Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Indywidualny tok nauki - egzamin klasyfikacyjny - arkusz |
nowy20 | 23-06-2020 14:18:23 [#01] |
---|
Uczeń ma indywidualny tok nauki. Zdawał egzamin klasyfikacyjny. Czy ten fakt odnotowuje się w arkuszu ocen? |
rzewa | 23-06-2020 14:56:29 [#02] |
---|
tak |
nowy20 | 23-06-2020 15:16:27 [#03] |
---|
Dziękuję. Czy mogłabym prosić jeszcze o potwierdzenie mojej formułki "Informacji o egzaminie klasyfikacyjnym"? Czy może być tak:
Egzamin klasyfikacyjny - matematyka, celujący, 1 czerwca 2020r. |
rzewa | 23-06-2020 15:50:13 [#04] |
---|
ja pisałam tak: 1.2) matematyka, celujący, 1.06.2020 r.
oczywiście, to nie dotyczy ucznia na tzw. nauczaniu domowym post został zmieniony: 23-06-2020 15:52:26 |
nowy20 | 23-06-2020 15:57:22 [#05] |
---|
Chodzi mi o tego ucznia, który ma przyznany indywidualny tok nauki. Ale dopytam o nauczanie tzw. domowe. Jest jakaś podstawa prawna, która dla tego przypadku wyklucza wpis w arkusz ocen egzaminów klasyfikacyjnych?
Dziękuję, nie tylko za te podpowiedzi/odpowiedzi, ale też za te udzielane w innych wątkach! |
rzewa | 23-06-2020 16:23:46 [#06] |
---|
hm... a na jakiej podstawie ten uczeń zdawał egzamin klasyfikacyjny? |
nowy20 | 23-06-2020 16:43:12 [#07] |
---|
Prawo oświatowe - Art. 37 ustęp 4... |
rzewa | 23-06-2020 16:52:09 [#08] |
---|
MIC!
w takim razie nie jest to indywidualny tok nauki tylko nauczanie domowe?
w takim razie jego oceny wpisujesz normalnie w arkusz, tam gdzie jest nazwa przedmiotu, z którego był egzamin, gdyż są to oceny otrzymane w tym wypadku w normalnym trybie |
nowy20 | 23-06-2020 19:02:42 [#09] |
---|
Aleśmy się dogadały! Mnie chodzi o ucznia z indywidualnym tokiem nauki z matematyki. Nie ma nauczania domowego. Wyszło to nauczanie w #04, więc tak się chciałam dopytać... |
rzewa | 23-06-2020 23:31:08 [#10] |
---|
w takim razie nie powinien był zdawać żadnego egzaminu klasyfikacyjnego o ile nie opuścił zbyt wiele zajęć |
nowy20 | 24-06-2020 14:32:39 [#11] |
---|
Nie, nie! Uczeń realizujący indywidualny tok nauki musi zdawać egzamin klasyfikacyjny. Prawo oświatowe:
Art. 115.
3. Uczeń realizujący indywidualny tok nauki jest klasyfikowany na podstawie egzaminów klasyfikacyjnych. Egzaminy klasyfikacyjne są przeprowadzane zgodnie z przepisami art. 44l ustawy o systemie oświaty i przepisami wydanymi na podstawie art. 44zb ustawy o systemie oświaty, a w przypadku zajęć edukacyjnych artystycznych realizowanych w szkole artystycznej - zgodnie z przepisami wydanymi na podstawie art. 44zq ustawy o systemie oświaty. |
rzewa | 24-06-2020 14:49:32 [#12] |
---|
już mnie totalnie zakręciło :-)
w takim razie należy wynik tego egzaminu wpisać normalnie do arkusza - tam, gdzie wpisuje się oceny klasyfikacyjne - to dla tego ucznia jest normalny tryb uzyskiwania tych ocen |
nowy20 | 07-07-2020 12:01:32 [#13] |
---|
Wracam znów do tego tematu - przepraszam, ale coś mnie zastanowiło... Otóż skoro mamy zapisane w rozporządzeniach MEN:
§ 14.2.
Wpisów w arkuszu ocen ucznia albo słuchacza dokonuje się na podstawie danych zawartych odpowiednio w ... protokołach egzaminów klasyfikacyjnych ....
§ 15.11.
Do protokołu dołącza się odpowiednio pisemne prace ucznia, zwięzłą informację o ustnych odpowiedziach ucznia i zwięzłą informację o wykonaniu przez ucznia zadania praktycznego. Protokół stanowi załącznik do arkusza ocen ucznia.
