:52:12 [#04] |
---|
Ze niby co RIO może zrobić dyrektorowi jak uznaje prace swoich nauczycieli zgodnie z prawem za pracę w godzinach ponadwymiarowych. Ja u siebie tylko poza pracą na świetlicy wypłacam wszystkie nadgodziny wynikające z realizowanego planu lekcji i przydziału obowiązków. Wpis w dzienniku potwierdzający realizację lekcji jest wystarczający i OP nie może tego zanegować bo gwarantuję Ci że przy odwołaniu się nauczyciela do sądu pracy to on wygra a po głowie nie dostanie OP tylko dyrek |
AMS | 26-06-2020 15:37:26 [#05] |
---|
nauczyciel nie może mieć wypłacone mniej niż przewiduje umowa o pracę /mianowanie.
cóż z drugiej strony stoi PIP, i oczywiście sąd. w jednym z samorządów ZZ złożyły skargę do wojewody i OP szybko zmieniło decyzje zanim wojewoda (pisemnie) odniósł się do takich nieprawidłowości - podobnych do opisywanych przez jmz | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|