Podsumowując - jeżeli uczeń w ogóle zdaje egzamin klasyfikacyjny (był zwyczajnie nieklasyfikowany, realizował indywidualny tok nauki, realizował tzw. nauczanie domowe) to musi mieć odpowiedni wpis do arkusza ocen. Przecież do arkusza dołączamy protokół tego egzaminu. Nie ma mowy nigdzie o trybie normalnym uzyskania oceny klasyfikacyjnej...
|
AnJa | 07-07-2020 12:51:13 [#14] |
---|
Jeśłi chodzi o ten zapis:
"2. Wpisów w arkuszu ocen ucznia albo słuchacza dokonuje się na podstawie danych zawartych odpowiednio w księdze uczniów, księdze słuchaczy, dzienniku lekcyjnym, protokołach egzaminów semestralnych, protokołach egzaminów klasyfikacyjnych i poprawkowych, protokołach sprawdzianów wiadomości i umiejętności, protokołach z prac komisji powołanej w celu ustalenia rocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania, protokołach zebrań rady pedagogicznej, informacji o wyniku egzaminu ósmoklasisty albo o zwolnieniu z tego egzaminu przez dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej, informacji o wyniku egzaminu zawodowego albo o zwolnieniu z tego egzaminu przez dyrektora okręgowej komisji egzaminacyjnej, a także innych dokumentach potwierdzających dane podlegające wpisowi. Nauczyciel wypełniający arkusz ocen ucznia albo słuchacza potwierdza podpisem zgodność wpisów z dokumentami, na podstawie których ich dokonano."
to ne bardzo rozumiem pytanie. O jaki "normalny tryb" chodzi? |
rzewa | 07-07-2020 12:59:30 [#15] |
---|
hm... ja wpisywałam uczniom nauczanym domowo oceny w miejsca ocen klasyfikacyjnych a w rubryce dotyczącej egzaminów wpisywałam tylko daty tych egzaminów (nie ma tam miejsca na wiele)
no i załączałam oczywiście protokoły z tych egzaminów wraz z pracami ucznia |
nowy20 | 08-07-2020 13:22:09 [#16] |
---|
To może wróćmy do analizy sytuacji ucznia, który realizuje indywidualny tok nauki z matematyki. Zdaje on egzamin klasyfikacyjny. Otrzymuje ocenę celującą. Widzę dwa wyjścia (jeżeli chodzi o prowadzenie jego arkusza ocen):
1. w miejscu oceny klasyfikacyjnej z matematyki wpisuje się mu ocenę, a w rubryce egzamin klasyfikacyjny: matematykę (bez oceny bo jest podana wyżej), datę
2. w miejscu oceny klasyfikacyjnej nie wpisuje się nic, a w rubryce egzamin klasyfikacyjny: matematykę, ocenę, datę
Które wyjście jest tym lepszym, a może nie widzę innych możliwości?...
|
mag-maggie | 08-07-2020 14:11:57 [#17] |
---|
A ja chciałabym poprosić, abyście mi napisali, w jaki sposób organizujecie indywidualny tok nauki. Będę musiała zmierzyć się z tym po raz pierwszy. Wpłynęła opinia że uczeń „spełnia warunki do przyznania indywidualnego toku nauki z matematyki, geografii, biologii i historii, celem zapewnienia mu wsparcia w rozwijaniu uzdolnień". Doczytałam o procedurach, wnioskach i egzaminach klasyfikacyjnych. I jakby to rozumiem, ale jak na co dzień wyglądała w Waszych szkołach nauka takiego ucznia? Jak organizowaliście mu zajęcia? Czy miał dodatkowe godziny indywidualnie? Czy mial jednego opiekuna? Jak wygląda uczęszczanie na zajęcia? Napiszcie, proszę.
|
rzewa | 09-07-2020 09:45:35 [#18] |
---|
do #16
ja stosowałam wariant 1, bo miałam ucznia, który miał indywidualny tok ze wszystkich przedmiotów, zatem niemożliwe by było wpisanie wszystkich ocen w rubrykę, w której wpisuje się egzaminy klasyfikacyjne
ponadto nie wydawało mi się słuszne wpisanie w miejsce ocen przy przedmiotach "nieklasyfikowany" skoro ten uczeń z żadnego przedmiotu nie był nieklasyfikowany - a coś tam musiałabym wpisać; wpisanie kreski też nie wchodzi w grę, gdyż ten uczeń był obowiązany do uzyskania oceny klasyfikacyjnej z każdego przedmiotu
no i... jeśli tak sposób jest prawidłowy dla ucznia, który ma indywidualny tok ze wszystkich przedmiotów, to dlaczego nie miałby być prawidłowy dla ucznia mającego indywidualny tok tylko z jednego przedmiotu?
podobnie zdecydowałam - z tych samych powodów - w przypadku ucznia nauczanego domowo post został zmieniony: 09-07-2020 09:46:23 | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|